Dünya Son dakika... Filipinler'de jetler yanlışlıkla askerleri vurdu: 10 ölü

Son dakika... Filipinler'de jetler yanlışlıkla askerleri vurdu: 10 ölü

01.06.2017 - 08:17 | Son Güncellenme:

İki savaş uçağı, IŞİD'in işgal ettiği Marawi kentinde ordu birliklerini bombardımana tuttu. Savunma Bakanlığı, teröristler arasında Suudi Arabistan, Malezya, Endonezya, Yemen ve Çeçenistan'dan gelenlerin olduğunu açıkladı.

Son dakika... Filipinlerde jetler yanlışlıkla askerleri vurdu: 10 ölü

Filipinler, terör örgütü IŞİD'le bağlantılı Maute grubunu Mindanao Adası'ndan temizlemek üzere ancak bugün cepheden kara haber geldi. Militanları vurmak için havalanan bir savaş uçağı, işgal altındaki Marawi kentinde yanlışlıkla askerleri hedef aldı. Dost ateşi altında kalan askerlerden 10'u öldü, sekizi yaralı.

Haberin Devamı

Savunma Bakanı Delfin Lorenzana, Marawi'nin kalbindeki IŞİD teröristlerine doğru alçalan iki SF-260 tipi jetten birinin hedefleri bombaladığını, diğerinin ise ıskaladığını söyledi. Bir trajedi yaşandığını belirten Lorenzana, "Askerlerimizin vurulması çok üzücü. Bir yerde bir bir hata olmalı" dedi.

Marawi'yi geçen hafta işgal eden teröristlerin kentten çıkarılması için büyük bir operasyon yürütülüyor. Lorenza'nın verdiği bilgiye göre, cephede Suudi Arabistan, Malezya, Endonezya, Yemen ve Çeçenistan'dan gelen teröristler var.

Ordu birlikleri Maute grubunun başındaki Isnilon Hapilon'u yakalayamayınca, militanlar kenti işgal etmişti.

Son dakika... Filipinlerde jetler yanlışlıkla askerleri vurdu: 10 ölü

İki bin sivil kaldı

Haberin Devamı

Bir haftadır ağır çatışmalara sahne olan kentten on binlerce sivil tahliye edildi. Ordu yetkilileri, çatışma hattının gerisinde iki bin kişinin daha kaldığnı tahmin ediyor ve şu an ilk hedef güvenli bir koridor açmak.

Ordudan yapılan açıklamaya göre, kentin yüzde 90'ı kontrol altında. Tüm örgüt mensuplarının kısa sürede bölgeden temizlenmesi bekleniyor.

Rehinelerin başını kesen örgüt

Malezya ve Filipinler arasındaki Adalarda 1991'den beri faaliyet gösteren Ebu Seyyaf, şiddet ve rehin alma eylemleriyle biliniyor. Yakın dönemde IŞİD'e bağlılığını ilan eden örgüt, Mindanao ve Sulu'da bağımsız devlet kurmayı hedefliyor.

Örgüt, son yıllarda yabancı turistlerin başını keserek dünyayı sarsmış durumda. Rodrigo Duterte, geçen yıl Ağustos ayında 18 yaşındaki bir rehinenin öldürülmesinin ardından orduya Ebu Seyyaf'ı 'bitirme' emri vermişti.