Dünya PKK, Öcalan ile görüşmeleri sekteye uğrattı

PKK, Öcalan ile görüşmeleri sekteye uğrattı

28.08.2011 - 16:04 | Son Güncellenme:

Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) Başkan Yardımcısı Neçirvan Barzani, PKK'nın Kürt sorunu çözümü konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a 12 Haziran seçimleri sonrası için şans vermediğini ve saldırılar yaptığını belirterek, "İmralı'da bulunan Abdullah Öcalan ile üst düzeyde sorunun barışçıl ve siyasi çözümü için görüşmeler yapılıyordu. PKK'nın son saldırıları bu görüşmeleri sekteye uğrattı. Biz sorunun askeri yöntemle değil, diyalog ve barışçıl siyaset ile çözülebileceğini düşünüyoruz" dedi.

PKK, Öcalan ile görüşmeleri sekteye uğrattı

Barzani, BDP'nin meclis boykotunun ise stratejik hata olduğunu söyledi. Avrupa'da Kürtçe yayımlanan Rudaw gazetesine konuşan Neçirvan Barzani, İran'a karşı eylemler yapan PJAK ve Türkiye'ye karşı eylem yapan PKK'nın bu saldırıları ile Irak'taki Kürt bölgesinin çıkarlarını göz ardı ettiklerini belirterek, "PKK ve PJAK eylemleri ile komşu ülkelere saldırı için bahane veriyorlar. Biz, bölgemiz topraklarının bombalanmasını kabul etmiyoruz. Yapılan saldırılar uluslararası anlaşmalar ve komşuluk ilişkilerine de aykırıdır" dedi.

Sorunun diplomatik yollarla çözümü için girişimlerde bulunduklarını ve bulunmaya devam edeceklerini de söyleyen Neçirvan Barzani, şöyle devam etti: "İmralı'da bulunan Abdullah Öcalan ile üst düzeyde sorunun barışçıl ve siyasi çözümü için görüşmeler yapılıyordu. PKK'nın son saldırıları bu görüşmeleri sekteye uğrattı. PKK eylem yerine faydalı şeyler yapabilirdi. Ama, 12 Haziran seçimlerinden sonra yanlış siyaset yürüttü. Her zaman silahlı mücadele başlatma imkanı olabilir. Ancak, siyasi ve barışçıl çözümün imkanının çok zor elde edilir. PKK 12 Haziran'dan sonra Başbakan Erdoğan'ın neler yapabileceğini göstermesine izin vermedi. PKK, 12 Haziran'dan sonra Erdoğan'ın neler yapabileceğine bile tahammül etmedi. Süreci sekteye uğrattılar, maalesef karıştırdılar. Erdoğan'a 12 Haziran sonrası için şans verilmedi."

Haberin Devamı

"BDP'NİN MECLİS BOYKOTU STRATEJİK HATAYDI"

IKDP Başkan Yardımcısı Neçirvan Barzani, BDP'nin Meclisi boykot etmesinin stratejik bir hata olduğunu da anlatırken, şöyle konuştu: "Yüksek mertebede Öcalan ile görüşmeler sürdürülüyordu. Aynı zamanda Öcalan siyasi bir karakter olarak sorunun içinde yer alıyordu. BDP'nin böyle yapmaması lazımdı. Erdoğan bu sorunu çözebilir. Ancak, Erdoğan'ın 'Türkiye'de Kürt sorunu yok terör sorunu var' sözü yanlıştı. Silah bırakın demekle silah bırakılmıyor. Bir sürecin başlatılması lazımdır. Türkiye'nin demokratik açılım adı altındaki projesini sürdürmesi ve bu projeye sıcak bakması lazımdır. Bu süreç sonunda silah bırakılabilir. Kürt sorununun çözümü için Amerika ve Avrupa'da önemli bir rol üstleniyor. Bunların Ankara nezdin de girişimlerde bulunması gerekir."