Dünya Silah sanayii savaş istiyor

Silah sanayii savaş istiyor

22.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Donald Trump, ülke içinde ‘ABD’nin dahil olduğu savaşların hiç bitmesini istemeyen bir kesimin olduğunu’ belirtti. Trump, “Bu ülkede bir askeri-endüstriyel kompleks var, bunlar sürekli savaş istiyorlar” dedi

Silah sanayii savaş istiyor

ABD Başkanı Donald Trump, ardı ardına verdiği demeçleriyle şaşırtmaya devam ediyor. Amerikan “Fox News” televizyonuna mülakat veren Trump, İran’ın uzun zamandır bir sorun olduğunu belirtti ve selefi Barack Obama’nın Tahran ile imzaladığı nükleer anlaşmayı “felaket” olarak nitelendirdi. Anlaşmayı bitirerek İran’a karşı yaptırımları geri getirdiğini de anlatan Trump, bu ülkeye ekonomik açıdan zarar verdiğini, ancak İran’la savaşa girmek istemediğini belirtti. Bununla birlikte sunucunun “İran ile bir çatışmanın peşinde olmadığınıza dair halka güvence verebilir misiniz?” sorusuna bu kez farklı bir yanıt verdi ve “19 yıldır devam eden bu savaşlarla ilgili konuşan benim. İnsanlar (ABD’nin savaş halinde oldukları) halen oradalar. Kendinizi kandırmayın! Bu ülkede bir askeri-endüstriyel kompleks var. Bunlar sürekli savaş istiyorlar” ifadelerini kullandı.
Trump, önceki gün attığı tweetinde ise “Şayet savaşmak istiyorsa, bu, İran’ın resmen sonu olur, Amerika’yı asla bir daha tehdit etmeyin” demişti.

Haberin Devamı

Onlara kalsaydı...

DAEŞ’in “sözde hilafeti”ni bitirdiğini ve ABD askerlerini Suriye’den geri getirmek istediğini de hatırlatan Trump, “(Suriye’den) Askerlerimizi geri getirmek istiyorum diyorum, insanlar çılgına dönüyor. Şu Washington’da öyle insanlar var ki, hiçbir yerden çıkmak istemiyorlar. Tamam geride birkaç yüz asker bırakacağım diyorum artık. Ama onlara kalmış olsaydı binlerce asker daha gönderirlerdi... Bir grup var, ‘asker-endüstri kompleksi’ deniliyor. Onlar hiçbir yerden çıkmak istemiyorlar, sürekli savaş istiyorlar. Hayır ben savaş istemiyorum. Ama İran gibi durumlar oluyor, onların nükleer silah elde etmelerine müsaade edemeyiz” dedi.

Trump, bununla birlikte ABD’nin İran ile müzakereler için çalıştığı yönündeki haberlerin doğru olmadığını da kaydederek, “İran ne zaman hazır olursa o zaman bizi arayacaktır. O zamana kadar ekonomileri çökmeye devam edecek” değerlendirmesini yaptı. Twitter hesabı üzerinden açıklama yapan Trump, “Yalan haber medyası, hiçbir bilgisi olmadan, ABD’nin İran ile bir müzakere kurmaya çalıştığı şeklinde tipik bir yanlış haber geçmiş. Bu yalan bir haberdir. İran bizi ne zaman hazır olursa o zaman arayacaktır. O zamana kadar ekonomileri çökmeye devam edecek. İran halkı için çok üzücü bir durum” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Bu arada Cumhuriyetçilerin önde gelen isimlerinden Senatör Lindsey Graham, yönetimin en “şahin” isimlerinden, Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’dan, İran konusunda brifing aldığını kaydetti. Graham, brifingin ardından, “Son haftalarda İran açıkça bölgedeki diğer ülkelerin boru hatlarına ve gemilerine saldırılar düzenledi ve ABD’nin Irak’taki çıkarlarına bir tehdit yarattı. Eğer İran’ın Amerikalı personele ve çıkarlarına yönelik tehditleri gerçeğe dönüşürse (İran’a karşı) ciddi bir askeri karşılık vermeliyiz” değerlendirmesinde bulundu.

Silah sanayii savaş istiyor

‘Askeri-endüstriyel kompleks’ nedir?

“Askeri-endüstriyel kompleks”, ABD’nin eski başkanlarından Dwight Eisenhower tarafından üretilmiş bir kavramdı. Eisenhower, 1961’de ABD savunma sanayisinin ABD’li siyasiler ve Amerikan ordusu ile karmaşık bir ittifak kurarak ordunun sürekli harcama yapmasının sağlandığını ifade etmek üzere bu kavramı türetmişti.

Haberin Devamı

Silah sanayii savaş istiyor

‘Şartlar uygun değil’

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD yaptırımlarına karşı halk ve ülkeyi yönetenler arasında görüş ayrılığı olmadığını dile getirdi. Ruhani, şahsen müzakere ve diplomasi taraftarı olduğunu belirtti, ancak bu şartlarda müzakereyi hiçbir şekilde kabul etmediğini ifade etti. Ruhani, geçen yıl BM toplantısı sırasında 5 büyük ülke liderinin, ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesi için aracı olduğunu ifade ederek, “ABD Dışişleri Bakanlığı 8 defa müzakere talebinde bulundu. Bugünkü şartlar hiçbir şekilde müzakere şartları değil, direniş ve mücadele şartlarıdır” dedi.

Halkın çok fazla zorlukla karşı karşıya bulunduğunu ancak tüm bunların, hükümetle ilgili olmadığını ve geçmişte halkın gelir seviyesini yükselttiklerini kaydeden Ruhani, “Daha iyi yönetebilmek için karar mekanizmasına ihtiyacımız var. İran-Irak savaşında bir konsey kuruldu ve tüm yetkiler bu mekanizmanın elindeydi, Meclis ve yargı erki de buradan çıkan karara müdahale etmiyordu. Ekonomik savaşta olduğumuz bugün de böyle bir yetki gerekiyor” dedi.