Dünya ‘Saldırının hesabı sorulacaktır’

‘Saldırının hesabı sorulacaktır’

21.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Moskova’da Rus mevkidaşı Lavrov’la görüştü. Lavrov, ‘Olaya anında tepki gösteren Türkiye’ye minnettarız’ derken Çavuşoğlu da ‘Bir arada olmamızın anlamı büyük’ dedi

‘Saldırının hesabı sorulacaktır’

Çavuşoğlu ve Lavrov, Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un anısına hazırlanan köşeye çiçek bıraktı. FATİH AKTAŞ-AA


Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesinin ardından başta Türk ve Rusya makamları olmak üzere tüm dünyadan farklı tepkiler geldi.

Putin, suikastın ardından önceki gece Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve istihbarat servislerinin direktörleriyle bir güvenlik toplantısı düzenlerken, Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev bunun cezasız kalmayacağını söyledi. Medvedev, “Sadece Rus Büyükelçisine ateş etmediler, yüksek değerler içeren barış ve insan hayatından yana olanlara ateş ettiler” derken, “Rusya bunu cezasız bırakmayacaktır” ifadesini kullandı.
Üçlü Halep toplantısı için Moskova’da bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile ikili görüşmesinin ardından Rusya Dışişleri Bakanlığı’nda Büyükelçi Karlov için ayrılan anı köşesine çiçek bıraktı. İki bakan, bir dakikalık da saygı duruşunda bulundu. Bununla birlikte Rus vatandaşları da Moskova’da Dışişleri Bakanlığı’nın önüne gelerek suikastte hayatını kaybeden Büyükelçi Karlov anısına çiçekler bıraktı.
‘Minnettarız’
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile Rus mevkidaşı Lavrov, ikili görüşme sonrası birer açıklama yaptı. İlk sözü alan Lavrov, “Bu terör eylemini düzenleyenlerin amacı terörle mücadeleyi ya da görüşmemizi (Rusya-Türkiye-İran üçlü görüşmesi) baltalamaksa, bunda başarılı olamadılar ve olmayacaklar” dedi. Lavrov, “Bu barbarca cinayetin, terörizmle mücadelenin tavizsiz ve amansız olması gerektiğini hatırlattığını hissediyoruz” ifadesini kullanırken, bu trajedinin, uluslararası terörizmle daha etkili bir mücadeleyi zorunlu kıldığını belirtti. Lavrov, “Karlov’un öldürülmesine anında tepki gösterdiği için Türkiye’ye minnettarız. Rus soruşturmacılar, Karlov’un öldürülmesini incelemek için Ankara’ya gitti. Karlov’un öldürülmesi ardında kimlerin olduğu olabildiğince hızlı ortaya çıkarılmalı” dedi.
‘Açığa çıkarmalıyız’
Bakan Çavuşoğlu, “Bu hain terör saldırısının arkasında kimler var bunu da açığa çıkarmak zorundayız” dedi. İki ülke cumhurbaşkanı ve başbakanlarının önceki gün telefonda görüştüklerini, saldırıya en az Rusya ve Rus halkı kadar Türkiye ve Türk halkının da çok üzüldüğünün altını çizen Çavuşoğlu, “Elbette bu saldırının hesabı sorulacaktır” ifadesini kullandı. Çavuşoğlu, şöyle devam etti: “Karlov’u hem Ankara’da hem de yüreğimizde yaşatacağız. Büyükelçiliğimizin olduğu sokağa Karlov’un adını vereceğiz. Türkiye ve Rusya son zamanlarda iş birliğiyle neler başarılabileceğini sadece kendi halklarına değil tüm dünyaya gösterdi.”
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise Karlov’a suikastin amacının Rusya ile Türkiye’nin arasını açmak olduğunu belirtirken, Türkiye’deki diplomatik temsilciliklerinin güvenliği konusunda Ankara’dan garanti beklediklerini belirtti. Peskov, bununla birlikte kendilerinin de yurtdışındaki temsilciliklerinin güvenliği konusunda önlem aldıklarını, Putin’in istihbarat servisleri ve Dışişleri Bakanlığı’nı ek önlemler almaları için görevlendirdiğini kaydetti.
Kerry ile görüştü
Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile yaptığı telefonda görüşmesinde, hem Türkiye’nin hem de Rusya’nın saldırının arkasında FETÖ’nün olduğunu bildiğini belirterek, muhatabını saldırgan hakkında bilgilendirdi.

‘Küstahça cinayet’

ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump, suikasti ‘küstahça cinayet’ olarak niteledi ve bunun ‘uygar dünya düzenine aykırı’ olduğunu savundu. Trump, saldırının ardından radikal İslami teröristlerin bulunduğunu öne sürdü. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby ise Karlov’un silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesinin ardından, suikastin ardında ABD veya FETÖ örgütünün olabileceği yönündeki iddialara tepki gösterdi. Kirby, “Erken bir değerlendirmenin kimseye faydası olmaz” dedi.NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise twitter’dan yaptığı açıklamada, “Bu çirkin davranışın hiçbir mazereti olamaz” ifadesini kullandı.Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Karlov’un öldürülmesini “şiddetle” kınarken, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault “Hiçbir şey şiddet ve terörizme gerekçe gösterilemez. Dayanışma içindeyiz” dedi.

Rus basını: İki amaç var

Rusya’nın etkin gazeteleriden Kommersant, Karlov’un öldürülmesinin iki amacı olabileceğini yazdı. Gazete, “Böyle bir hareket, Suriye’deki çatışmada Sünni radikallerin düşmanı Esad’ı desteklediği için Moskova’yı cezalandırma amacı taşıyor olabilir. Diğer yandan, bu saldırının Türkiye’de olması tesadüf değil. Ankara ve Moskova arasındaki yakınlaşma, son dönemde Suriye’deki savaşın cephelerinde yaşanan değişimi belirlemişti. Ve Suriye ile Körfez ülkelerindeki Sünni radikaller hoşnutsuzdu” ifadelerini yazdı. Rossiya 24, ‘sırtından bıçaklama’ derken, Gazprom’un sahibi olduğu NTV “Ortadoğu’dan Amerika’ya kınama mesajları geldi” ifadelerini kullandı. İngiliz Times gazetesi suikastın Putin-Erdoğan ittifakında gerilime yol açacağını öne sürdü.

Yazarlar