Dünya Sivil yönetim çağrısı

Sivil yönetim çağrısı

14.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Sudan’da Ömer El Beşir yönetimiyle bağlantılı isimler görevlerinden tek tek ayrılmak zorunda kalırken, protestocular ‘yönetim sivil geçiş hükümetine devredilmeden geri adım atmayacaklarını’ açıkladı

Sivil yönetim çağrısı

Sudan’da Ömer El Beşir yönetiminin sona ermesinin ardından halkın demokrasi talebi dinmiyor. Beşir’in ordu tarafından görevden alınmasının ardından protestocuların sokaklardaki eylemleri devam ederken, Sudan Savunma Bakanı Avad bin Avf’ın Askeri Geçiş Konseyi Başkanlığı’ndan ayrıldığını açıklaması büyük sevinç gösterilerine neden oldu. Bin Avf’ın devlet televizyonunda görevi bıraktığını açıklamasının ardından başkent Hartum ve ülkenin birçok kentinde uzun araç konvoyları oluştu, sokaklarda yoğun katılımlı kutlamalar yapıldı. Orgeneral Abdulfettah el-Burhan Sudan Askeri Geçiş Konseyi’nin yeni başkanı oldu. Konseyin başkan yardımcısı Orgeneral Kemal Abdulmaruf da görevinden alındı. Sudan Askeri Geçiş Konseyi yeni başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan yemin ederek göreve başladı.

Haberin Devamı

Dün Sudan yönetiminde bir diğer önemli isim olan ve ülkenin güvenlik biriminin başında bulunan General Salah Abdullah Kuş da istifa etti. Her iki üst düzey ismin de neden ayrıldığına dair resmi bir açıklama yapılmadı. 1990’lı yıllardan bu yana Beşir’in en yakın çalışma arkadaşlarından birisi olan Kuş, Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından soykırım, insan hakları ihlalleri ve savaş suçu suçlamalarıyla hakkında iddianame açılan 17 isim arasında yer alıyordu.

Sivil yönetim çağrısı

Tansiyon düşmüyor

Başkentteki Genelkurmay karargahı başta olmak üzere ana caddelerle toplanan binlerce Sudanlı, Savunma Bakanı ve Askeri Geçiş Konseyi Başkanı Avad Bin Avf ve Ömer El Beşir rejimine ait isimlerin istifasını ve sivil geçiş hükümeti kurulmasını istemişti. Muhalif Sudan Meslek Odaları’ndan (SPA) yapılan yazılı açıklamada, “Rejim tam olarak yıkılmadan ve yönetim sivil geçiş hükümetine devredilmeden bir adım dahi geri dönmek yok. Şehitlerimizin hakkı alınıncaya dek sokakları terk etmeyeceğiz” ifadeleri kullanılmıştı. Beşir’in yanı sıra iki üst düzey ismin de görevden ayrılmış olmasına karşın sokaklarda tansiyon düşmüş değil. Protestoları düzenleyen gruplar, eylemlerin devamı çağrıları yapıyor.

Haberin Devamı

Öte yandan Sudan’da Askeri Geçiş Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan, sokağa çıkma yasağının kaldırıldığını duyurdu. Burhan, devlet televizyonunda canlı yayınlanan konuşmasında, ülkede ilan edilen sokağa çıkma yasağının kaldırıldığını belirtti. Sudan’da tüm vilayetlerde valilerin görevine son verildiğini aktaran Burhan, ülkedeki geçiş döneminin de en fazla 2 yıl olacağını, ardından yönetimin halkın oluşturacağı sivil hükümete devredileceğini vurguladı. Masumların öldürülmesi ve yolsuzluğa karışan herkesin yargılanacağını dile getiren Burhan ayrıca ülkede hayatın normal seyrine dönmesi için vatandaşlardan destek beklediklerini ifade etti.