Dünya Pompeo’dan skandal ifade

Pompeo’dan skandal ifade

02.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD’nin, söz konusu darbe girişimine ilişkin açıklamaları sürüyor. Amerikan Fox kanalına konuşan Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, gerekmesi halinde Venezuela’daki duruma müdahale için askeri seçeneğe de hazır olduğunu vurguladı.

Pompeo’dan skandal ifade

Venezuela’ya askeri harekatın mümkün olabileceğini, Başkan Donald Trump’ın bu konuda fikrinin net olduğunu söyleyen Pompeo, “Gerekirse ABD bunu yapacak” dedi. ABD Dışişleri Bakanı, “Umarız böyle bir şey olmaz ve Maduro’nun şiddete başvurmadan ayrılacağı barışçıl bir çözüm gerçekleşir. Şiddete başvuranları izliyoruz ve onları sorumlu tutacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bununla birlikte Popmeo, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun ülkeyi terk etme kararı aldığını, Küba’ya gitmek üzere olduğunu ancak son anda Ruslar tarafından bu kararından vazgeçirildiğini öne sürdü. Pompeo, “Umarım Maduro bu kararı tekrar düşünür ve o uçağa biner... Açıkça belirttiğimiz gibi, Venezuela Ulusal Meclisi’ni ve geçici Başkan Guaido’yu destekliyor...” dedi.

Maduro ise, Pompeo’nun iddiasına televizyondan yaptığı konuşmasında cevap verdi, Küba’ya kaçacağı yönündeki iddiaları reddetti. Pompeo’nun sözlerini alaya alan Maduro, “Sayın Pompeo bu ciddiyet eksikliği? Bu duyarsız, çılgın, yalan ve manipülasyon hali daha ne kadar ileriye gider?” ifadelerini kullandı. Rusya da Maduro’nun bu sözlerine destek vererek ABD’nin “Maduro’yu Venezuela’da kalmaya Rusya ikna etti” iddiasını reddetti.

Haberin Devamı

Öte yandan Venezuela’daki son durumla ilgili Pompeo ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov arasında dün akşam bir telefon görüşmesi gerçekleşti. Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan görüşmeye dair yapılan açıklamada “Washington’un egemen bir devletin iç işlerine müdahalede bulunmasının uluslararası hukuk kurallarının ihlali olduğu Rusya tarafından vurgulandı. Agresif adımların sürdürülmesinin çok ciddi sonuçlara sebep olacağı belirtildi” denildi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus tarafından yapılan açıklamada ise “Pompeo, Lavrov’a Maduro’yu desteklemekten vazgeçmeleri çağrısında bulundu” ifadesi kullanıldı.

‘Teferruatlı plan hazırladık’

ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan ise, Venezuela’ya askeri müdahale seçeneklerine ilişkin “Beklenmedik bir durumun ortaya çıkabileceği bir senaryo ve durum olmaması için teferruatlı plan yaptık” dedi. ABD Genelkurmay Başkanı Dunford da, “Venezuela’da olup bitenleri daha iyi görmek ve ABD ordusuna ihtiyaç duyduğu takdirde Başkan’a (Trump) gerekli seçenekleri sunmak üzerine hazır olmak için elimizden geleni yapıyoruz” diye konuştu.