Dünya Son dakika... ETA, resmen özür diledi!

Son dakika... ETA, resmen özür diledi!

20.04.2018 - 08:59 | Son Güncellenme:

Geçen yıl silahlarını teslim eden terör örgütü, kendisini tamamen feshetmeden önce İspanya'da yol açtığı can kayıpları için özür diledi.

Son dakika... ETA, resmen özür diledi

İspanya'da 58 senelik silahlı mücadelesini geçen yıl bitiren ayrılıkçı terör örgütü ETA, bugün yaptığı açıklamayla kayıp yakınlarından özür diledi.

Haberin Devamı

Kendini feshetmeden önce açıklama yayınlayan terör örgütü, çatışmada doğrudan rolü olmayan insanları öldürmüş olduğu için af diledi.

İki Bask gazetesinde yer alan yazılı açıklama şöyle:

"Uzun süren silahlı mücadelemiz boyunca telafisi mümkün olmayanlar da dahil olmak üzere bir çok acıya ve zarara sebep olduğumuzun farkındayız. Ölenler, yaralananlar ve ETA'nın eylemleri yüzünden kayba uğrayanları saygıyla anmak istiyoruz. Bask ülkesinde çekilen ölçüsüz acılardaki doğrudan payımız için içten özür diliyoruz."

Bask bölgesinin bağımsızlığı için onlarca terör saldırısı düzenleyen ETA, 8 Nisan 2017'de elindeki bombalar ve silahları teslim ederek karanlık bir dönemi sona erdirmişti.

1959 yılında diktatör General Franco döneminde kurulan ETA örgütü, yedi sene önce tek taraflı ateşkes ilan etmişti.

Haberin Devamı

Örgütün dünya çapında ses getiren en büyük saldırısı, 1973 yılında Franco döneminin başbakanı başbakanı Luis Carreo Blanco'nun bombayla öldürülmesiydi. Bu saldırı, dünyanın dikkatini ETA üzerine çekti.

ETA'nın düzenlediği eylemlerde 800'den fazla kişi öldü. Avrupa Birliği, 2001 yılında Avrupa Birliği ETA'yı terörist örgüt olarak ilan etmişti. Söz konusu karar, İspanya hükümeti için bir zafer olarak kabul edilmişti.