Dünya 'Olumsuz yaklaşımlar destek bulmuyor...'

'Olumsuz yaklaşımlar destek bulmuyor...'

26.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Türkiye ile müzakereleri kesmek veya askıya almakla ilgili yaklaşımların, Avrupa Birliği zirvesinde destek bulmadığını belirtti.

Olumsuz yaklaşımlar destek bulmuyor...

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, “Türkiye ile müzakereleri kesmek ya da askıya almakla ilgili yaklaşımlar AB zirvesinde destek bulmadı” dedi. Çelik, AB Bakanlığı’nda, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger’le görüşmesi sonrası yaptığı açıklamada, Brüksel’de düzenlenen AB Liderler Zirvesi’nde Türkiye’yi ilgilendiren konuların da ele alındığını hatırlatarek “Gelinen aşamada bundan sonrasında nasıl bir yol izleyeceğimizle ilgili değerlendirmelerimizi yapıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Gelecek dönemde çok sayıda ziyaret yapacaklarını belirten Çelik, “Bu bağlamda, Türkiye ile müzakereleri kesmek ya da askıya almak ile ilgili yaklaşımlar AB zirvesinde destek bulmadı. Başka çeşitli kararlar alınıyor fakat içinden geçtiğimiz dönem, dünyanın zor bir dönemi. Türkiye-AB ilişkilerinin kazan-kazan çerçevesinde çok daha iyi olmasını, pek çok alanda iş birliği ve katılım müzakereleri konusunun hızlanmasını değerlendirdiğim bir dönem” diye konuştu.

‘Bir şey ifade etmez!’

Çelik, AA’ya yaptığı açıklamada da IPA yardımlarını (AB’nin katılım öncesi mali yardımları) kesmenın bir şey ifade etmeyeceğini, bunun dillendirilmesinin, “birliğin saygınlığını geriye götüren” bir durum olduğunu kaydetti. Brüksel’deki zirvede Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye ile müzakerelerin askıya alınması konusunu dile getirmesine de değinen Çelik, “Türkiye ile müzakereler kesilsin ya da askıya alınsın gibi söylemleri kullananlar, AB’nin kredibilitesine büyük zarar verdi” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Avrupa’da aşırı sağcı partilerin, AB’yi bir birlik değil, Almanya’nın patronajında bir yönetim birliği olarak gördüklerini söyleyen Çelik, seçimlerden önce Almanya’da da AB kurumlarına neredeyse talimat veren bir üslubun ortaya çıktığını hatırlatarak “Bu üslubun ortaya çıkması, bizce aşırı sağcıların tezine haklılık kazandıracak kadar olumsuz bir tablo ortaya çıkardı” dedi.

‘İntihar olur!’

Ortada sorunlarını çözemeyen bir Avrupa modeli olduğuna işaret eden Çelik, “Sorunlarını çözemeyen bir Avrupa modelinin alacağı tek kararın, Türkiye’nin üyelik müzakerelerini kesmek olması ya da askıya almak olması, intihar olur. Dolayısıyla böyle bir çoğunluk sağlanamaz, bir fikri mutabakata varılamaz” ifadelerini kullandı.

Ayrıcalıklı ortaklık

Brüksel’deki AB Liderler Zirvesi’nde Almanya’nın tezini gündeme getirdiğini, ancak güçlü bir şekilde dillendirmediğini anımsatan Çelik, bu tez gündeme geldiğinde de “Türkiye ile müzakereler sürsün” şeklinde bir sonuca varıldığını kaydetti. Çelik, özellikle AB Komisyonu’nun Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn’ın bu ifadeleri kullandığını ve Türkiye ile ayrıcalıklı ortaklık konusunu gündeme getirmeye çalıştığını söyledi.

Haberin Devamı

Çelik, “AB’nin bir kurumunu temsil eden bir kişi, Avrupa Komisyonu üyesi gibi davranmıyor, başka bir siyasi yapının üyesi gibi davranıyor. Gelinen nokta nedir? IPA yardımlarını kesmekten, azaltmaktan bahsediyorlar. Bu hiçbir şey ifade etmez. Bunun dillendirilmesi de AB’nin saygınlığını geriye götüren bir şeydir” dedi.