Dünya ŞAM’DA DEV TAKAS

ŞAM’DA DEV TAKAS

10.01.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Suriye’de, Türkiye, Katar ve İran’ın arabuluculuğuyla isyancıların elindeki 48 İran vatandaşına karşılık Şam yönetimi 2 bin 130 tutukluyu serbest bıraktı

ŞAM’DA DEV TAKAS

Suriye’de Beşar Esad rejimine karşı iki yılı devirmeye yaklaşan silahlı isyan sürecinde dün tarihi bir gün yaşandı. Türkiye, İran ve Katar’ın arabuluculuğuyla sağlanan anlaşamaya uyan Şam yönetimi 2 bin 130 sivil tutukluyu serbest bıraktı. Karşılığında isyancılar ağustos ayından itibaren rehin tuttukları 48 İran vatandaşını bıraktı.
Türkiye ve Katar’ın arabuluculuğuyla şekillenen anlaşma uyarınca başkent Şam başta olmak üzere Suriye’nin farklı şehirlerinde tutuklular özgürlüklerine kavuştular. İran resmi televizyonu 48 Şii ‘hacının’ serbest bırakılmasını memnuniyetle karşılandığını belirtti.
Tahran yönetiminin ‘hacı’ olduğunu öne sürdüğü 48 İranlı’yı isyancılar ‘Esad rejimine yardıma gelen Devrim Muhafızları’ olduğu suçlamasıyla esir almıştı.
Fransız haber ajansı AFP takasın cuma günü İsviçre’nin Cenevre kentinde Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği Özel Suriye Temsilcisi Lakdar Brahimi’nin Rus ve Amerikalı yetkilileriyle gerçekleştireceği üçlü zirve öncesinde meydana geldiğine dikkat çekti.

Erdoğan: Süreç başarılı
AFP’ye konuşan Özgür Suriye Ordusu Sözcüsü Ahmed el Hatib Türkiye ve Katar’ın arabuluculuk çabalarını doğruladı.
Nijer’in başkenti Niamey’de açıklama yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan “Konuyla ilgili olarak gerek Katar’ın gerekse Türkiye’den bir sivil toplum kuruluşunun girişimleriyle bu başarılan bir süreç oldu. Burada 4 Türk’ün ve birkaç tane Filistinlinin de içlerinde olduğu bir süreç” dedi.

Haberin Devamı

4 Türk vatandaşı kim?
Başbakan Erdoğan’ın takasta 4 Türk vatandaşının yer aldığını söylemesinin ardından İran’ın Fars haber ajansı bu kişilerin iki hafta önce Halep yakınlarında bir havaalanına sızmaya çalışan Türk pilotları olduğunu öne sürdü. Bu durum “4 Türk kim” sorusuna yol açtı.
Esad rejiminin elindeki 2 bin 130 sivil tutuklunun serbest bırakılmasında önemli rol oynayan İnsani Yardım Vakfı İHH’nın Basın Koordinatörü Serkan Nergis Milliyet’e yaptığı açıklamada, 4 Türkiye vatandaşının Şam’da serbest bırakıldığını kaydetti. Nergis biri kadın olan Türklerin ikisinin uzun süredir Suriye’de yaşadığını, diğer ikisinin ise yakın zamanda ülkeye gittiğini belirtti. Uzun süredir Suriye’de yaşayan Türklerin Emel Ramadan adlı bir kadın ve limanda çalışan Bayram Demir adlı denizci olduğu açıklandı. Gazeteci Adem Özköse ve Hamit Coşkun’u Suriye’den çıkarmak için yürüttükleri çalışmaları sırasında ülkede bağlantılar kurduklarını anlatan Nergis “Suriye yönetimi içinde bağlantıları kurmuştuk. Güvenlerini kazandık. Birkaç aydır takas için büyük uğraş veriyorduk. Katar devreye arabuluculuğa yardım konusunda girdi” dedi. Nergis, kayıp gazeteci Beşar Kadumi’nin kimin elinde olduğu bilinmediği için takasa dahil edilmediğini de açıkladı.
GÜLSİN HARMAN