Dünya Raporda, Türkiye’nin ‘özgürlük’ puanı düştü

Raporda, Türkiye’nin ‘özgürlük’ puanı düştü

28.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Freedom House tarafından yeni yayımlanan 2016 raporunda, Türkiye, geçtiğimiz yıla oranla daha düşük bir puan aldı ve özgürlük statüsünde daha da geriledi

Raporda, Türkiye’nin ‘özgürlük’ puanı düştü

Freedom House tarafından hazırlanan, “Dünyada Özgürlük 2016” başlıklı raporda, Türkiye’nin özgürlük puanı “53” olarak açıklanırken, özgürlük statüsü “kısmen özgür”, basın özgürlüğü statüsü ise “özgür değil” olarak tanımlandı. Türkiye’nin “siyasi haklar” puanı 7 üzerinden 3, “sivil özgürlükler” puanı ise 7 üzerinden 4 olarak t espit edildi. Raporda, Türkiye’nin bir önceki yıla göre özgürlük puanını düşürdüğü belirtilirken, “Türkiye’deki özgürlükler trendi, hükümet ve Kürt militanlar arasında yenilenen şiddet ortamı, IŞİD tarafından üstlenilen terörist saldırılar ile muhalif gruplar ve medyaya yönelik baskı nedeniyle aşağıya düştü” değerlendirmesi yapıldı.

Haberin Devamı

Freedom House tarafından, “Dünyada Özgürlük 2016” başlıklı raporda, 50 ülkeye “özgür değil” tespiti yapıldı. Bu ülkeler içinde en düşük puanı “-1” ile Suriye, “1” ile Tibet ve “2” ile Somali alırken, 59 üke “kısmen özgür”, 86 ülke ise “özgür” olarak kategorize edildi. En yüksek puanlar, “100” ile Finlandiya, İzlanda, Norveç, San Marino, İsveç, “99” ile Kanada, Hollanda, “98” ile Avustralya, Barbados, Lihteynştayn, Lüksemburg, Yeni Zelanda ve Uruguay olarak sıralandı. Türkiye’nin puanı “53” olarak tespit edilirken, Arnavutluk, Butan, Burkina Faso, Komorlar, Fiji, Guatemala, Endonezya, Madagaskar, Papua Yeni Gine, Sri Lanka, Tanzanya ve Zambiya’nın gerisinde kaldı.

Raporda,internet sansürü,bilgi akışının kontrolü ve propaganda konusunda Rusya ve Çin ’in yanı sıra IŞİD ’in yeni yöntemler geliştirdiğine işaret edildi.