Dünya Son dakika... Tüm dünyanın gözü Çin'de! Esneyip uyuyakaldı...

Son dakika... Tüm dünyanın gözü Çin'de! Esneyip uyuyakaldı...

18.10.2017 - 09:29 | Son Güncellenme:

Çin'in başkenti Pekin'de Komünist Parti kongresi başladı. Zirveye iki binden fazla delege katılıyor, güvenlik önlemleri nedeniyle bazı restoran, spor salonu, gece kulübü ve karaoke barlar kapatıldı. Airbnb gibi sitelerin oda rezervasyonları da durduruldu. Üç bini aşkın yabancı ve yerli gazeteci tarafından takip edilen kongrenin açılışına, eski Devlet Başkanı Jiang Zemin de katıldı. Görevlilerin yardımıyla yerine oturan Zemin, sık sık esnedi ve peşinden uyuyakaldı. Zemin, ayrıca önündeki metinleri büyüteçle okudu.

Son dakika... Tüm dünyanın gözü Çinde Esneyip uyuyakaldı...

Bütün dünyanın gözünü Çin'e çevirdiği günler geldi çattı. Ülkenin gelecek beş yıldaki siyasi ve ekonomik yol haritasını belirleyecek Komünist Parti kongresi, başkent Pekin'deki Büyük Salon'da büyük bir ihtişamla başladı. Kongrede ayrıca ülkeyi yönetecek kadrolar da şekillenecek.

Haberin Devamı

İki binden fazla delegenin katıldığı kongreyi yerli ve yabancı üç binden fazla gazeteci takip ediyor. Uluslararası haber ajansları, Pekin'den onlarca fotoğrafı dünyaya servis ediyor. Kongrenin açılışına katılan eski Devlet Başkanı Jiang Zemin, görevlilerin yardımıyla yerine oturabildi. Sık sık esneyen Zemin'in zaman zaman uyukladığı da görüldü. Zemin, ayrıca önündeki metinleri büyüteçle okudu.

Zirvenin açılışında kürsüye çıkan Çin lideri Xi Jinping, uluslararası topluma mesaj verdi ve "Çin’in kapıları dış dünyaya kapanmayacak ve gittikçe dışa açık hale gelecek" dedi. Ülkenin dış ticaretinin genişletileceğini vurgulayan Xi, ekonomik önceliğin kalitenin artırılması olacağını söyledi.

Çin lideri, delegelere 'Orta Düzeyli Refah Toplumu İnşasındaki Başarı ve Çin Tipi Sosyalizmin Yeni Dönemi' adlı bir raporu sundu. Çin usulü sosyalizmin 2020 ile 2050 yılları arasında yeni bir döneme gireceğini ifade eden Xi, gelecek 30 yılda ileri seviyede müreffeh bir toplum inşa edeceklerini duyurdu.

Haberin Devamı

Xi, "Çin Komünist Partisi (ÇKP), taşra ve kentler arasındaki eşitsizlik, bölgeler arası adil olmayan gelir dağılımı sorunlarıyla yüzleşmeye hazır olmalı ve Çin'in egemenliğine yönelik çabalara karşı çıkmalı. İnsanlarımız, iş, eğitim, sağlık, gayrimenkul ve yaşlı bakım alanlarında birçok sorunla karşılaşıyor" dedi.

Xi koltuğunu koruyacak

ÇKP içerisinde reform sinyali veren Çin lideri, partide yolsuzluğa tolerans gösterilmeyeceğini vurguladı.

2012 yılında ülkenin başına geçen Jinping, yolsuzluk vakalarının üstüne gitmesiyle tanınmıştı. Günümüzde hayli yüksek halk desteğine sahip olan Devlet Başkanı Xi'nin, kongre sonunda görevine devam etmesi bekleniyor.

24 Ekim'de sona erecek kongrede Polit Büro Daimi Komitesi de seçilecek.

Barlar ve restoranlar kapatıldı

Başkent Pekin'de kongre nedeniyle kuş uçurtulmuyor. Güvenlik önlemleri nedeniyle kent merkezinde bazı restoran, spor salonu, gece kulübü ve karaoke barlar kapatıldı, Airbnb gibi sitelerin oda rezervasyonları durduruldu.