Dünya Rusya’yla gerginlik yaşanıyor

Rusya’yla gerginlik yaşanıyor

14.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

İskandinav yarımadasının Atlantik Okyanusu kıyısında yer alan Norveç, Ukrayna’daki kriz sürecinde Rusya’ya karşı en sert tavrı alan Avrupa ülkelerinden biri.

Rusya’yla gerginlik  yaşanıyor

Önceki gün Norveç Savunma Bakanlığı, mart ayında dondurduğu askeri işbirliğinin 2015 yılının sonuna kadar tekrar başlayamacağını duyurdu. Bir gün önce de Norveç havasahasının bir Rus savaş jeti tarafından ihlal edildiğini duyurmuştu.
Ülkenin eski başbakanı Jens Stoltenberg, 1 Ekim tarihinde NATO Genel Sekreterliği koltuğuna oturdu. Stoltenberg, Genel Sekreter olarak ulusal aidiyetlerinden bağımsız olarak görevini yürütse de Norveç’teki siyasi yaşamı boyunca Rusya’ya şüpheyle bakan bir isimdi.
Norveç’in komşusu İsveç, geçtiğimiz haftalarda karasularına Rus bir denizaltının gizlice girdiğini öne sürmüştü. Rusya’ya yönelik tehdit algısını en yüksek perdeden dile getiren Polonya; Baltık Denizi üzerinde ‘görülmemiş’ derecede Rus askeri faaliyetinin gözlemlendiğini belirtmişti. Baltık ve İskandinav ülkelerinin son dönemde Rusya’ya dair endişeleri artsa da ABD’nin müttefiklerini dinlediğinin ortaya çıkması Oslo’daki hayalet baz istasyonlarının sorumlusu hakkında kesin bir karara varmayı zorlaştırıyor.