Dünya Son dakika... Musul'a batı cephesinden ilk saldırı! İnlerine girildi

Son dakika... Musul'a batı cephesinden ilk saldırı! İnlerine girildi

22.02.2017 - 17:52 | Son Güncellenme:

Kentin batı yakasını kurtarmak için başlatılan operasyonun dördüncü gününde ilerleyen Irak ordusu ile havalimanı arasında yalnızca iki köy kaldı. IŞİD'den kurtarılan Elbu Seyf köyünün çevresi koalisyon uçakları tarafından bombalandı, köyün dışında ise terör örgütünün tünelleri ortaya çıkarıldı. Batı cephesinde ise Haşdi Şabi milisleri terör örgütü IŞİD mevzilerine taarruz başlattı.

Son dakika... Musula batı cephesinden ilk saldırı İnlerine girildi

Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'un batı yakasında kuşatılan terör örgütü IŞİD'in alanı daralıyor. Bütün kaçış yolları tutulan batı mahallelerindeki teröristlerin yarısının yabancı olduğu bildiriliyor.

Haberin Devamı

Pazar günü başlatılan yeni operasyonun dördüncü gününde en şiddetli çatışmalar Musul Havalimanı çevresinde yaşanıyor. Federal polis gücü ve ordu birliklerinin ulaştığı havalimanının hemen yanındaki Gizlani Askeri Üssü'nden silah sesleri kesilmiyor.

Üssün ele geçirilmesi halinde havalimanının önündeki en önemli engel de kalkmış olacak. Havalimanı ve ordu birlikleri arasında yalnızca iki köy bulunuyor.

Operasyonun ilk gününde kurtarılan Elbu Seyf köyünün çevresi ise ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyon tarafından hava saldırılarıyla vuruluyor. Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, bombardımandan sonra gökyüzüne yükselen yoğun duman bulutunun fotoğrafını geçti.

Gün gün operasyon
- Büyük operasyon, ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyonun desteğiyle 17 Ekim'de başladı.
- 1 Kasım'da IŞİD mevzilerinde ilk gedik açıldı, ordu birlikleri Musul'un doğusuna girdi. Terör örgütü lideri Ebubekir El Bağdadi, "Ölene kadar savaşın" çağrısını yaptı.
- Musul'un batısından ilerleyen güçler kuzeydeki Peşmergelerle 23 Kasım'da birleşti, tamamen kuşatılan kentin Rakka ile bağlantısı kesildi.
- 8 Ocak'ta ordu birlikleri kenti ikiye bölen Dicle Nehri'ne kadar ilerledi.
- Dicle Nehri'nin doğusunda kalan tüm mahalleler 18 Ocak'ta IŞİD'den temizlendi, terör örgütüne büyük bir darbe vuruldu.
- 19 Şubat'ta kentin bakı yakasını IŞİD'den kurtarmak için ikinci operasyon başladı.

Elbu Seyf'in IŞİD teröristlerine ait tüneller ortaya çıkarıldı. Elektrik kablolarının döşendiği bir tünelde battaniyeler dikkat çekiyor.

SİVİLLER KAÇIYOR, BATTANİYEDE YARALI KEÇİ

Haberin Devamı

17 Ekim'den bu yana çatışma bölgesinden kaçan sivillerin sayısı ise 220 bini aştı. Yaklaşık 750 bin sivilin IŞİD'in elinde rehin olduğu tahmin edilen kentten, Birleşmiş Milletler (BM) 400 bin kadar sivilin kaçmasını bekliyor.

Terör örgütü insansız hava araçlarına yüklediği roketlerle kaçan sivilleri hedef alıyor. Son 24 saatte gerçekleşen saldırılarda beş sivil öldü, üç sivil yaralandı. Saldırılar IŞİD'den temizlenen kentin doğusundaki Raşidiye mahallesinde gerçekleşti.

Elbu Seyf'te yaşayan çok sayıda Musullu, köylerini terk ederek çatışma bölgesinden kaçtı. Köyü terk edenler yalnızca insanlar değildi, keçi sürüleri de güvenli bölgeye çıkarıldı.

AP'nin geçtiği fotoğraflardan birinde, iki asker battaniyeye koydukları yaralı bir keçiyi taşıyor.

BATI CEPHESİNDEN İLK SALDIRI

Batı cephesinden ilerleyerek geçen yıl kentin tamamen kuşatılmasını sağlayan İran destekli Şii milisler Haşdi Şabi grubu, ilk kez Musul'a doğru taarruz başlattı.

Son dakika... Musula batı cephesinden ilk saldırı İnlerine girildi

Bağdat yönetiminin Türkmenlerin yaşadığı Telafer ilçesine girmesine izin vermediği grup, ilçe çevresindeki köyleri hedef alıyor.

Terör örgütü, ilerlemeyi önlemek için keskin nişancılarıyla direnmeye çalışıyor, bölgeye yerleştirdiği ağır silahları kullanıyor. Irak ordusuna ait savaş uçakları, Telafer çevresindeki IŞİD mevzilerini bombalıyor.

Haberin Devamı

IŞİD'İN TELAFER VALİSİ ÖLDÜRÜLDÜ

Terör örgütünün 'Ebu İbrahim' kod adlı sözde Telafer valisi, Irak savaş uçaklarının bombardımanında öldürüldü.

Bombardıman Telafer'e 15 kilometre mesafedeki Ayn Tılavi köyünden ilçeye doğru kaçan konvoyu vurdu. Saldırıda IŞİD yöneticisi Ömer Mustafa Yusuf'la birlikte büyük oğlu da öldü.

Musul, terör örgütü IŞİD'in elinde tuttuğu en büyük kent.