Dünya Nihai bildiri kabul edildi

Nihai bildiri kabul edildi

12.12.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Nihai bildiri kabul edildi

Nihai bildiri kabul edildi


       Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanları zirvesi sonunda dün yayınlanan sonuç belgesinde, Türkiye'nin adaylığı resmen kesinleşti.
       Türkiye'nin 13'üncü aday ülke olarak ilan edildiği metinde, Romanya, Bulgaristan, Slovakya, Letonya, Litvanya ve Malta ile tam üyelik müzakerelerinin başlaması kararlaştırıldı. AB daha önce, Macaristan, Polanya, Estonya, Çek Cumhuriyeti, Slovenya ve Kıbrıs Rum kesimi ile tam üyelik müzakerelerinin başlamasına karar vermişti.

AB genişlemesi

       Helsinki nihai bildirisinin genişleme ile ilgili kısmında kısaca şu görüşlere yer verildi:
       * AB, şu anda 13 aday devleti kapsayan, adaylık sürecinin doğasının, tek bir çerçeve içinde değerlendirileceğini teyit eder.
       * AB, tam üyelik müzakerelerine katılan ülkeler eşit kriterlerde değerlendirilecektir.
       * AB'ye aday ülkeler, sözleşmelerle belirlenmiş, AB hedefleri ve
       değerlerini paylaşmak zorundadırlar.
       * AB, bu çerçevede, sorunların BM sözleşmesine uygun olarak barışçı bir biçimde çözülmesininin önemine değinir ve aday ülkelerden, sınır sorunları ve diğer ilgili sorunları çözmeleri için gerekli çabayı göstermelerini ister.
       * Bu konuda başarıya ulaşılmaması halinde, ülkeler makul bir zaman süresi içinde sorunları Lahey Adalet Divanı'na götürmelidirler.
       * AB ayrıca, tam üyelik müzakerelerine başlanması için, Kopenhang kriterleri ile çizilen siyasi kriterlere uyulmasının gerekliğini altını çizer.
       * AB, kurumsal reformlarla ilgili hükümetlerarası konferansın Aralık 2000 yılına kadar tamamlanarak onaylanması konusunda kesin siyasi iradesini koyar. Kurumsal reformlardan sonra, AB, 2002 yılı sonrasında, tam üyelik müzakerelerinde başarılı olmuş adayları kabul etme durumuna geçebilecektir.

Kıbrıs sorunu

       Helsinki zirvesi sonuç belgesinin Kıbrıs ile ilgili bölümünde ise kısaca şu görüşlere yer verildi:
       * "AB, New York'ta 3 Aralık 1999 tarihinde Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümüne ilişkin başlayan dolaylı görüşmelerden memnunluk duyar ve BM Genel Sekreteri'nin çabalarına güçlü bir destek verir."
       * "Kıbrıs sorununa siyasi bir çözüm bulunması Kıbrıs'ın birliğe katılımını hızlandıracaktır."
       * "Tam üyelik müzakereleri sonucunda, Kıbrıs'ta hala bir çözüme ulaşılmaması halinde, AB Konseyi'nin, tam üyelik kararı konusunda vereceği kararda, yukarıdaki durum bir ön koşul olmayacaktır. Bu durumda, AB Konseyi, ilgili tüm faktörleri de dikkate alacaktır."

Türkiye ile ilişkiler

       Helsinki belgesinde, AB Komisyonu raporunda belirtildiği gibi, Türkiye'deki son dönemde yaşanan olumlu gelişmelerin memnunlukla karşılandığı belirtildi ve Kopenhang kriterlerine uyum çerçevesinde yapılan reformların bundan sonra da sürmesi dileğinde bulunuldu.
       Aday ülke olan Türkiye'ye diğer ülkelere uygulanan aynı kriterlerin uygulanacağı kaydedilen metinde, Türkiye'nin yapacağı reformları hızlandırmak için diğer aday ülkelerle aynı tam üyelik stratejisinden faydalanacağı ifade edildi.
       Türkiye için öngörülen tam üyelik öncesi stratejisinin geliştirilmiş siyasi diyaloğu da içerdiği vurgulanan metinde, Türkiye'nin tüm AB programlarından ve ajanslarına katılma fırsatına sahip olduğu ve katılım süreci çerçevesinde aday ülkelerle birlik arasındaki toplantılara da katılabileceği belirtildi.