Dünya Son dakika... 11 Eylül'den bu yana en kanlı saldırı! Trump fırsatı kaçırmadı

Son dakika... 11 Eylül'den bu yana en kanlı saldırı! Trump fırsatı kaçırmadı

01.11.2017 - 15:31 | Son Güncellenme:

Özbekistan vatandaşı saldırganın Green Card çekilişini kazanarak ABD'ye girdiği, şoför olarak iş bulamayınca radikalleştiği bildiriliyor. Oturma ve çalışma izni veren çekilişi sert şekilde eleştiren ABD Başkanı Trump, "Bunun çok daha zor olmasını istiyorum" mesajını paylaştı.

Son dakika... 11 Eylülden bu yana en kanlı saldırı Trump fırsatı kaçırmadı

ABD'nin New York şehrinde 11 Eylül'den bu yana gerçekleşen en kanlı terör saldırısı, yalnızca ülkeyi değil dünyayı sarstı. Özbekistanlı saldırgan Sayfullo Saipov'un yedi yıl önce ABD'ye 'Green Card' çekilişini kazanarak girdiği ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Aradığı fırsatı bulan Başkan Donald Trump ise, Green Card çekilişini eleştiren Twitter mesajları paylaştı.

Demokratların Senato'daki lideri Schumer'e atıfta bulunan Trump, "Terörist bize 'Çeşitlilik Göçmen Vize Programı' diye bilinen uygulamayla geldi. Chuck Schumer'in bir güzelliği. Ben bunun liyakata dayalı olmasını istiyorum. Bunun çok daha zor olmasını istiyorum" dedi.

1988 doğumlu Saipov, ABD'de geçirdiği yıllarda Ohio, Florida ve New Jersey'de çalıştı. Saldırıda kullandığı kamyonu, New Jersey yakınlarındaki Passaic'ten kiraladı.

Sık sık tartışmaya girdi

Amerikan medyası, şoför olarak iş bulamayan saldırganın zamanla ABD'deki Özbek topluluğundan koptuğunu ve radikalleştiğini yazıyor. Saipov, radikal görüşleri nedeniyle sık sık hemşerileriyle tartıştı.

Son dakika... 11 Eylülden bu yana en kanlı saldırı Trump fırsatı kaçırmadı

New York Times gazetesi, saldırganın Uber taksi uygulamasına şoför olarak başvurduğunu bildiriyor. İngilizcesi iyi olmayan Saipov, yedi yıl içinde polis kayıtlarına yalnızca bir trafik cezası nedeniyle geçti.

Haberin Devamı

Polise konuşacak

Vurularak yakalanan saldırgan, halihazırda hastanede tedavi görüyor. Amerikan medyası, nefesini tutmuş halde Saipov'un polise anlatacaklarını bekliyor. Gazetelere yansıyan ilk bilgiler, Özbek asıllı Saipov'un doğrudan terör örgütü IŞİD üyesi olmadığı, örgütün ideolojisinden etkilenen tek başına bir saldırgan olduğu yönünde.

Polis, Saipov'un yayaları ezdiği kamyonda katil sürüsü IŞİD'den bahseden bir not bulmuştu. Bu sabah açıklama yapan Özbekistan, saldırganın kimliğiyle ilgili Washington yönetimiyle işbirliğine hazır olduğunu duyurdu.

Yerel saatle 15.06'da gerçekleşen saldırıda sekiz kişi yaşamını yitirmişti. Kurbanlardan beşi, Arjantin'den New York'a tatile gelen arkadaş grubundan.