Dünya Son dakika... Kuzey Kore'den Güney Koreli gazetecilere izin çıktı

Son dakika... Kuzey Kore'den Güney Koreli gazetecilere izin çıktı

23.05.2018 - 08:57 | Son Güncellenme:

Nükleer test sahasının yıkımını izleyecek gazeteciler arasına Güney Koreliler de katıldı. ABD, İngiltere, Çin ve Rusya'dan basın mensupları, tarihi bir ana tanıklık edecek.

Son dakika... Kuzey Koreden Güney Koreli gazetecilere izin çıktı

Kuzey Kore'nin Punggye-ri'deki nükleer deneme alanı bugün yıkılacak. Yabancı gazetecileri ülkeye davet eden Pyongyang yönetimi, Güney Koreli basın mensuplarına ise bugün izin verdi.

Haberin Devamı

ABD, İngiltere, Çin ve Rusya'dan gazeteciler, Kuzey Kore'nin Wonsan kentine dün inmişti. Güney Koreli 8 gazeteci ise bugün Seul'den havalanan bir uçakla Wonsan'a gitti.

Pyongyang yönetiminin ülkede ağırladığı söz konusu gazeteciler, dağlık alanda bulunan Punggye-ri'deki test alanının söküm çalışmalarını izleyecek. Bugün başlayacak çalışmalar iki gün sürecek.

TRUMP SİNYALİ VERDİ

Soru işaretleriyle dolu tarihi zirve öncesinde hatıra parası bastıran ABD Başkanı Donald Trump, 12 Haziran'da Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile buluşmayabileceğini söyledi.

Son dakika... Kuzey Koreden Güney Koreli gazetecilere izin çıktı

Washington'da Güney Kore lideri Moon Jae-in'i ağırlayan Trump, "Büyük bir ihtimal var. (...) Bu ilerleyen zamanlarda olmayacağı anlamına gelmiyor. Ama 12 Haziran olmayabilir" dedi.

Haberin Devamı

Güney Kore lideri Moon ise, Singapur'da gerçekleşmesi planlanan tarihi zirvenin ertelenmeyeceğini düşünüyor.

Trump ve Kim arasındaki buluşma, görevdeki bir ABD Başkanı ile bir Kuzey Kore lideri arasındaki ilk yüz yüze görüşme olacak.

BAHARDAN FIRTINAYA...

Yeni yılın ilk günleriyle birlikte başlayan Kore Yarımadası'ndaki bahar havası, son günlerde yerini fırtınaya bırakmış durumda.

Güney Kore ile tarihi bir buluşma gerçekleştiren Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ABD Başkanı Donald Trump'la randevusunu iptal etme sinyalleri veriyor. Kim'i kızdıran ise, Washington'da dillendirilen Libya modeli ve Güney Kore'nin ABD ile yaptığı tatbikat.

Devrik Libya lideri Muammer Kaddafi 2003'te nükleer programından vazgeçmesi karşılığında, ambargoların kaldırılması için Batılı güçlerle uzlaşmıştı. Ancak sekiz yıl sonra Batı destekli isyancı güçler tarafından Kaddafi öldürüldü.

2017'de imza attığı füze testleriyle dünyayı titreten Kim'i öfkelendiren bir diğer başlık, ABD ve müttefiklerinin Kore Yarımadası üzerindeki askeri tatbikatı. Pyongyang tatbikat nedeniyle Güney Kore ile masaya oturmayacağını ilan etti bile.

Pentagon ise hafta sonu ünlü bombardıman uçakları B-52'lerin artık Kore Yarımadası üzerinde uçmayacaklarını açıkladı. Söz konusu hamle, Kuzey Kore'nin tepkisini çekmemek için atılıyor.

Haberin Devamı

CNN International, ABD ile müttefikleri Japonya ve Güney Kore'nin anlaştığını ve en az iki nükleer füze taşıyabilen B-52'lerin artık 12 Haziran'daki zirve gerçekleşinceye kadar Kore Yarımadası üzerinde uçmayacağını duyurdu.