Dünya Rusya iddiaları bir kurban daha buldu!

Rusya iddiaları bir kurban daha buldu!

03.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başkan Trump, seçim yarışında kendisinin ilk destekçilerinden olan Adalet Bakanı Sessions’un Rus Büyükelçi ile görüşmesi nedeniyle yeniden baskı altına girdi. Temsilciler Meclisi, Trump’ın olası Rusya bağlantısına ilişkin soruşturma başlattı...

Rusya iddiaları bir kurban  daha buldu

ABD seçimlerini kazanmak için Rusya’dan destek almakla itham edilen ABD Başkanı
Donald Trump, bu kez Adalet Bakanı Jeff Sessions’ın geçen yıl Rusya ile iki kez görüşmesi nedeniyle baskı altına girdi. Sessions’un seçim kampanyası döneminde Rusya’nın Washington Büyükelçisi Sergey Kislyak ile iki
kez görüştüğü ortaya çıktı.

Bakan adaylığı döneminde Senato’daki oturumda “seçim konusunda” hiçbir Rus yetkiliyle konuşmadığını söyleyen Sessions, yemin altındayken yalan söylemekle suçlanıyor. Demokratların Temsilciler Meclisi’ndeki Azınlık Lideri Nancy Pelosi, Sessions’un istifa etmesini talep ederken, Temsilciler Meclisi ise de, Trump ile Rusya arasındaki seçim müdahalesi iddialarına ilişkin soruşturma kararı aldı. Temsilciler Meclisi’nde Cumhuriyetçi Parti üyeleri daha önce bu tip bir soruşturmaya yanaşmıyordu. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov ise Sessions ile Kislyak’ın seçimlerden önce görüşüp görüşmediklerine ilişkin bilgisi olmadığını söyledi. Peskov, büyükelçinin bulunduğu ülkedeki hükümet ve yasama temsilcileriyle mümkün olduğu kadar çok görüşme yapmasının normal olduğunu belirtti.
Bakanlıktan ret
ABD Adalet Bakanlığı ise, Bakan Sessions’ın 2016 yılında iki kez Rusya’nın Washington Büyükelçisi Sergey Kislyak ile görüştüğünü ancak bu görüşmelerin hiçbirinin Ruslar ile Trump’ın seçim kampanyası arasındaki bağlantılar hakkında olmadığını açıkladı. Bakanlık Sözcüsü Sarah Isgur Flores, bakan olmadan önce Senato’daki oturumda “Ruslarla irtibatının olup olmadığı” şeklindeki sorulara “Hayır!” yanıtı veren Sessions’ın senatörleri yanıltmadığını, çünkü kendisine doğrudan Ruslar ile Trump kampanyası hakkında sorular yöneltildiğini savundu. Sessions’un, senatör olarak 2016 yılında yabancı büyükelçilerle 25 görüşme gerçekleştirdiği belirtilirken, Rus Büyükelçi ile iki kez temasa geçtiği ifade edildi.
Bakanlık görevinden önce 1997 yılından beri Alabama Senatörü olarak görev yapan Sessions, kampanya sürecinde Trump’ın başkanlığı destek veren ilk isimler arasında yer alıyordu. Trump’ın eski ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn, Rus büyükelçi Kislyak ile görüşmesinin ortaya çıkmasıyla istifa etmek zorunda kalmıştı. Flynn’in Rusya ile Obama yönetimi tarafından uygulanan yaptırımlar konusunda irtibata geçtiği ifade ediliyor.
Belge topladılar
Öte yandan Reuters haber ajansı, Barack Obama yönetiminin görevdeki son günlerinde Rusya’nın ABD’deki başkanlık seçimlerine müdahalesi hakkında bilgi topladığını duyurdu. Habere göre 8 Kasım’daki seçime Rus müdahalesi bulunduğuna ilişkin belgeler, gelecekte yürütülmesi muhtemel soruşturmalara dayanak oluşturulması amacıyla toplandı. Rusya, Demokrat Parti’ye ait kişi ve kurumlara siber saldırı düzenleyerek Trump’ın lehine ABD seçimlerine müdahil olmakla suçlanıyor.

‘Yeşil Kart’ bitiyor mu?
ABD Senatosu’nun Cumhuriyetçi üyeleri Arkansas Senatörü Tom Cotton ve Georgia Senatörü David Perdue, yılda yaklaşık 14 milyon kişinin başvurduğu “Yeşil Kart” çekilişlerinin iptali için yasa tasarısı hazırlığına girişti. Yılda 50 bin kişinin ABD’de oturma ve çalışma hakkı elde ettiği çekilişi iptal etmek isteyen senatörler, yasal statüyle ülkeye giren göçmen ve mültecilerin de sayısını azaltmayı amaçlıyor. Kongre’nin her iki kanadının Cumhuriyetçi Parti’nin elinde olması ve ABD Başkanı Donald Trump’ın göç karşıtı politikaları nedeniyle, Yeşil Kart çekilişlerinin tehdit altında olduğu belirtiliyor.