Dünya Şanghay matem havasında

Şanghay matem havasında

24.11.2010 - 12:12 | Son Güncellenme:

.

Şanghay matem havasında

Çin’de meydana gelen en büyük yangın felaketlerinden biri olarak kabul edilen ve 58 kişinin hayatını kaybettiği Şanghay şehrindeki kule yangının ardından şehir matem havasında.

Yerel yetkililer başta olmak üzere tüm şehir sakinleri, enkaz alanını bir an bile boş bırakmıyor ve enkazın önünde dualar ediliyor, yangında ölenler için anma törenleri düzenleniyor.

Yangın sırasında enkaz parçaları ve köpük nedeniyle trafiğe kapatılan caddeler, şimdi ise çiçeklerden dolayı trafiğe kapalı. Yangında hayatını kaybedenlerin yakınları, binanın önünde oluşturdukları çiçek dağlarının arasında nöbet tutuyor.

Yangında teyzesini kaybeden Liu Fang, AA’ya yaptığı açıklamada, her gün enkaza geldiğini ve teyzesinin sevdiği yiyecekleri enkazın yanına bıraktığını anlatıyor.

Amcasını kaybeden Vang Song ise her gün ailesinden birinin buraya geldiğini ve yakınlarını kaybeden diğer insanlar gibi sevdiklerini yalnız bırakmadıklarını belirtiyor.

-15 YILLIK KİTAP ÇALIŞMASI KÜL OLDU- Birçok can kaybının yanı sıra anıların da yitirildiği felakette, Çin’in ünlü sanat profesörlerinden Lan Fan’ın ömrü boyunca oluşturduğu arşiv de kül olmuş.

Şanghay Üniversitesinde görevli Profesör Lan, gazetecilere yaptığı açıklamada, 15 yıldır üzerinde çalıştığı kitapla ilgili tüm arşivin yandığını ve bilgisayarındaki 1,5 milyon kelimelik yazılmış bölümün de yok olduğunu kaydetti.

Sanat tarihi ve sinema üzerine kapsamlı bir eser hazırladığı belirtilen Profesör Lan’ın kitabının en azından yazdığı kısmının kurtulması için harekete geçen Şanghay Bilişim Teknolojileri Kurumu, enkazda bulunan 4 sabit diskteki verileri kurtarmaya çalışıyor.

En azından yazdığı kısmın kurtulmasının bir kazanım olacağını ifade eden Lan, evindeki 40 bin kitaplık arşivinin yanı sıra 37 bin CD ile sanatsal birçok çalışma ve antika eserin de kül olduğunu söyledi.

-YAKINLARINI KAYBEDENLERE 213 BİN TL TAZMİNAT- Yerel yönetim, yangında yakınlarını kaybedenlere 960 bin yüen (yaklaşık 213 bin TL) tazminat ödeneceğini açıkladı.

Tazminatın bir bölümünün şehirde toplanan bağışlardan karşılanacağını belirten yetkililer, yapılan DNA testlerinin ardından, ölenlerden 21’inin erkek, 26’sının da kadın olduğunun kesinleştiğini kaydetti.

Hayatını kaybedenler arasında, daha önce kayıp olduğu belirtilen Japon vatandaşının olmasının yüksek bir ihtimal olduğunu söyleyen yetkililer, DNA testinin halen sürdüğünü ve kesin sonucu daha sonra açıklayacaklarını belirtti.

Ayrıca bilirkişilerin dairelerin bedellerini araştırdığı ve evlerini kaybedenlere rayiç bedel tespit edildikten sonra tazminat ödeneceği kaydedildi.