Dünya Nükleer geri sayım

Nükleer geri sayım

18.06.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

İran ve P5+1 (ABD, İngiltere, Fransa, Çin, Rusya ve Almanya) arasında imzalanan nükleer anlaşmanın geleceği belirsizliğe sürüklenirken, İran’dan dikkat çeken bir açıklama geldi.

Nükleer geri sayım

Zenginleştirilmiş uranyum üretimini artıran İran, 2015’te uluslararası nükleer anlaşma ile belirlenen ve tarafların üzerinde mutabık kaldığı limiti 27 Haziran’da aşacağını açıkladı. İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi, 10 gün sonra ülkesindeki zenginleştirilmiş uranyum stokunun 300 kilogramı geçeceğini belirterek nükleer anlaşmadaki limitin aşılacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Arak kentindeki Ağır Su Nükleer Tesisi’nde düzenlediği basın toplantısında Kemalvendi, “Uranyum üretimi 4 kat artırılmıştır. 300 kilogram zenginleştirilmiş uranyum için geri sayım başlamıştır. Bugünden itibaren 10 gün sonra (27 Haziran) 300 kilogramdan fazla zenginleştirilmiş uranyum üretilmiş olacaktır” dedi. Avrupa ülkelerinin anlaşmayı hayata geçirmeye güç yetiremediğini belirten Kemalvendi, İran’ın daha fazla beklemeyeceğini ifade etti. Tahran, Avrupa’ya adım atmaları için 60 gün süre verirken, sözcü bu 60 gün dolduğunda yeni bir süre olmayacağını duyurdu.

‘Çok az zaman kaldı’

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise, Fransa’nın nükleer anlaşmanın korunması konusunda tarihi bir rol oynama şansı bulunduğunu ancak bunun için çok az zaman kaldığını söyledi. İran’ın geçen bir yıl boyunca sabrettiğini ve sükunetle hareket ettiğini dile getiren Ruhani, Paris’ten nükleer anlaşma konusunda verdikleri taahhütleri yerine getirmesini istedi. Ruhani, “Fransa, nükleer anlaşmanın diğer taraflarıyla bu anlaşmanın korunması için tarihi bir rol oynama şansına sahip. Ancak bunun için çok kısa bir zaman kaldı” dedi.

Haberin Devamı

Askeri karşılık ihtimali

İran’ın açıklamasına en sert tepki İsrail’den geldi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dünya güçlerine seslenerek İran’a karşı yaptırımların başlaması çağrısında bulundu. Netanyahu, “İran’ın bu tehditlerini gerçekleştirmesi durumunda uluslararası toplum yaptırımları derhal devreye sokmalıdır. Her halükarda İsrail İran’ın nükleer silah edinmesine izin vermeyecektir” dedi. Netanyahu’nun bu açıklamaları İsrail’in “önleyici” bir askeri karşılık verebileceği şeklinde yorumlanırken dünyada endişe yarattı.