Dünya Son dakika... Sudan'da ordu yönetime el koydu ve "Devlet Başkanı istifa etti!"

Son dakika... Sudan'da ordu yönetime el koydu ve "Devlet Başkanı istifa etti!"

11.04.2019 - 10:36 | Son Güncellenme:

Sudan ordusu, Devlet Başkanı Ömer el Beşir’i darbeyle düşürerek ülkede yönetime el koydu. Genelkurmay Başkanı Korgeneral Kemal Abdul-Marul geçici askeri hükümetin başkanı oldu. Arap haber kanalları, Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir’in istifa ettiğini ileri sürdü.

Son dakika... Sudanda ordu yönetime el koydu ve Devlet Başkanı istifa etti

Sudan’da hükümete karşı haftalardır süren gösterilerin ardından Sudan ordusu bu sabah devlet televizyonunu kuşattı ve bazı askerler televizyon binasına girdi. Genelkurmay Başkanı Korgeneral Kemal Abdul-Marul geçici askeri hükümetin başkanı oldu.

Haberin Devamı

Ordu, eski Savunma Bakanı Abdelrahim Muhammed Hüseyin, iktidardaki Ulusal Kongre Partisi Başkanı Ahmed Harun, Başkan Yardımcısı Awad el-Caz ve diğer üst düzey hükümet görevlilerini tutukladı. Arap haber kanalları, Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir’in istifa ettiğini iddia etti.

Sudan’ın başkenti Hartum’da uluslararası havalimanı uçuşlara kapatıldı.

Devlet televizyonu ve radyosunda sabahın erken saatlerinden itibaren ulusal marşlar ve şarkılar yayınlanırken, alt yazıda ordunun kısa süre içerisinde önemli bir açıklama yapacağı ifadesi yer alıyor.

Sudan ordusunun açıklaması neden gecikiyor?

Sudan'da ordunun kısa süre içinde yapacağını duyurduğu açıklamanın gecikmesiyle ilgili farklı yorumlar yapılıyor.

Haberin Devamı

Askerlerin Sudan devlet televizyonu ve radyosunu kuşatmasının ardından ordunun kısa süre içinde önemli bir açıklama yapacağı bilgisi paylaşılmıştı. Gözlemciler, ordunun halkın tepkisini ölçmek için açıklamayı geciktirdiğini ifade ediyor.

Devlet televizyonundaki yorumlarda Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'in Birinci Yardımcısı Avad bin Avf'ın Askeri Konsey Başkanlığına getirilmesinin planlandığı ve bu ismin Beşir'e yakın olması sebebiyle halk nezdinde nasıl karşılık bulacağı tartışılıyor.

Bazı gözlemciler de Avf'ın getirilmesini bir "Saray darbesi" olarak nitelendiriyor.

Bir diğer yorumda ise Avf'ın getirilmesinin halk tarafından büyük tepki alacağı belirtilerek halkın "rejime yakın olmayan bir isim başkanlığında bir geçiş konseyi" istediği dile getiriliyor.

Ekmeğe zam gelince...

Hafta sonundan beri halk Hartum’un merkezinde Devlet Başkanı Ömer el Beşir’in bulunduğu bölgede, Savunma Bakanlığının önünde gösteriler yapmıştı. Salı günü göstericileri korumak isteyen askerlerle onları dağıtmak isteyen güvenlik güçleri arasında çatışmalar çıkmış, çatışmalarda 6’sı ordu mensubu olmak üzere 11 kişi ölmüştü.

Ekonomik kriz sebebiyle hükümetin ekmek fiyatlarını artırma teşebbüsü üzerine Sudan’da 19 Aralık'tan beri gösteriler sürüyordu.

Muhalefet başkanları, Devlet Başkanı Ömer el Beşir’in 30 yıla yakın yönetimine son verip demokrasiye geçmek için yapılacak görüşmelerde ordudan arabuluculuk yapmasını istemişti.

Haberin Devamı