Dünya Pakistan’a ABD yardımı askıda!

Pakistan’a ABD yardımı askıda!

06.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Amerika, terörle ortak mücadele amacıyla Pakistan’a yaptığı yardımları dondurdu. Daha önce Başkan Trump tarafından dile getirilen bu girişim, Pakistan’da tepkiyle karşılandı...

Pakistan’a ABD yardımı askıda

ABD, Afganistan’daki Amerikan askerlerine saldıran Taliban ile kararlı bir şekilde mücadele etmediği gerekçesiyle Pakistan’a yapacağı güvenlik yardımlarını askıya aldı. Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, Pakistan’ın terör şebekeleriyle mücadeledeki işbirliğinden duyulan hayal kırıklığı dile getirildi. Dışişleri Sözcüsü Heather Neuert, ABD’den güvenlik ekipmanı satın alması için ayrılan 255 milyon dolarlık yardımın ödenmeyeceğini söyledi. Savunma Bakanlığı da terörle mücadele için kurulan Koalisyon Destek Fonu’ndan Pakistan’a verilmesi öngörülen payın, ABD’nin terörle mücadele operasyonlarında kullanılacağını duyurdu. Pakistan’a yapılan kalkınma yardımlarında ise değişiklik olmadığı açıklandı.

Haberin Devamı

900 milyon dolarlık Koalisyon Destek Fonu’ndan Pakistan’a ayrılması öngörülen 400 milyon doların, ABD Savunma Bakanı James Mattis Pakistan’ın Hakkani terör oluşumuyla etkili mücadele ettiğine kanaat getirdiği takdirde serbest bırakılacağı belirtiliyor. Başkan Donald Trump, hafta başında Twitter’dan “son 15 yılda Pakistan’a aptalca 33 milyar dolarlık yardım yaptıklarını, karşılığında ise yalan ve hilekârlıktan başka bir şey alamadıklarını” söylemişti. Trump, “Onlar liderlerimizin aptal olduğunu düşünerek bize yalanlar ve hilekarlıktan başka bir şey vermedi. Afganistan’da peşinde olduğumuz teröristlere güvenli bölge sağlıyorlar. Artık yok” paylaşımında bulunmuştu.

‘Mücadeleye devam’

ABD’nin Pakistan’a “güvenlik yardımını” askıya almasına, Pakistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yanıt geldi. Bakanlığın açıklamasında, ABD’nin “güvenlik yardımını” askıya alma kararının, bölgede terörle mücadele girişimlerine etkisinin ne olacağını söylemek için çok erken olduğu ifade edildi. Bu yıl 17. yılına giren terörle mücadelenin, Pakistan’a 120 milyar dolardan fazlasına mal olduğuna işaret edilen açıklamada, mevcut işbirliğinin, El-Kaide örgütünün etkisinin “önemli ölçüde azaltılmasına” ve diğer teröristlerin Afganistan sınırında kontrolsüz bölgelerden çıkarılmasına yardımcı olduğu vurgulandı.

Haberin Devamı

Pakistan Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Nüzhet Sadık da, askeri yardımların dondurulmasının hayalkırıklığı yarattığını ve ikili ilişkileri olumsuz etkileyeceğini söyledi. ABD’nin kararının terörle mücadele politikasına ve bölgenin kalıcı barışa kavuşmasına yaramayacağını ifade eden Sadık, Pakistan’ın 1990’lı yıllardaki gibi yine ABD’nin yardımı olmadan da mücadelesini sürdürebileceğini belirtti.