Dünya Rusya ABD’yi suçladı

Rusya ABD’yi suçladı

09.05.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

İran’ın açıklamalarına, anlaşmaya taraf olan ülkelerden tepkiler gecikmedi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran’ın nükleer anlaşmadaki taahhütlerini kısmen durdurmasının, ABD’nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına uymayarak anlaşmadan çıkmasından kaynaklandığını bildirdi.

Rusya ABD’yi suçladı

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov ise, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in nükleer anlaşmaya sadık kalacağının altını çizdi.

Haberin Devamı

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Şuang da, Tahran yönetimine anlaşmanın maddelerini 2015’ten beri “kesin bir şekilde uygulamasından” dolayı teşekkür etti ve atılan adımdan dolayı ABD’yi sorumlu tuttu. Geng, “Tüm taraflara itidalli olma, diyaloğu güçlendirme ve gerginliği tırmandırmadan kaçınma çağrısında bulunuyoruz” dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da, Tahran’ın nükleer silaha sahip olmasını engellemek için bu ülkeyle yapılan anlaşmayı sürdürmek istediklerini kaydetti. Anlaşmanın Avrupa’nın güvenliği için de önemli olduğuna değinen Maas, “İran’ın attığı bu adıma rıza göstermiyoruz” ifadelerini kullandı.

Fransa Savunma Bakanı Florence Parly ise, İran’ın anlaşmanın şartlarını yerine getirmemesi durumunda Avrupa ülkelerinin yeni yaptırımları devreye sokabileceğinin işaretini verdi. İngiltere hükümeti de, İran’ı, gerilimi tırmandırıcı adımlar atmaması konusunda uyardı.

Haberin Devamı

İran, bir yıldır, petrol ve bankacılık sektörlerinin ABD yaptırımlarına karşı korunması için diğer imzacılar olan Rusya, Çin, İngiltere, Fransa, Almanya ve AB’den alternatif çözümler üretmesini istiyordu. Ancak bugüne kadar bununla ilgili somut ilerlemeye sağlanamadı.