Dünya Son dakika... BM'den Trump'a Kudüs reddi

Son dakika... BM'den Trump'a Kudüs reddi

21.12.2017 - 17:58 | Son Güncellenme:

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndaki tarihi oylama sona erdi. ABD'nin 'Kudüs'ün İsrail'in başkenti' kararına karşı BM'ye sunulan Kudüs tasarısı kabul edildi. Oylamada 128 kabul, 9 ret ve 35 çekimser oy kullanıldı. Oylamaya 172 ülke katıldı.

Son dakika... BMden Trumpa Kudüs reddi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Türkiye ve Yemen'in teklifiyle yeni Kudüs tasarısını görüşmeye başladı. ABD'nin şantaj ve tehditleri arasında başlayan görüşmelerin ardından tarihi oylamaya geçildi..

Haberin Devamı

172 ülkenin katıldığı oylamadan çıkan sonuçla birlikte, ABD lideri Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan kararı, 'yasa dışı' olarak tanındı. Ancak bu sonucun bağlayıcı tarafı yok.

RET VE ÇEKİMSER OY KULLANAN ÜLKELER

Tarihi oylamada 128 kabul, 9 ret ve 35 çekimser oy kullanıldı.

Oylamada ABD ve İsrail'in yanında Palau, Guatamala, Togo, Nauru, Honduras, Marshall Adaları, Mikronezya ülkeleri ret oyu verdi.

Çekimser oy kullanan ülkeler arasında ise Çekya, Kanada, Arjantin, Fiji, Güney Sudan, Romanya, Polonya, Uganda, Panama, Filipinler, Meksika, Macaristan, Bosna-Hersek, Haiti, Jamaika, Kiribati, Kamerun, Kolombiya, Dominik Cumhuriyeti, Ekvator Ginesi, Benin, Vanuatu, Trinidad Tobago, Malavi, Tualu, Solomon Adaları, Ruvanda, Paraguay, Kiribati, Lesotho, Litvanya, Bhutan, Benin, Avustralya ve Antigua ve Barbuda ülkeleri yer aldı.

Haberin Devamı

Son dakika... BMden Trumpa Kudüs reddi

TÜRKİYE'DEN İLK TEPKİ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, BM'deki oylamadan çıkan sonucun ardından "Trump yönetiminin Kudüs kararını reddeden karar tasarısı BM Genel Kurulu’ndan 9’a karşı 128 oyla kabul edildi. Kudüs adına, Filistin davası adına, küresel adalet ve vicdan adına bu tarihi karar hayırlı olsun" açıklamasını yaptı.

ÇELİK: EZİCİ BİR ÜSTÜNLÜKLE KABUL EDİLMESİ ÖNEMLİ

AB Bakanı Ömer Çelik, tarihi oylamanın sonuçlanmasının ardından NTV canlı yayınına bağlandı. Oylamayının sonucunu "ABD'nin tehditlerine rağmen kazanılmış büyük bir zafer" olarak yorumlayan AB Bakanı Ömer Çelik "Kararın önemli Bu kararla yeni bir dönemde olduğumuz düşünüyorum. Herkes için tarihi bir dönüm noktası. Hiç kimse Trump'ın kararının ardından gitmez" dedi.

ÇAVUŞOĞLU: BİZ KORKMADIK!

Oturumda Yemen temsilcisi ve Filistin dışişleri bakanından sonra, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu kürsüye çıktı. Trump'ın aldığı kararı eleştiren Çavuşoğlu, ABD'nin dünyayı tehdit etmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Dışişleri Bakanı, "Kabadayılık yapıldı, üye devletlerin onuru satılık değildir. Ülkelerin oylarının satın alınabileceğini düşünmek ahlaki değildir. Biz korkmadık! Güçlü olabilirsin ama bu seni haklı yapmaz" dedi.

Haberin Devamı

Çavuşoğlu, "Oylama Filistin davasının hala davamız olduğunu göstermek için önemlidir. Bu bağlamda, bugün adalet ve barış için sesimizi yükselteceğiz. Türkiye asla Kudüs’ü yalnız bırakmayacaktır. Filistin halkı asla yalnız kalmayacaktır. Dünya beşten büyüktür" ifadesini kullandı.

İSRAİL'DEN SERT TEPKİ

İsrail’in BM Daimi Temsilcisi Danny Danon, “Bu görüşmenin olması bile utanç. Kudüs, İsrail’in başkentidir. Bu gerçeği tartışamazsınız. Bugünkü teklifi destekleyenler, Filistinlilerin iplerini çektiği kuklalardır” diyerek oturumu destekleyenlere hakarete varan sözler sarf etti.

ABD'DEN AÇIK TEHDİT

Washington yönetimi, BM üyesi ülkeleri dünyanın gözü önünde açık açık tehdit etti. Trump tasarıyı destekleyen ülkelere ABD'nin mali yardımlarını keseceğini ilan ederken, BM daimi temsilcisi Nikki Halley Amerika'nın karşısında yer alacak ülkelerin not edileceğini söyledi.

Amerikan haber kanalı CNN International, ABD Başkanı Trump'ın BM'deki kritik Kudüs oylaması öncesinde kimleri tehdit ettiğini araştırdı. Ortaya çıkan sonuç, Washington'un tehditlerinin altını dolduramayacağı yönünde.

Haberin Devamı

Çavuşoğlu Filistinli mevkidaşıyla

Son dakika... BMden Trumpa Kudüs reddi

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, oylamaya Filistinli mevkidaşı Riad el Maliki ile birlikte gitti.

Görüşülen tasarıda ayrıca, Filistin-İsrail sorununun en kritik maddelerinden biri olan Kudüs'ün statüsünün müzakerelerle belirlenmesi teklif ediliyor.

İsrail, 40 yıl önce işgal ettiği Kudüs'ü 1980'de başkent ilan etti. Ancak bu karar, dünyada kabul görmüyor. ABD, dünyada Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan ilk ülke.

PAZARTESİ VETO EDİLMİŞTİ

Pazartesi BMGK'de yapılan ve ABD'nin veto ettiği Kudüs oylamasında konseyin 15 üyesinden 14'ünün lehte oy kullanması, ABD'nin tek taraflı Kudüs kararının uluslararası kamuoyunda destek bulmadığını ortaya koymuştu.

ABD’nin yakın müttefikleri Büyük Britanya ve Japonya’nın dahi Washington’a bu konuda karşı çıkmasının, diğer ülkeleri de Filistin’i desteklemek konusunda cesaretlendirebileceği yorumları da sıklıkla zikrediliyor.

Haberin Devamı