Dünya Son dakika | Nissan'ın eski CEO'su Carlos Ghosn: Masumiyetimi kanıtlayabilirim!

Son dakika | Nissan'ın eski CEO'su Carlos Ghosn: Masumiyetimi kanıtlayabilirim!

08.01.2020 - 16:49 | Son Güncellenme:

Evinde gözetim altında tutulduğu Japonya’dan kaçırılarak vatandaşı olduğu Lübnan'a giden Carlos Ghosn, Beyrut'ta basın toplantısı düzenledi.

Son dakika | Nissanın eski CEOsu Carlos Ghosn: Masumiyetimi kanıtlayabilirim

Özel jetle kaçırılırken İstanbul'un da güzergâh olarak kullanıldığı ortaya çıkan Ghosn, Beyrut'ta basın mensuplarının karşısına çıktı.

Haberin Devamı

Basın toplantısı düzenleyen Ghosn, "Ben adaletten kaçmadım, adaletsizlikten ve zulümden kaçtım" açıklamasında bulundu.

Carlos Ghosn ayrıca,  "Japonya'da, "Kaç ya da öl" durumundaydım. Hal böyle olunca karar vermek çok zor olmuyor." ifadelerini kullandı. Eski CEO, Japonya'nın adalet sistemini eleştirerek "insanlık dışı" ve "çağdışı" şeklinde niteledi. Ghosn, kaçmaktan başka şansı olmadığını söyledi. 

"17 yıl boyunca hizmet ettiğim bir ülkede, kendimi rehine gibi hissettim" diyen Ghosn, "Benden önce kimsenin başaramadığı bir şekilde şirketi hayata döndürmeyi başardım" ifadelerini kullandı.

Carlos Ghosn, kendisine yöneltilen tüm suçlamalara karşın masum olduğunu ileri sürdü ve "Masumiyetimi kanıtlayabilirim" dedi. "Japonya'yı adalet istediğim için terk ettim" diyen Ghosn, "Adaleti Japonya'da bulamazsam başka yerde bulurum" dedi. Carlos Ghosn, elinde masumiyetini kanıtlayabileceği belgeler olduğunu iddia etti.

Haberin Devamı

Lübnan asıllı Ghosn, toplantının başında Japonya'dan nasıl kaçtığını değil neden kaçtığını açıklayacağını söyledi. Lübnan'ın kendisine yönelik misafirperver tutumuna saygı duyduğunu ifade eden Carlos Ghosn, Lübnan makamlarını olumsuz etkileyecek hiçbir şey yapmayacağını vurguladı.

Eski CEO, ayrıca yakalandığı Kasım 2018'den bu yana Nissan şirketinin günlük 40 milyon dolar kaybettiğini iddia etti.

Ghosn, cezaevinde geçirdiği 130 günü, detaylı bir şekilde anlattı. Hücre dışında günde 30 dakika geçirebildiğini söyleyen eski CEO, iki haftada bir duş alabildiğini, ilaç tedavisi konusunda kısıtlamalar olduğunu ve günde sekiz saate kadar uzayan sorgulara maruz kaldığını ileri sürdü. Ghosn, hapishane görevlileri arasında İngilizce ve Fransızca bilmeyenler olduğunu ve anlaşmakta zorlandığını söyledi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Renault-Nissan-Mitsubishi ortaklığının yönetim kurulu başkanı ve CEO’su Carlos Ghosn, geçtiğimiz yıl kasım ayında Tokyo savcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanmıştı. Ghosn’un maaşını milyonlarca dolar daha düşük beyan ederek vergi yasasını ihlal ettiği ve Japonya’dan vergi kaçırdığı ortaya çıkmıştı. 13.8 milyon dolarlık kefaletle Tokyo’da ev hapsine alınan iş insanı, 28 Aralık günü, evinde bir parti düzenliyormuş gibi davranarak evindeki müzisyenlerle birlikte “kontrbas taşıma çantasının” içinde evden çıkmayı başarmıştı.

Haberin Devamı

29 Aralık sabahı saat 11:10’da Ghosn, Osaka’dan bindiği özel bir jetle İstanbul’a getirildi. 29 Aralık’ta İstanbul’da Atatürk Havalimanı’na inen Carlos Ghosn birkaç saat sonra ise aynı jetle ya da başka bir jetle Lübnan’ın başkenti Beyrut’a uçmuştu.

Ayrıntılar geliyor...