Dünya Rusya'dan ABD'ye İran tepkisi

Rusya'dan ABD'ye İran tepkisi

08.05.2019 - 15:23 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Lavrov, "BMGK kararlarına uymayan ABD’nin sorumsuz davranışı nedeniyle İran nükleer anlaşmasıyla ilgili kabul edilemez durum oluştu. Bu durumun çözülmesini görüşeceğiz" dedi. Kremlin sözcüsü Peskov ise, Tahran'ın yaptığı hamleden Washington yönetimini sorumlu tuttu.

Rusyadan ABDye İran tepkisi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran’ın nükleer anlaşmadaki taahhütlerini kısmen durdurmasının ABD’nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına uymayarak anlaşmadan çıkmasından kaynaklandığını bildirdi.

Haberin Devamı

Lavrov, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile Moskova’da görüşmesinin başında yaptığı konuşmada, ABD’nin, İran ile yapılan nükleer anlaşmadan çıkmasını eleştirdi.

ABD’nin anlaşmadan çıkma kararı nedeniyle İran’ın taahhütlerini durduğuna işaret eden Lavrov, “BMGK kararlarına uymayan ABD’nin sorumsuz davranışı nedeniyle İran nükleer anlaşmasıyla ilgili kabul edilemez durum oluştu. Bu durumun çözülmesini görüşeceğiz.” ifadelerini kullandı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin nükleer anlaşma ile ilgili Rus yönetimine gönderdiği mektubu aldıklarını ve dikkatle incelemeye başladıklarını aktaran Lavrov, İran’ın yapılan anlaşmalar ve BMGK kararlarına bağlı kalmasını da takdir ettiklerini vurguladı.

Haberin Devamı

İran Dışişleri Bakanı Zarif de bir yıl önce ABD’nin İran ile yapılan nükleer anlaşmadan çekildiğini hatırlatarak, “ABD, BMGK'nin kararını çiğnedi. Sadece bununla kalmadı, bu kararı uygulamak isteyenlere de engel oldu.” dedi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin, nükleer anlaşmaya taraf 5 ülkenin (Rusya, Çin, İngiltere, Fransa, Almanya) devlet başkanına mektup gönderdiğini anımsatan Zarif, “Rusya’yı diğer ortaklarımızdan ayrı görüyoruz. Bu nedenle İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’den Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e hitaben bir mektup getirdim." şeklinde konuştu.

İstedikleri düzeyde olmasa da anlaşma çerçevesinde Rusya ve Çin ile iyi ilişkiler sürdürüldüğünü kaydeden Zarif, anlaşmaya taraf Avrupa ülkelerinin de yükümlülüklerini yerine getirmemeye başladığını ifade etti.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise, İran'ın nükleer anlaşmadaki taahhütlerini kısmen durdurmasının ABD'nin düşüncesiz adımlarının sonucu olduğunu söyledi.

Peskov, İran'ın nükleer anlaşmadaki taahhütlerini kısmen durdurma kararı ile ilgili olarak gazetecilerin sorularını cevapladı.

İran'ın kararının, ABD'nin nükleer anlaşmadan çıkma kararından kaynaklandığına dikkat çeken Peskov, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Washington tarafından İran'a yönelik düşüncesizce atılan adımların sonucu hakkında defalarca konuştu. Bunun sonuçlarının ortaya çıkmaya başladığını görüyoruz." ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Peskov, anlaşmanın uygulanabilirliğini sürdürmek için Rus diplomatların Avrupalılar da dahil olmak üzere ortakları ile teması sürdürdüğünü dile getirdi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, nükleer anlaşma kapsamındaki taahhütlerinin bir kısmını durdurduklarını ve anlaşmanın taraflarına İran'ın çıkarlarını koruyacak önlemler alması için 60 gün süre verdiklerini açıklamıştı.