Dünya Politik malzeme yapmayın

Politik malzeme yapmayın

23.09.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Politik malzeme yapmayın

Politik malzeme yapmayın


NESLİHAN CUYAR İstanbul


       Ermeni soykırımı" tasarısının politik malzeme olarak kullanılmasına tepki gösteren Türkiye’de yaşayan Ermeniler, konunun politikacılar yerine tarihçiler tarafından tarşılmasını istedi.
       Tasarının belirli politik çevrelere şirin gözünmek amacıyla çıkarılmaya çalışıldığını savunan Türkiye Ermenileri’nin görüşleri şöyle:
  • Diran Bakar (avukat): “Bu tasarının bizimle ilgisi yok. Bu olayların siyasete alet edilmesine çok karşıyım. Tarihçileri ilgilendiren bir konu. 85 yıl önce yaşanmış bir olayın söz konusu edilmesi siyasi çıkarların elde edilmesi amacıyladır. Bundan dolayı cemaate karşı hükümetin tutumunun değişeceğini sanmıyorum."
  • Sarkis Yeşiltepe (hediyelik eşya imalatçısı): “Bence bu Ermenistan, Türkiye ve hakemlik yapacak üçüncü bir ülke arasında halledilmesi gereken bir konu. Bu politikacıların değil, tarihçilerin işi. Olayları benim dedem, büyükannem yaşadı. Ama hiç bir zaman bizlere Türkleri kötülemediler. Hep `Vah yavrum vah biz neler çektik’ diye anlattılar. Bize hep nereden geldiğimizi soruyorlar. Bir yerden gelmedik, çıkış yerimiz Anadolu."
  • Siran Surki (sekreter): Ermeni lobisinden oy almak için gündeme getirilmiş bir konu. Siyasal oy için gündeme getirilmemeliydi. Bu tarihçilerin meselesi.
  • Aram Çolakoğlu (işçi): Bu şekilde gündeme alınıp, politik açıdan malzeme olarak kullanılmaması gerektiğini düşünüyorum.

           Türkiye Ermenileri Patriği Mutafyan: Tasarı barışa zararlı
           İSTANBUL Milliyet
           Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob Mutafyan, ABD Temsilciler Meclisi Alt Komitesi'nde sözde Ermeni soykırımı tasarısının kabul edilmesiyle ilgili "Hoş değil. Ne yazık ki dua etmekten başka elimden birşey gelmiyor" dedi.
           Mutafyan'ın dün konuyla ilgili yaptığı ve "Hoş değil. Bu üzüntü ve kaygı veren durum daha ne kadar devam edecek" diye başlayan yazılı açıklamasında şu satırlara yer verildi:
           "Türk ve Ermeni tarihçiler bu konuyu karşılıklı diyalogla konuşacak yerde, üçüncü milletlerin parlamentolarının kullanılması müspet değil. Bunun kimseye fayda sağladığını sanmıyorum, aksine Türk - Ermeni ilişkilerine zarar vereceğini düşünüyorum. Diyaloga, barışa, dostluğa sekte veren her girişim zararlıdır. Türk ve Ermeni halkları için dua etmekten başka elimden ne yazık ki birşey gelmiyor. Diyalogu engelleyen her girişim hem beni hem cemaatimi çok üzüyor."

           Türk Ermenileri'nin sorunları çözülmeli
           Rapordaki azınlıklar ibaresinin uyandırabileceği kanaat konusunda hükümetin duyarlılığını anlayışla karşıladıklarını belirten Mutafyan şöyle devam etti:
           "Ancak, özbeöz bu ülkenin vatandaşı olan Türkiye Ermenileri'nin sorunları artık ivedikle çözüm beklemektedir. Bu konudaki duyarsızlığı anlamakta güçlük çekiyoruz. En az 50 kişi olması gereken din görevlisi kadromuz 20'lere inmiş olup, bunu yarısı da emeklilik yaşına gelmiştir. Kiliselerimize din görevlisi yetiştiremez duruma düştük.
           Öte yandan, kilise vakıflarımız sanki Türkiye Cumhuriyeti Vakıfları değilmiş gibi çağdışı uygulamalar görmektedir. Bir Avrupalı servetini köpeğine bile miras bırakabilirken, Ermeni kökenli bir TC vatandaşı, taşınmaz malını hastanesine, okuluna, kilisesine bağışlayamamaktadır. 1970'lerden sonra başlayan uygulamalara son vermenin zamanı artık gelmiştir. Hükümetimizden ve devlet adamlarımızdan anlayış bekliyoruz. Yurtdışındaki olumsuz gelişmeler yüzünden Türkiye'deki Ermeniler rehineymiş gibi kullanılmak isteniyorsa, bu akla mantığa sığmaz bir yanlış olur."

           Ermeni asıllı sanatçılar da tasarıya karşı
           AYKUT AYKANAT
           Hayko: Bu topraklarda ekmek yiyorum
           Aslında bu tür konularla ilgili konuşmak beni çok rahatsız ediyor. Açıkçası ilgilenmiyorum. Ben Türkiye coğrafyasında yaşayan bir Türk vatandaşıyım. Bu topraklarda ekmek yiyorum ve bu ülkenin daha iyi noktalara gelmesini istiyorum. Söyleyecek başka bir şey yok.

           Garo Mafyan: Tarihçilere bırakalım
           Her yıl bu konuyla ilgili düşüncelerimi soruyorlar. Hep aynı şeyi söylüyorum, söylemekten de bıktım. Bu saçmalık bitmeli. Eğer ortada bir iddia varsa bunu tarihçiler araştırmalı. Arşivler ortada. Dönem dönem bu konunun sürekli gündeme gelmesi çok rahatsız edici. ABD’li dört senatörün yaptığı bir şey bu kadar abartılmamalı. Sonuçta bu konuyu tarihçiler aydınlatacak.


  • Yazarlar