Dünya ÖSO güçleri El Bab’a ilerliyor

ÖSO güçleri El Bab’a ilerliyor

17.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk tanklarının desteklediği ÖSO, Çobanbey ve Azez’den El Bab bölgesine ilerlemeye başladı. Savaş uçakları ile sınıra yerleştirilen obüsler de gün boyu IŞİD hedeflerini bombaladı

ÖSO güçleri  El Bab’a ilerliyor

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) 24 Ağustos’ta başlattığı Fırat Kalkanı Harekatı’nın 3’üncü aşaması olan El Bab kentinin

ÖSO güçleri  El Bab’a ilerliyor
IŞİD’den temizlemesi harekatı dün başlatıldı. TSK’nın desteği ile Cerablus ve Çobanbey ile çevresini IŞİD’den temizleyen ÖSO güçleri, IŞİD’in Türkiye sınırına en yakın askeri üssü olan El Bab kentinin alınması için Kurban Bayramı boyunca operasyonlara ara vererek istihbari ve askeri hazırlık yapıyordu.

Obüsler bombaladı

Cerablus ile Azez arasındaki 98 kilometrelik sınır hattını tamamen IŞİD’den temizleyen ÖSO güçlerinin, sınırın 30 kilometre iç kısmındaki El Bab bölgesine yönelik başlattığı ve 2 bin 500 askerin katıldığı operasyona Türk topları da destek verdi. Sabah saatlerinden itibaren Türkiye sınırına 3 kilometre uzaklıktaki Kilis’in Oylum köyü karşısında bulunan IŞİD denetimindeki Baragat köyü, sınırda konuşlu topçu birlikleri tarafından hedef alındı.

Bölge Türk F-16’larının da aralarında bulunduğu koalisyon ülkelerinin savaş uçakları tarafından da bombalandı. TSK’ya ait zırhlı araçların sınır hattındaki hareketliliği devam etti.

Kulelerde görevliler

Yerel kaynaklar dün Çobanbey’e gelen 29 ABD askerinin koalisyon uçaklarını yönlendirmek için kulelerde görevli olduğu bildirdi. ÖSO güçlerinin tepki göstermesi ile gerginliğin artması üzerine ABD askerleri Çobanbey’i terk etti.

Harekâta ABD de destek verdi

Genelkurmay Başkanlığı tarafından dün yapılan bilgilendirmede, Azaz-Rai bölgeleri arasında muhalif unsurlardan oluşan dört özel görev kuvvet grubunun keşif, gözetleme ve ikmal faaliyetlerinin tamamlanması sonrasında saat 14.00’da kontrol edilen bölgeden güney yönünde ileri harekâta başladığı ve harekatın 18.00 itibariyle devam ettiği belirtildi. Tatimus bölgesinde, meydana gelen EYP patlaması sonucunda 5 muhalif yaşamını yitirdi, 6 muhalif yaralandı. Azaz-Rai arasındaki bölgede icra edilen harekâta koalisyon kapsamında ABD Özel Kuvvetleri’nin de destek verdiği bildirildi. Ateş destek vasıtaları tarafından, tespit edilen 26 DEAŞ hedefine 72 adet fırtına mermisi atıldı. Böylece harekat kapsamında bugüne kadar 553 hedef 2.327 kez vurulmuş oldu. Koalisyon Güçleri tarafından Kunaytirah, Tatimus, Cakka ve Baragidah’da tespit edilen DEAŞ unsurlarına toplam 4 hava harekâtı icra edildi, 5 DEAŞ mensubu öldürüldü, 5 bina ve 1 havan mevzii imha edildi.

Pentagon’dan açıklama

ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri, Türkiye’nin talebi doğrultusunda bazı Amerikan özel kuvvetleri birliklerinin, Suriye sınırındaki Cerablus ve Çobanbey bölgelerindeki operasyonlarda Türk birliklerine ve Suriyeli muhalif güçlere destek verdiğini bildirdi. (ANKARA Milliyet)

ABD güçleri Türk sınırına çekildi

Haberin Devamı

Suriye’nin Çobanbey kasabasındaki IŞİD hedeflerini vuran bir grup ABD askerinin, Türkiye sınırına geri çekildiği açıklandı. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi tarafından yapılan açıklamada, ABD askerlerinin kentteki Suriyeli muhaliflerin tepkisi üzerine Türkiye sınırına geri çekildiği belirtildi. Gözlemevi, ABD güçlerinin halen Suriye topraklarında bulunduğunu ifade ederken, sayılarının beş ya da altıyı geçmediği vurgulandı. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

‘Dr. Vail’ öldürüldü

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Peter Cook, “Dr. Vail” olarak bilinen DAEŞ liderlerinden Vail Adil Hasan Selman El Fayad’ın 7 Eylül’de, Rakka’da düzenlenen saldırıda öldüğünü duyurdu. Cook, Vail’in terör örgütünün sözde enformasyon bakanı olduğunu belirterek, “Vail, DAEŞ’in işkence ve infazlarını gösteren terör propagandası videolarının prodüksiyonunu yönetiyordu” ifadesini kullandı. (AA)

Haberin Devamı

PYD’liler Tel Abyad gümrük binasına da ABD bayrağı astı

Şanlıurfa Akçakale’nin karşısında bulunan, PKK’nın Suriye uzantısı PYD denetimindeki Tel Abyad’da bazı evlerin çatısında dalgalandırılan ABD bayrakları, bu kez ilçedeki gümrük binasına asıldı. (DHA)