Dünya Son dakika... Musul’da büyük kuşatma

Son dakika... Musul’da büyük kuşatma

02.03.2017 - 10:52 | Son Güncellenme:

Musul’un batı yakasını terör örgütü IŞİD’den kurtarma operasyonu kapsamında Irak güçleri terör örgütüne baskınlar düzenlendi. Sıcak çatışmaların yaşandığı kentte IŞİD üyelerinin sivil halkın arasına karıştığı haberleri geliyor. Operasyonun onikinci gününde kentin batısının büyük ölçüde abluka altında olduğu, IŞİD ile çatışmaların sürdüğü belirtiliyor.

Son dakika... Musul’da büyük kuşatma

Musul'da terör örgütü IŞİD ile sıcak çatışmalar sürüyor. Irak özel kuvvetleri terör örgütünün sivil halkın yaşadığı evlere girerek onların arasına karıştığını fark edince kentte pek çok yere baskın düzenledi. IŞİD'e karşı yürütülen operasyonlarda Irak askerleri evlere ve çatılara konuşlandı. Reuters haber ajansı gün boyu IŞİD ile süren çatışmaların fotoğraflarını paylaşıyor.

Haberin Devamı

Bu sabah erken saatlerde ise Irak ordusu terör örgütü IŞİD'in yaptığı kontra saldırıyı durdurdu. Evlerinden kaçan sivillerin arasına gizlenen teröristler, özel kuvvetler askerleriyle çatışmaya girdi ancak saldırı püskürtüldü.

Cephede çekilen bir görüntüde, bomba yüklü IŞİD aracının ordu birliklerine yaklaştığı görülüyor. Bu sırada bir asker, omzundaki RPG roketatarı ateşliyor ve saniye içinde ürkütücü bir patalma meydana geliyor. Irak askerleri, çığlıklarla intihar saldırısı aracının imha edilmesini kutluyor.

İŞTE O ANLAR (+18)


Son dakika... Musul’da büyük kuşatma

Iraklı askerler, hafta içinde geri alınan Dicle Nehri üstündeki Dördüncü Köprü'den fotoğraflar paylaştı.

IŞİD yenilgiyi kabul etti!

Batı yakasını kurtarmak için 19 Şubat'ta başlatılan operasyonda IŞİD adım adım yenilgiye sürükleniyor. Yenilgiyi kabul eden IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi'nin militanlarına dağlık alanlara kaçma emri verdiği bildiriliyor.

Haberin Devamı

Beyrut merkezli El Sumeyra televizyonu, Musul'daki bir yerel kaynağa dayandırdığı haberinde Bağdadi'nin veda konuşması yaptığını duyurdu.

Son dakika... Musul’da büyük kuşatma

Ana yol kesildi

Irak ordu birlikleri, dün Musul ve Telafer arasındaki ana yolu kesmiş ve terör örgütünün ikmal rotasını kapatmıştı. Otoyol, aynı zamanda Musul'u Suriye'ye, dolayısıyla IŞİD'in kalesi Rakka'ya bağlıyordu.

Yolun alınmasıyla çok önemli bir adım atılmış oldu, teröristler iyice dar bir alana sıkıştı.

Ordu birlikleri kuzeybatı cephesinden de mahallelere yaklaşıyor, aradaki mesafe artık yüz metrelere indi.

Akın akın kaçıyorlar

10 günün geride kaldığı operasyon sonucu yerlerinden olan sivillerin sayısı ise 20 bine yaklaştı. Özellikle güney mahallelerde yaşayanlar akın akın güvenli bölgelere kaçıyor.

Son dakika... Musul’da büyük kuşatma

Reuters haber ajansı, IŞİD'in havan saldırısında yaralanan sivillerin fotoğraflarını servis etti. Aralarında çocukların da bulunduğu siviller, sahadaki sağlık ekipleri tarafından ilk müdahale yapıldıktan sonra hastanelere gönderildi.

GÜN GÜN OPERASYON
- Büyük operasyon, ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyonun desteğiyle 17 Ekim'de başladı.
- 1 Kasım'da IŞİD mevzilerinde ilk gedik açıldı, ordu birlikleri Musul'un doğusuna girdi. Terör örgütü lideri Ebubekir El Bağdadi, "Ölene kadar savaşın" çağrısını yaptı.
- Musul'un batısından ilerleyen güçler kuzeydeki Peşmergelerle 23 Kasım'da birleşti, tamamen kuşatılan kentin Rakka ile bağlantısı kesildi.
- 8 Ocak'ta ordu birlikleri kenti ikiye bölen Dicle Nehri'ne kadar ilerledi.
- Dicle Nehri'nin doğusunda kalan tüm mahalleler 18 Ocak'ta IŞİD'den temizlendi, terör örgütüne büyük bir darbe vuruldu.
- 19 Şubat'ta kentin batı yakasını IŞİD'den kurtarmak için ikinci operasyon başladı.
- 26 Şubat'ta kontrol sağlanan Memun mahallesi, kentin batısında ulaşılan ilk mahalle oldu.

Batı yakası operasyonu başlamadan terör örgütünün elinde 750 bin sivilin bulunduğu tahmin ediliyordu. 17 Ekim'den bu yana evlerinden olan siviller, 235 bin.

Haberin Devamı

Terör örgütü, kendisi için hayati önemdeki Musul Uluslararası Havalimanı ve El Gizlani Askeri Üssü'nü geçen hafta kaybetmiş ve şehrin içine doğru çekilmişti. El Memun Mahallesi ise, hafta sonu ulaşılan ilk mahalle oldu.

IŞİD, Irak'taki topraklarının yüzde 63'ünü kaybetti

Musul, terör örgütü IŞİD'in elinde tuttuğu en büyük kent. Terör örgütü, şu anda Musul'un yanı sıra Rakka'da da kuşatma altında tutuluyor. Örgütün batıdaki en büyük merkezi El Bab ise, Fırat Kalkanı Harekâtı'yla 23 Şubat tarihinde geri alındı ve ilçe çevresindeki kasabalardan da teröristler temizlendi.

IŞİD, geçen yıl elindeki toprakların dörtte birini kaybetti. 2014'ten bu yana Irak'ta kaybettiği alan ise yüzde 63. Irak'ta Felluce, ve Libya’da Sirte gibi kentlerden temizlenen kanlı örgüt, Musul'u da kaybetmesi halinde yalnızca Rakka'ya sıkışacak.