Dünya Son dakika... Ermenistan'dan normalleşmeye iptal!

Son dakika... Ermenistan'dan normalleşmeye iptal!

01.03.2018 - 16:37 | Son Güncellenme:

Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan'ın, 2009'da Türkiye'yle imzalanan Zürih protokollerini feshettiği açıklandı.

Son dakika... Ermenistandan normalleşmeye iptal

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın Basın Sözcüsü Vladimir Akopyan, 10 Ekim 2009'da Türkiye'yle imzalanan normalleşme protokollerinin iptal edildiğini açıkladı. Akopyan, daha sonra konuya ilişkin ayrıntılı açıklama yapacaklarını belirtti.

Haberin Devamı

Ermenistan Parlamentosu, yarın yeni cumhurbaşkanını belirleyecek. Cumhurbaşkanı Sarkisyan, yasalar gereği aday olmadı.

İsviçre arabuluculuğunda imzalanan protokoller, Türkiye ile Ermenistan arasında diplomatik ilişkinin kurulmasını, sınırların açılmasını ve 1915 olaylarının araştırılması için bağımsız komisyon kurulmasını öngörüyordu.

Türkiye ve Ermenistan arasında İsviçre'nin arabuluculuğunda başlatılan süreç neticesinde, Zürih'te "Diplomatik İlişkilerin Tesisi Protokolü" ile "İkili İlişkilerin Geliştirilmesi Protokolü" imzalanmıştı.

İkili ilişkilerin normalleşmesi için bir çerçeve sunan protokoller, onaylanmalarının uygun bulunması için TBMM'ye sevk edilmiş, Ermenistan'da ise anayasaya uygunluğu açısından incelenmek üzere Anayasa Mahkemesine iletilmişti.

Haberin Devamı

Ermenistan Anayasa Mahkemesi 12 Ocak 2010'da protokollerin Ermenistan Anayasası'na uygun bulunduğunu açıkladı ancak 18 Ocak 2010'daki gerekçeli kararında protokollerin lafzına ve ruhuna aykırı ön koşullara ve kısıtlayıcı hükümlere yer vermişti.

Ermenistan daha sonra protokollerin onay sürecini askıya aldığını bildirmiş, söz konusu belgeler Cumhurbaşkanı Sarkisyan tarafından Şubat 2015’te Ermenistan Parlamentosu'ndan geri çekilmişti.

Aralık ayında Ermenistan'dan gelen "Türkiye ile ilişkileri normalleştirme protokollerini iptal edeceğiz" açıklamasına Türk Dışişleri sitesinde yayımladığı açıklamayla tepki göstermişti.

Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard Nalbantyan’ın bu yöndeki ifadelerinin esefle karşılandığı açıklamada, Türk Dışişleri, Erivan'ın olumsuz tutumuna rağmen Ankara'nın protokollerin asli hükümlerine bağlılığını muhafaza ettiğini belirtmişti.

Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarının işgaline son vermesi gereğinin vurgulandığı açıklamada, "Protokoller halen TBMM Dışişleri Komisyonu’nun gündeminde olup, onaylanmaları için Güney Kafkasya’da uygun siyasi atmosferin ve barış ortamının oluşması elzemdir" ifadesi kullanılmıştı.