Dünya Özgür Ordu da ‘Antalya komutanına’ bağlandı

Özgür Ordu da ‘Antalya komutanına’ bağlandı

11.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Suriye’deki ana silahlı gruplardan Özgür Suriye Ordusu, Antalya’daki gizli zirvede silahlı muhaliflerin ‘genelkurmay başkanı’ seçilen General Salih İdris’e bağlandıklarını duyurdu. İdris, Suriye Harp Okulu’nun eski öğretim üyesi

Özgür Ordu da ‘Antalya komutanına’ bağlandı

Suriye’de taraf değiştiren askerlerin çoğunluğunu oluşturduğu ana silahlı muhalif grup Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Antalya’da geçen hafta yapılan gizli zirvede muhaliflerin “genelkurmay başkanı” seçilen General Salim İdris’i komutanları olarak seçtiklerini duyurdu.
ÖSO Sözcüsü Luay El Mukdat, Suriye’nin her eyaleti için bir sivil bir de askeri lider seçtiklerini, komutanların İdris’e bağlı olacaklarını açıkladı. Suriye muhalefeti içindeki silahlı gruplar geçen hafta Antalya’da 30 kişilik bir Yüksek Askeri Konsey seçmiş ve Konsey’in başına “genelkurmay başkanı” sıfatı ile İdris getirilmişti. Suriye Harp Okulu’nun eski öğretim üyesi olan İdris’in toplantıdan sonra Suriye’ye döndüğü belirtiliyor.

‘Riyad el-Asad lider değil’
Dubai merkezli El Arabiya televizyonuna konuşan İdris, ÖSO’nun Hatay’da Apaydın kampında kalan Riyad el-Asad yerine komutan olarak kendisini seçtiğini doğrulayarak “Ülke içindeki gerçek savaşçılar oldukları için Beşar Esad’a karşı onlara önderlik edecek kişiyi seçmeye karar verdiler” dedi.
Antalya’da ABD, Fransa, İngiltere, Türkiye ve Körfez ülkelerinden temsilcilerin de katıldığı toplantıda seçilen Askeri Konsey’in üyelerinin üçte ikisini Müslüman Kardeşler ve Selefiler oluşturuyor. Bu dağılım, ÖSO’nun dışlandığı söylentilerine neden olmuştu.

‘Annesinin sözünden çıkmıyor’
İngiltere’de yayımlanan The Guardian gazetesi, Türk yetkililerin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın üzerinde annesinin çok büyük bir etki sahibi olduğuna inandıklarını aktardı. Üst düzey bir Türk yetkiliye göre, 2000’de ölen Hafız Esad’ın eşi Anisa Mahluf ‘Esad’ın görüşlerine en çok önem verdiği kişi. Herkesten daha çok onu dinliyor’.