Dünya Rum Kilisesi'nden çözüm karşıtı ücretsiz kitap

Rum Kilisesi'nden çözüm karşıtı ücretsiz kitap

02.01.2010 - 13:51 | Son Güncellenme:

.

Rum Kilisesinden çözüm karşıtı ücretsiz kitap

Kıbrıs Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu 2. Hrisostomos’un, eski Rum Merkez Bankası Yöneticisi Hristodulos Hristodulu’nun yazdığı, "Federasyon, Annan Planı ve Yeni Çözüm Planının Gebe Olduğu Ekonomi" isimli kitabı kiliselere ücretsiz dağıtması, en büyük iki Rum siyasi partisinin tepkisine neden oldu.

Eleştiriler karşısında kendisini, "Vatanın kurtuluşu için kilisenin tüm mallarını harcarım" sözleriyle savunan Başpiskopos 2. Hrisostomos, Rum hükümetinin, Kıbrıs sorununun federasyonla çözümünün ekonomik getirilerinin ne olacağı ile ilgili halkı bilgilendirmesi gerektiğini kaydetti.

BAŞPİSKOPOSA ELEŞTİRİLER

Haberin Devamı

Rum basınının haberlerine göre, koalisyonun büyük ortağı, komünist AKEL’in Genel Sekreteri Andros Kiprianu, partisinin Hrisostomos’un görüşleriyle ters düştüğünü belirterek, Başpiskoposun, Hristodulu’nun kitabından 10 bin adet satın alarak kiliselere dağıtmasını eleştirdi.

Kitapları bedava dağıtmanın Hrisostomos’un hakkı olduğunu bildiğini ifade eden Kiprianu, buna rağmen ahlaki düzen konusunu gündeme getirerek, "İnananların kiliseye verdiği paraları, isteyen istediği biçimde kullanamaz" dedi.

"MECLİS ÖNLEM ALSIN"

Başpiskoposa en sert eleştiriyi yapan ana muhalefet Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ) Meclis Grubu Sözcüsü Hristos Purguridis ise Rum Meclisi’ne, kilise bütçesinde keyfi ve aşırı harcamalar yapılmasını kısıtlayıcı önlemler alması çağrısında bulundu.

Hrisostomos’un yetkilerini kötüye kullandığını ifade eden Purguridis, Hrisostomos’un sarf ettiği sözler ve eylemleriyle kilise cemaatinin büyük bir kısmının duygularını kışkırttığını kaydetti.

Purguridis, Başpiskoposun bu aşırılıklarına bir son vermesi gerektiğini söyledi.

"HRİSOSTOMOS’UN MANTIĞI BİRLEŞTİRİCİ DEĞİL BÖLÜCÜ"

Haberin Devamı

Hrisostomos’un kilise mallarını "yabancılar" için "har vurup harman savurduğunu" ifade eden Purguridis, önemli ve büyük bir maliyeti olan kitapları satın almak yerine, o miktarı fakirlere bağışlamasının çok daha iyi olacağını ifade etti.

Purguridis, "Kilisenin görevi çözüme yönelik propaganda yapmak değil, gerçeği ileriye götürmek ve efsaneler ile düşlerden uzak durmaktır" dedi.

"Başpiskopos 2. Hrisostomos ile kilise üyelerinin, kilise mallarının ve paralarının kendi malları olmadığını anlayamadıklarını" ifade eden Purguridis, Hrisostomos’un mantığının birleştirici değil bölücü olduğunu söyledi.

Purguridis, Hrisostomos’un eylemlerinin ve sözlerinin sevgi yerine nefret yetiştirdiğini ve insanları kiliseden uzaklaştırdığını da belirtti.

BAŞPİSKOPOS HRİSOSTOMOS’DAN SAVUNMA

Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu 2. Hrisostomos da Purguridis’in, Rum Meclisi’nin, kilise bütçesinden aşırı ve keyfi harcamalar yapılmasına kısıtlama getirmesi önerisine yanıt vererek, Purguridis’in kilise mallarının "har vurup harman savrulduğunu" söyleyemeyeceğini kaydetti.

Purguridis’in açıklamasının "ateistçe hislerle" yapılmış olduğunu ifade eden Hrisostomos, yapılan hiçbir tehdide aldırış etmemeye kararlı ve "vatanın kurtuluşu için, tüm kilise mallarını harcamaya hazır olduğunu" söyledi.

HRİSTODULU: "20 BİN AVRO ALDIM"

Haberin Devamı

Kitabın yazarı eski Rum Merkez Bankası Yöneticisi Hristodulos Hristodulu da Hrisostomos’dan 10 bin kitap karşılığında 20 bin avro para aldığını açıkladı.

Hristodulu, 2. Hrisostomos’un kitapları kiliselere ücretsiz dağıtmasını eleştiren AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ile DİSİ Meclis Grubu Sözcüsü Hristos Purguridis’i kötüledi.

Hristodulu, "kitabında hem Annan Planı’nın, hem de Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas arasında yapılan doğrudan müzakerelerin, ekonomik açıdan işlevsel ve kalıcı olmayan bir çözüme götürdüğünü nesnel ve ispatlı olarak Kıbrıs Helenizmine ifşa ettiğini" kaydetti.

Hristodulu, kitabında doğrudan müzakerelerde gidilen çözümün, eğer kabul edilirse "Kıbrıs (Rum) ekonomisinin mahvolması anlamına geleceğini" de ileri sürdü.