Dünya Son dakika: ABD seçimlerinde sonuçlar peş peşe geliyor! Tarihi anlar...

Son dakika: ABD seçimlerinde sonuçlar peş peşe geliyor! Tarihi anlar...

07.11.2018 - 05:32 | Son Güncellenme:

ABD'nin tarihi ara seçimlerinde son dakika haberleri dur durak bilmiyor. Demokratlar Temsilciler Meclisi'nde resmen zafere ulaştı, yenilgiyi Başkan Trump'ın favori kanalı Fox News dünyaya duyurdu. Demokrat Parti, bu sonuçla Temsilciler Meclisi'nde sekiz yıl sonra çoğunluğu ele geçirdi. Cumhuriyetçiler ise, Senato'da ipi göğüsledi. ABD Başkanı Donald Trump, Temsilciler Meclisi'ni kaybetmelerine rağmen seçmenine teşekkür etti ve büyük bir başarı kazandıklarını savundu. Ancak ABD Başkanı’nın hayata geçirmek istediği politikalar artık Kongre’de tıkanabilir. Ayrıca Beyaz Saray üzerindeki denetimin de artması bekleniyor. Rashida Tlaib ve Ilhan Omar, Temsilciler Meclisi'ne giren ilk Müslüman kadınlar oldu.

Son dakika: ABD seçimlerinde sonuçlar peş peşe geliyor Tarihi anlar...

Dünyanın gözünü kırpmadan izlediği ABD ara seçimlerinde tüm gelişmeleri anbean sunuyoruz.

Haberin Devamı

12.30 : Seçimlerin hemen ardından Kremlin'den "ABD'yle gelecekte ilişkilerin düzelmesi yönünde bir işaret görmüyoruz" açıklaması geldi.

11.10 : Demokrat Parti, Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğunu resmen garantiledi ve zaferini ilan etti. 24 adayın belirlenmesi için oy sayımı sürüyor.

10.40 : Seçimden sonra basılan ilk Amerikan gazetesi The Washington Post, 'Demokratlar Temsilciler Meclisi'ni aldı' manşetini attı. Washington Post, Başkan Trump'ın sevmediği yayın organları arasında başı çekiyor.

10.35 : Saat 10.35 itibariyle Demokrat Parti'nin Temsilciler Meclisi'nde kesin zafer için yalnızca 3 sandalyeye ihtiyacı var. Halihazırda 215 Demokrat aday seçimi kazandı. Başkan Donald Trump'ın Cumhuriyetçi Partisi ise 192'de kaldı.

Haberin Devamı

Senato'da ise son durum 51'e 44 Cumhuriyetçilerin lehine.

Son dakika: ABD seçimlerinde sonuçlar peş peşe geliyor Tarihi anlar...

10.20 : BBC'YE GÖRE ABD ARA SEÇİMLERİNDEN ÇIKAN 5 SONUÇ

Seçimler birçok ilke sahne olurken, hem Başkan Trump, hem Demokratlar hem de ABD’nin bundan sonra gideceği yön konusunda önemli fikirler verdi:

Kadın adaylar rekora koşuyor

Henüz seçmenler sandığa gitmeden önce yapılan tahminlerde kadın adayların ses getireceği öngörülüyordu. Öyle de oldu. Gelen kesin olmayan sonuçlara göre dün geceki ara seçimlerle birlikte ABD Kongresi’ndeki kadın sayısı rekor kırmış oldu.

Demokratlar için manevra alanı

Demokratların Senato’da çoğunluğu elde etmesi zaten beklenmiyordu. Ancak Temsilciler Meclisi’nde beklentileri karşıladılar ve çoğunluğu ele geçirdiler. Demokratların yükselişini ifade etmek için kullanılan ‘Mavi dalga’ çok büyük boyutlarda olmasa da gerçekleşmiş gibi gözüküyor. Demokratların bu kazanımı Trump’ın yürürlüğe koymak istediği tartışmalı düzenlemeler önünde bir engel olacak.

Trump’ın dediği gibi ‘muhteşem bir başarı’ mı?

Trump paylaştığı Twitter mesajında ara seçimleri Cumhuriyetçiler için ‘muhteşem bir başarı’ sözleriyle niteledi. Ancak ABD Başkanı’nın hayata geçirmek istediği politikalar artık Kongre’de tıkanabilir. Ayrıca Beyaz Saray üzerindeki denetimin de artması beklenebilir.

Son dakika: ABD seçimlerinde sonuçlar peş peşe geliyor Tarihi anlar...

Cumhuriyetçilerin kırsalda oy kaybı

Haberin Devamı

Bu seçimlerde Cumhuriyetçiler büyük kentlerin dışındaki küçük yerleşim yerlerindeki güçlerini koruyamadı. Bu da gelecekte parti içi sorunlara ve bazı gelişmeleri yeniden düşünme ihtiyacına yol açabilir.

Trump destecisi valiler için belirsiz sonuç

Vali seçimlerinde Trump destekçisi valilerin bir kısmının yüzü güldü, bir kısmı ise kaybetti. Bu tablo 2020’deki başkanlık seçimlerini etkileyebilir. ABD’de valiler başkan adayları için fon toplayabiliyor, kampanyada çalışacak gönüllüleri bulabiliyor.

09.40 : Yeni bir tweet atan Trump, kendisi hakkında kullanılan "Bu seçimlerde, son 105 yılda sadece 5 kere görevdeki Başkan Senato’da koltuk kazandı. Bay Trump’ın kendine has büyüsü var. Kulaklarından sihir fışkırıyor" ifadesini paylaştı.

09.10 : New York'tan seçilen Demokrat aday 29 yaşındaki Alexandria Ocasio-Cortez, Temsilciler Meclisi'ne giren en genç isim oldu. Kampanya döneminde yoğun ilgi gören Ocasio-Cortez'in sloganı 'Benim gibi kadınların seçimlere girmeyeceği farz edilir'di.

Son dakika: ABD seçimlerinde sonuçlar peş peşe geliyor Tarihi anlar...

09.00 : Saat 09.00 itibariyle Temsilciler Meclisi'nde Demokratlar farkı açıyor. Halihazırda durum 200'e 183.

Haberin Devamı

Senato'da ise çoğunluğu korumayı garantileyen Cumhuriyetçiler 51 adayla seçimi kazandı. Demokratlar 42'de kaldı.

08.20 : Temsilciler Meclisi'nde sekiz yıl sonra çoğunluğu alan Demokrat Parti'den ilk açıklama geldi.

Demokratların zaferini ilan eden Temsilciler Meclisi azınlık lideri Nancy Pelosi, "Yarın Amerika’da yeni bir gün olacak. ABD yeterince ayrılığa düştü ve artık bir araya gelme zamanı. Bu, Demokrat ve Cumhuriyetçi meselesi değil ABD’de Trump yönetimine karşı Anayasayı tekrar yerine getirme meselesidir" dedi.

08.05 : Illinois'te ilk kez bir siyah kadın aday, seçimi kazandı. 14'üncü bölgede yarışan Lauren Underwood, Cumhuriyetçi Randy Hultgren'i yenerek tarihe geçti.

07.55 : Amerikan basınının son geçtiği sonuçlara göre, Demokrat Parti 435 üyeli Temsilciler Meclisi'nde 229 sandalye kazanıyor. Cumhuriyetçiler ise 206 sandalyede kalıyor.

Haberin Devamı

Senato'da zaferini ilan eden Cumhuriyetçiler, Demokratlarla farkı daha da arttırdı.

07.20 : ABD Başkanı Donald Trump, Temsilciler Meclisi'ni kaybetmelerine rağmen Cumhuriyetçi Parti seçmenine teşekkür etti ve büyük bir başarı kazandıklarını savundu: "Bu akşam muazzam bir başarı elde edildi. Herkese teşekkürler!"

07.00 : California, Hawaii ve Washington eyaletlerindeki oy verme işleminin sona ermesiyle tüm sandıklar kapanmış oldu.

06.55 : Teksas'taki Senato seçimlerinde Cumhuriyetçi Ted Cruz ve Demokrat Beto O'Rourke'nin yarışı soluk soluğa izlendi. Cruz, son anda seçilmeyi başardı.

06.30 : Saat 06.30 itibariyle Cumhuriyetçilerin Senato'da zafer ilan etmelerine yalnızca iki sandalye kaldı. Halihazırdaki sonuç Cumhuriyetçiler 49, Demokratlar 38.

Temsilciler Meclisi'nde ise Cumhuriyetçiler 123, Demokratlar 107 sandalyeye ulaştı. Seçimi kazanmak için 218 gerekiyor.

06.25 : Fox News'un ardından NBC kanalı da Temsilciler Meclisi'nde kontrolün Demokrat Parti'ye geçeceğini bildiriyor.

06.05 : Yerel saatle 22.00'de Iowa, Montana, Nevada, Utah, Oregon'un bazı bölgeleri ile Idaho'da sandıklar kapandı. California, Hawaii ve Washington eyaletlerinde ise sandıklar yerel saatle 23.00'te kapanacak.

06. 00 : Rashida Tlaib'den sonra Somali asıllı Ilhan Omar da Temsilciler Meclisi'ne seçildi ve seçimi kazanan ikinci Müslüman kadın oldu. Minnesota'da yarışı önde bitiren Omar, aynı zamanda Temsilciler Meclisi'ndeki ilk başörtülü kadın.

Son dakika: ABD seçimlerinde sonuçlar peş peşe geliyor Tarihi anlar...

05.45 : Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders, seçim sonuçlarını çok rahat bir şekilde takip ettiklerini belirterek sonuçların Başkan Trump'ın politikalarında değişiklik yaratmayacağını söyledi.

TRUMP'IN FAVORİ KANALI YENİLGİYİ DUYURDU

05.40 : Başkan Donald Trump'a yakınlığıyla bilinen Fox haber kanalı, Demokratlar'ın Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu elde elde edip zafere ulaşacağını duyurdu. Resmi sonuçların gelmesiyle Demokratlar sekiz yılın ardından Temsilciler Meclisi'nde üstünlük kurmuş olacak.

TEMSİLCİLER MECLİSİ'NDE İLK MÜSLÜMAN KADIN

05.35 : Rashida Tlaib, Demokrat Parti listesinden Temsilciler Meclisi'ne giren ilk Müslüman kadın oldu. Filistin asıllı Tlaib, Michigan eyaletinden aday olmuştu.

Son dakika: ABD seçimlerinde sonuçlar peş peşe geliyor Tarihi anlar...

05.30 : Saat 05.30 itibariyle Temsilciler Meclisi'nde kıyasıya bir yarış göze çarpıyor. Şu anki sonuç 70 sandalye Cumhuriyetçiler'de, 69 sandalye Demokratlar'da.

Senota'da ise durum 45'e 34 Cumhuriyetçilerin üstünlüğünde. Demokratların Indiana'yı kaybetmesiyle Senato'da çoğunluk sağlama ihtimali de neredeyse sona erdi.

Başkan Donald Trump, partisinin adayı Mike Braun'un kampanyasına bizzat katılarak destek vermişti.

05.25 : Georgia Atlanta'da Demokrat'ların vali adayı Stacey Abrams'ı destekleyen Joshua Butler ve Mario Powell, atlarının üstünde sonucu bekliyor.

Son dakika: ABD seçimlerinde sonuçlar peş peşe geliyor Tarihi anlar...


OY KUYRUKLARI SÜRÜYOR

05.20 : Arizona'da halen seçmenler oy kuyruğunda.

Son dakika: ABD seçimlerinde sonuçlar peş peşe geliyor Tarihi anlar...

05.15 : Florida'da Demokrat aday Donna Shalala ipi göğüsledi, Cumhuriyetçiler bir darbe daha yedi. Halihazırda Demokratlar Cumhuriyetçilerin elindeki 21 bölgede yarışı önde götürüyor.

Bir diğer kritik nokta Kentucky'yi ise Cumhuriyetçiler kaptırmadı, Andy Barr Temsilciler Meclisi'ndeki koltuğunu korudu.

Son dakika: ABD seçimlerinde sonuçlar peş peşe geliyor Tarihi anlar...

05.10 : Demokratlar, ara seçimlerde ilk zafere ulaştı. Virginia eyaletindeki adaylardan Jennifer Wexton, Cumhuriyetçilerin elindeki Temsilciler Meclisi koltuğunu aldı. İngiliz basını, Wexton'ın zaferini 'Demokratlar ilk kanı döktü' başlığıyla veriyor.

Söz konusu bölgede iki yıl önceki seçimlerde Başkan Donald Trump rakibi Hillary Clinton'a fark atmıştı.

05.05 : İlk sandıklar doğu kıyısındaki eyaletlerde Türkiye saatiyle 02.00'de kapandı. Saat 04.00 itibariyle ise 16 eyalette daha oy sayımına geçildi.

05.00 : ABD'nin tarihi ara seçiminde 435 üyeli Temsilciler Meclisi’nin üyelerinin tamamı, 100 üyeli Senato’nun da 35 üyesi değişiyor. Amerikalılar ayrıca 50 eyaletin 36'sında vali seçecek. Dünyanın gözünü diktiği seçim sonuçlarını canlı blogla aktarıyoruz.