Dünya Son dakika... Büyük depremde korkulan oldu! Ölü sayısı...

Son dakika... Büyük depremde korkulan oldu! Ölü sayısı...

14.11.2017 - 08:37 | Son Güncellenme:

İran'da binlerce evin yıkıldığı veya hasar ördüğü 7.3'lük depremin ardından can kaybı 530'a çıktı. Sarsıntının 1060 kilometre uzaklıktaki Dubai'de gökdelenleri salladığı bildiriliyor. Depremin hissedildiği ülke sayısı 14.

Son dakika... Büyük depremde korkulan oldu Ölü sayısı...

Irak-İran sınırını yerle bir eden son 50 yılın en büyük depreminde ölü sayısı 530 oldu. Yarı resmi haber ajansı IRNA, bugün enkazlardan çıkarılan kurbanlarla birlikte can kaybının arttığını duyurdu. Yaralı sayısı da 8 bini geçti.

Haberin Devamı

Reuters haber ajansı, 7.3'lük felaketin ardından binlerce İranlının dondurucu soğuğa rağmen geceyi sokaklarda geçirdiğini bildiriyor. 12 bin evin hasar gördüğü ülkede binlerce insanın battaniye ve çadıra ihtiyacı var.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı ise, Zagros Dağları'ndaki Serpulzihab'ı yerle bir eden sarsıntının korkusuyla kimsenin uyumadığını aktarıyor. Kentte devletin yaptırdığı Mehr Evleri'nin birçoğu enkaza döndü. AP, konutların bir önceki cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad döneminde inşa edildiği bilgisini verdi.

Serpulzihab'taki tek hastanenin depremde yıkılması üzerine ordu birlikleri sahra hastanesi kurdu, ağır yaralı birçok depremzede ise başkent Tahran'daki hastanelere taşındı.

Haberin Devamı

Halen 1000 kadar yaralı hastanelerde tedavi görüyor.

Kışla yıkıldı, askerler öldü

Geniş bir alanda telefonlar çalışmıyor, elektrik ve su hatlarında da kesintiler var.

Deprem ordu binalarına da hasar verdi, sayısı açıklanmayan askerler öldü.

Ruhani'den ev sözü

Salı sabahı deprem bölgesini ziyaret eden Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, yıkılan binaların en kısa sürede yeniden yapılacağı sözünü verdi. Depremde evini kaybedenlere ya yeni bir daire verilecek ya da kira yardımı yapılacak. Ruhani, İran'la dayanışma içinde olan ülkelere de teşekkür etti.

Merkez üssü Irak'ın Halepçe kentinin yakınları olan büyük depremin 1060 kilometre mesafedeki Birleşik Arap Emirlikleri'nde de hissedildiği bildiriliyor. Dubai'deki gökdelenler deprem sırasında sallandı.

Irak ve İran'la birlikte sarsıntı Türkiye, Suriye, Suudi Arabistan, Kuveyt, Lübnan, İsrail, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Pakistan, Azerbaycan ve Ermenistan'da da hissedildi.

Sınırın Irak tarafında yedi can kaybı var.

İran'da bugüne kadar olan en ağır depremlerden biri, 2003 yılında gerçekleşti. Merkez üssü tarihi Bam kenti olan 6.6 büyüklüğündeki sarsıntıda 31 bin insan yaşamını yitirmişti.