Dünya Norveç'te ölen Türk ihmal kurbanı mı?

Norveç'te ölen Türk ihmal kurbanı mı?

09.01.2010 - 13:38 | Son Güncellenme:

Geç müdahale sonucu hayatını kaybeden Türk vatandaşı Döndü Tulum'un ölümü, Norveç'in de gündeminde. Norveç medyası, ölen Döndü Tulum'un ailesiyle sağlık ekipleri arasındaki kayıtları yayınladı. Kayıtlar, Norveç sağlık ekiplerinin ihmalini gösteriyor. Norveç hükümetinin olayla ilgili soruşturma açabileceği belirtiliyor.

Norveçte ölen Türk ihmal kurbanı mı

Norveçte ölen Türk ihmal kurbanı mı

Geçtiğimiz pazar günü hayatını kaybeden Türk vatandaşı Döndü Tulum'un ölümünün ardındaki ihmaller zinciri, İskandinav ülkesi Norveç'in de gündeminde.

Olay gününde yaşananlar, ortaya çıkan ses kayıtlarıyla daha net anlaşılıyor. Kayıtları Norveç medyası yayınladı.

Kayıtlarda, kalp krizi sonrası yaklaşık 40 dakika ambulans bekleyen Döndü Tulum'un ailesiyle sağlık ekipleri arasında geçen konuşmalar yer alıyor.

Yayınlanan konuşmaların ilkinde, Döndü Tulum'un damadı Fedai Uçarlı'nın sakin şekilde hastaneden ambulans istediği, ancak acil yardım hattındaki görevlinin sorularının ardından sinirlendiği gözleniyor: Döndü Tulum'un damadı: Alo? Norveçli görevli: Evet, acil yardım telefonu...

Döndü Tulum'un damadı: Jens Bjelkesgate 43 adresine acil şekilde bir ambulans istiyoruz.

Norveçli görevli: Evet ama hangi numaraya? Döndü Tulum'un damadı: Jens Bjelkesgate 43... Kayınvalidem gerçekten çok kötü, bayıldı. Sana ne söylediğimi duymuyorsun arkadaş.

Norveçli görevli: Evet, ne söylediğini duyuyorum. Ama sen biraz daha sakin olamaz mısın? Döndü Tulum'un damadı: Beni dinle, tartışmayı bırak. Şu Allah'ın cezası ambulansı bir an once gönder.

Norveçli görevli: Onun adı Allah'ın cezası ambulans değil. İsmi öyle değil.

İkinci konuşmada ise, annesini kaybeden Kutluay Tulum ile Norveçli görevli arasında tartışmanın sürdüğü görülüyor: Kutluay Tulum: Tüm aile evde, bırak soru sormayı. Allah'ın cezası ambulansı gönder.

Norveçli görevli: Hey bana bak biraz sakin olmayı dene.

Kutluay Tulum: Sakin olamıyorum.

Norveçli görevli: Bana bağırma.

Kutluay Tulum: Kapat çeneni.

Üçüncü konuşmada ise sinirleri yıpranan Döndü Tulum'un damadı Fedai Uçarlı'nın, acil yardım hattındaki görevliyle zaman zaman küfre varan tarazda sert tartışmaya girdiği anlaşılıyor.

Görevlinin sağlık ekibi yerine bölgeye polis göndereceğini söylediği kayıtlara yansıyor: Döndü Tulum'un damadı: Ambulans gönderdiniz mi? Norveçli görevli: Hasta olan kim? Döndü Tulum'un damadı: Kayınvalidem.

Norveçli görevli: Orada ağlayan kişi ağlamayı kesemez mi? Ağlayan kişi mi hasta? Döndü Tulum'un damadı: Hasta olan o değil. O öldü aptallar.

Norveçli görevli: Sen böyle olursan yardım alabileceğini mi sanıyorsun? Döndü Tulum'un damadı: Ambulansı göndermezseniz onun annesi ölüyor.

Norveçli görevli: Bana bak, söylediklerinin hepsi banta kaydediliyor. Oraya hemen polis gönderiyorum.

Sağlık ekibinin uyarısı sonrası, bölgeye gelen Norveç polisi de Döndü Tulum'un damadını yaka paça gözaltına alıyor.

İhmal sonrası hayatını kaybeden Tulum'un kızı ve damadının, hastanenin acil durum merkezini 9 kez aradığı da ortaya çıkmış durumda.

Norveç'in Kanal 2 televizyonunun haberine göre, kayıtlar ihmali gösteriyor. Norveç Sağlık Genel Müdürlüğü, acil yardım istenen hastanedeki yetkililerle sözlü görüşmeler yaptı.

Olay hakkında soruşturma açılması gündemde.

Norveç makamlarının ihmali sonrası ölen Döndü Tulum'un ailesi ise, hem hastane için hem de polis teşkilatı için soruşturma yapılmasını talep ediyor.

Olay Samsun'dan Norveç'e göç eden çocuklarının yanında yaşadığı belirtilen Döndü Tulum, kalp kriz geçirince damadı Fedai Uçarlı ve yakınları ambulans çağırmış, ambulansın gecikmesi ve tekrar telefon edilmesi üzerine eve gelen polis ekipleri ile aile fertleri arasında çıkan tartışma sırasında Tulum'un kızı ve damadı, polis tarafından yere yatırılarak kelepçelenmişti.

Döndü Tulum ise bu arbede sürerken evde hayatını kaybetmişti. Olay Norveç'te de tepkilere neden olmuştu.

Haberin Devamı

AMBULANS YANLIŞ ADRESE GİTMİŞ

Ortaya çıkan ses kayıtlarına göre, hem polis, hem de ambulans yanlış adrese gitmiş.

Geç müdahale sonucu hayatını kaybeden 67 yaşındaki Türk vatandaşı Döndü Tulum'un ölümünün ardından, olay günü kaydedilen ses kayıtları, Norveç’teki sağlık merkezi ve ambulans göre sağlık ekiplerinin ihmalini ortaya çıkardı. Norveç’te de gündemden düşmeyen olay sonrası Norveç hükümetinin soruşturma açabileceği kaydedildi.

Ses kayıtlarında polis aracındaki polisin, merkezle konuşmalarından anlaşılıyor ki hem polis, hem ambulans yanlış adrese gitmiş. Doğru caddeye gelince hangi kapı olduğunu bulamamış.

Polisin son konuşmaları doğru adreste ambulans olmadığını gösteriyor. Yani geç geliyor. Podlisin isteği üzerine de daha çok polis aracı (7 araç 21 polis) gönderiliyor. Ailenin acil servise ilk telefonu 11.31’de kayda geçiyor.

Haberin Devamı

Sabah sat 11.43’te devam eden polis merkezi ve bölgeye gönderilen polis ekibi arasındaki konuşmalar ise şöyle:

11.43: Jens Bjelkes caddesine gidiyormusun? Orada Ambulansı bulacaksın. Onlar orada yaşlı hasta bir kadına yardım etmek için bulunuyorlar. Ama damadı, biraz sinirli ve telaşlı. Ambulans personeline karşı tehditkarmış. Ambulans personeli içeri girmek istemiyor. Acil servis merkezi telefondaki telaşlı sesler yüzünden adres A,B,C mi, yoksa E mi anlayamamış. Sen oraya gidince ambulansı görürsün.

11.46: Acil Servis Merkezi (AMK), hastanın bir yakının arabasını ambulansa doğru sürdüğünü söylüyor. Dışarıda bekliyorlar. Durumla ilgili başka bilgi yok.

11.47: Doğru numara olduğuna emin misin? Evet ilk aldığım oydu. Ben de onu sormuştum. Çifte kontrol ederim. Evet yap. Her iki binanın girişinde kapıları çaldık, kimse cevap vermiyor. Ambulans dışarıda 34 numaranın önünde bekliyor.

11.49: Birilerini görüyormusun? İleride bireleri işaret ediyor. Diğer polis arabası da geldi. Çok ambulans var. Bağırmalar var, polise ve ambulansa karşı tehditler var. Şimdi içeri giriyoruz.

11.50: Ambulans personeli içerde mi ? Bilmiyorum burası çok karıştı. Yani Acil servisin verdiği bilgilere göre, biz burada dışarıda iki kişiyiz. İçeride hasta bir kadının olduğunu söylüyorlar. Tam burada ambulans göremiyorum. Ambulansı göremiyor musun? Burada çok insan, çok bağrışma ve karışıklık var. Bir araba daha gönder.

Haberin Devamı

11.52: Dışarıda kontrolü sağlamaya başladık, ama içeride neler oluyor bilmiyoruz. Halen daha burada bir ambulans göremedik.

11.54: Ambulansın buraya kadar gelmesi mümkün mü? Yoksa bekleyecek mi?

11.54: Tahminim bir ölüm vakası var. Çünkü aile çok kötü durumda

11.54: Ben biraz acele ediyorum. Burası çok karışık. Ambulans buraya gelebilir mi? Evet, evet ambulans ilerliyor. Anlaşıldı ambulans geliyor

11.54: Ambulansa söyleyin çabuk gelsin birinci kat sol taraf.

11.55: Dairenin içinde kontrol sağlandı. Ambulans personeli hemen içeri gelsin. Anlaşıldı. Acil servis, ambulans personelinin acele etmesi için uyarıldı.

11.56: Ben ambulans personelinin içeride olduğunu sanıyordum? Ambulans personelinin malzemeleri ile içeri girmesi istendi. Birinci kat sol taraf. Ben hayata döndürmeye çalışıyorum.