Dünya Rejim nefes aldırmıyor!

Rejim nefes aldırmıyor!

05.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Şam rejimi, BMGK’nın “insani ateşkes” kararına raımen Doğu Guta’yı ele geçirmek için saldırılarını yoğunlaştırdı. Son üç günde binlerce sivilin bölgeyi terketmeye çalıştığı belirtiliyor

Rejim nefes aldırmıyor

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) “insani ateşkes” kararına rağmen, Beşar Esad rejimi, abluka altındaki Dogu Guta’yı ele geçirmek amacıyla harekete geçti. Rejim ve Rusya’nın, tüm güçleriyle yüklenerek Doğu Guta’yı ortadan ayırmayı hedeflediği kaydedilirken, bölgeden sivil kayıp haberleri gelmeye devam ediyor. Son üç günde binlerce kişinin bölgeden kaçmaya çalıştığı haber veriliyor.

Haberin Devamı

Suriye’de Şam rejimi ve destekçilerinin, 5 yıldır abluka altında tuttukları Doğu Guta bölgesine BMGK’nin ateşkes kararını hiçe sayarak, Rusya’nın hava desteğiyle kara harekatı başlattığı bildiriliyor. Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, rejim ve Rusya, ilk olarak ağır bir şekilde bombaladığı Duma ilçesi ile çevresindeki beldelerin kontrolünü sağlamak amacıyla Doğu Guta’yı ikiye bölmeye başladı. Önceki gece harekete geçen rejim güçleri ve destekçileri, muhaliflerin kontrolündeki Utaya, Neşşabiye, Harizma ve Hoş el Davahre bölgelerini ele geçirerek ilerlemeye başladı.

Birkaç kilometre

Rejim güçleri, muhaliflerin kontrolündeki Doğu Guta’yı ortadan ikiye bölerek, ilçe ve beldelerin tümünü kontrol etmeye çalışırken, Rus savaş uçakları da bölgeye onlarca hava saldırıları düzenledi. Rejim ve müttefiklerinin, Doğu Guta’yı tam olarak ikiye ayırabilmeleri için, sadece doğudan batıya doğru üç kilometre daha ilerlemeleri ve Haresta ilçesine ulaşmaları gerekiyor. Suriye’de rejime bağlı basın kuruluşları, hükümet güçlerinin, cumartesi gecesinden itibaren yoğunlaştırdığı operasyonlarla 6 yerleşim birimini ele geçirdiğini duyurdu.

Haberin Devamı

Bununla birlikte bölgede rejim güçleriyle şiddetli çatışmalara devam eden askeri muhalifler, sosyal medya hesaplarından paylaştıkları bilgilerde, önceki gece kaybettikleri bazı noktaları geri aldıklarını ve çok sayıda rejim askerini öldürdüklerini öne sürdü.

Makul zamanlarda!

Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) kaynaklarına göre de, Esad rejimi ve müttefikleri, BMGK kararı ve Rusya’nın ilan ettiği 5 saatlik ateşkese rağmen dün de sabah saatlerinden itibaren, Duma ve Haresta ilçeleri ile Misraba, Arbin, El-Aşari, Beyt Sava beldelerine hava ve kara saldırıları düzenledi. Saldırılarda Misraba’da 3, El-Aşari’de 1, Beyt Sava’da 1 sivil olmak üzere toplam 5 sivil can verdi.

Rejim güçleri ve destekçilerinin, muhaliflerin kontrolündeki Doğu Guta’ya 19 Şubat-3 Mart tarihlerinde düzenlediği hava ve kara saldırılarda 718 sivil hayatını kaybetmişti. Dünkü saldırılarda hayatını kaybedenlerle birlikte Doğu Guta’da iki haftada ölen sivil sayısı 723’e yükseldi.

Haberin Devamı

BMGK, 24 Şubat’ta aldığı kararla başta Doğu Guta olmak üzere Suriye genelinde siviller için insani ateşkes ilan edilmesini istemişti. Ancak “gecikmeksizin” hayata geçirilmesine hükmedilen ateşkesin nasıl başlayacağı belirsiz kalmıştı. Rusya, BMGK kararının ardından 27 Şubat’ta ateşkesin her gün yerel saatle “09.00-14.00” (TSİ 10.00-15.00) arasında geçerli olacak şekilde başladığını ilan edip, rejimin buna uyacağını ileri sürmüştü. Şam’dan dün yapılan açıklamada, Doğu Guta’nın kontrolünü ele geçirmek amacıyla süren operasyonun, Rusya’nın belirttiği saatler içinde durdurulduğu öne sürüldü.

Macron İran’ı uyardı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Iranlı mevkidaşı Hasan Ruhani’den, Doğu Guta’daki harekatı durdurulmasına ve yardım konvoylarının girebilmesine olanak tanınmasına yönelik Esad yönetimine baskı yapmasını istedi. Fransız Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian’ın Tahran’a yapacağı ziyaret öncesinde Ruhani ile bir telefon görüşmesi yapan Macron, mevkidaşıyla, önümüzdeki günlerde sivillerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve ateşkesin tam olarak uygulanabilmesine yönelik olarak Birleşmiş Milletler, Suriye yönetimi ve ilgili taraflarla birlikte çalışılması konusunda fikir birliğine de vardı.