Dünya Son dakika... O büyükelçi geri çağrıldı!

Son dakika... O büyükelçi geri çağrıldı!

03.11.2018 - 13:25 | Son Güncellenme:

Uganda'daki Türkiye Büyükelçisi'nin geri çağrıldığı açıklandı.

Son dakika... O büyükelçi geri çağrıldı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Uganda'da 29 Ekim resepsiyonundaki tepki çeken görüntüler nedeniyle Türkiye'nin Kampala Büyükelçisi Sedef Yavuzalp'in Ankara'ya geri çağrıldığını açıkladı.

Haberin Devamı

Bakan Çavuşoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Bazı basın-yayın organlarında ve sosyal medyada yer alan Uganda Büyükelçiliğimizin 29 Ekim resepsiyonundaki görüntüler, tarafımızca tespit edildiği anda derhal soruşturma başlatılmış, bu çerçevede büyükelçi geri çağırılmıştır" ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, bugün Uganda Büyükelçisi Ayşe Sedef Yavuzalp'in sosyal medyada tepki çeken fotoğrafları hakkındaki soruya yazılı yanıt verdi:

"Bazı basın-yayın organlarında ve sosyal medyada yer alan Uganda Büyükelçiliğimizin 29 Ekim resepsiyonundaki görüntüler tarafımızca tespit edildiği anda derhal soruşturma başlatılmış, bu çerçevede Büyükelçi geri çağırılmıştır."

Türkiye'nin Kampala Büyükelçisi Yavuzalp'in, Uganda'da ev sahibi olduğu 29 Ekim resepsiyonunda giydiği kıyafet tepkiye neden olmuştu.

Haberin Devamı

Sebebi ortaya çıktı

Euronews’a göre, Büyükelçi Yavuzalp Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2018 yılını "Troya Yılı" ilan etmesinden dolayı bu kıyafetleri giydi. Büyükelçi Yunan mitolojisindeki Tanrıça Helen'i çağrıştıran bir kıyafet giyerken, kâtip ise tanrıların kralı olan Zeus'u çağrıştırdı.

Konuşmasında Troya Yılı’nı anlattı

Türk Büyükelçi Yavuzalp, Troya Antik Kenti'nin, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girişinin 20. yılı olması münasebetiyle Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2018’in "Troya Yılı" ilan edildiğini anlattı. Bu sebeple bu yıl 29 Ekim konseptinin Troya Yılı olduğuna dikkat çekti.

Fatih Sultan Mehmet ve Atatürk’e atıf

Büyükelçi konuşmasının yarıdan fazlasında Troya Yılı’nı anlatırken Troya Destanı’nın dünyayı ve tarihi değiştiren büyük büyük liderlere ilham verdiğini söyledi. Büyükelçi Yavuzalp bu liderlere örnek olarak Büyük İskender, Julius Caesar, Fatih Sultan Mehmet ve Mustafa Kemal Atatürk’ü gösterdi.