Dünya Senatörlerle tartıştı!

Senatörlerle tartıştı!

25.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Cumhuriyetçi senatörlerle toplantısında Türkiye’ye yaptırım konusunda bir karara varılamadı. Senatörlerin Trump’a yaptırım için baskı yaptığı, ancak Başkan’ın bunun yerine müzakereyi savunduğu ve tartışma yaşandığı ifade ediliyor

Senatörlerle tartıştı

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da basına kapalı yapılan ve günler öncesinden basına sızan görüşmede Cumhuriyetçi Parti senatörleriyle Türkiye’ye yaptırım ve S-400 meselesini ele aldı. Beyaz Saray muhabirlerinin yazdığı kulis bilgilerine göre, Trump’ın senatörlerle bir saati aşkın süre görüştüğü ve Türkiye’ye ilişkin “ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası” (CAATSA) bağlamındaki muhtemel yaptırımların değerlendirildiği kaydedildi.

Haberin Devamı

Edinilen bilgilere göre görüşmeye, önde gelen Cumhuriyetçi senatörlerden Lindsey Graham, Tom Cotton, Mitch McConnell, Rand Paul, Marco Rubio ve James Risch gibi isimler katıldı. Görüşmeye ilişkin Beyaz Saray’dan herhangi bir açıklama yapılmasa da, Amerikan basınına yansıyan haberlerde, Trump’ın yaptırım konusunda senatörlerle ters düştüğü ifade ediliyor. Özellikle Washington Post gazetesinde yer alan haberlere göre, Cumhuriyetçi Parti’nin önde gelen senatörleri, Türkiye’ye yönelik yaptırımların kesinlikle uygulanmasını isterken, Trump’ın buna soğuk baktığı ve bu konuda müzakere taraftarı olduğu ifade ediliyor.

Israr ettiler

Washington Post, toplantıya katılan senatörlere dayandırdığı haberinde, Trump’ın sert yaptırımlar dayatmak yerine Türkiye ile süreci müzakere etme yanlısı gözüktüğünü, bu sebeple bazı senatörlerle arasında sert tartışmalar çıktığını yazdı.

Haberin Devamı

Gazeteye konuşan kaynaklara göre, Senato Dış İlişkileri Komitesi Başkanı James Risch ve Trump arasında yüksek sesli bir “tartışma” yaşandı. Gazete, Trump’ın toplantıda konuyu değiştirmek istediğini, ancak senatörlerin ısrarıyla her seferinde yaptırımlar konusuna geri dönüldüğünü yazdı. Bununla birlikte toplantıya davetli olmayan Demokrat senatörler de Trump’a bir mektup yazarak Türkiye’ye yaptırım uygulanması konusunda ısrar etti.

‘Yaptırım istemedi’

Amerikan CNN kanalında yayınlanan ve toplantıdaki iki senatöre dayandırılan haberde de, Trump’ın senatörlere, “Türkiye’ye yaptırım uygulamak istemediğini” söylediği ileri sürüldü. Habere göre Trump, kendi yönetiminin almak durumunda kaldığı F-35 kararı dolayısıyla bir kez daha Barack Obama yönetimini suçladı ve “Halen Türkiye’ye F-35 uçaklarını satabiliyor olmayı isterdim” yorumunu yaptı.