Dünya Suriye'den 'su'lu iftiralar

Suriye'den 'su'lu iftiralar

22.01.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

The Independent, Suriye'nin Türkiye'nin siyasi nedenlerle sularını kirlettiği ve ırmaklarını kuruttuğu iddialarına yer verdi. Gazete, Halep'te kanalizasyon sularının su sistemine karıştığını da bildirdi

Suriyeden sulu iftiralar

SURİYE'nin Türkiye'nin ırmaklarını sanayi atıkları ve kanalizasyon sularıyla kirlettiği ya da kuruttuğu iddiaları, İngiltere'de yayınlanan The Independent gazetesinde yer aldı. Gazetenin Ortadoğu muhabiri Robert Fisk imzasıyla "Siyasetin sularını kirletip tarihi ırmaklarını kuruttuğu bir ulus susuzluk çekiyor" başlığıyla verilen haberde, Halep kentinde kanalizasyonun su kanallarına aktığı, ancak Suriyeliler'in Türkiye'yi "siyasi nedenle" sularını kirletmekle suçladığı belirtildi. Haberde, diplomatik ilişkileri bulunmayan Suriye ve Irak'ın su konusunda sorunlarını çözdüğü ve Türkiye ile anlaşma masasına oturmayı beklediği de kaydedildi.
Türkiye'de iki yıl öncesine kadar diplomatik görevde bulunan, bugün ise Suriye Sulama Bakanlığı Uluslararası Sular Dairesi Başkanı olan Abdül Aziz el Musri, Independent'a verdiği demeçte Türkiye'nin 13 ay önce Suriye'ye akan ırmaklara kirli su bırakmaya başladığını belirtti. Musri, Türkiye'nin 5 yıl önce de yeraltı sularını kullanması yüzünden El Balih, Sacar ve Halep'ten geçen Kuveyk Irmağı'nın kuruduğunu iddia etti. The Independent muhabiri ise, Kuveyk Irmağı'nın tam aksine hızlı bir şekilde akmaya devam ettiğini, ancak açık bir kanalizasyon haline geldiğini bildirdi. Fisk, Halep'te kanalizasyon sularının Roma döneminden kalma su kanallarına karıştığını da belirtti.
Haberde, Suriye'nin Türkiye'deki Birecik ve Karkamış barajlarının bitmesiyle birlikte Fırat'tan alacağı payın küçüleceğini düşündüğü ve Türkiye'nin sularını kirletmesini de "teknik değil, siyasi" olarak açıkladığı belirtildi.
Türkiye ile PKK'ya destek veren Suriye arasındaki ilişkilerinin son yıllarda en kötü dönemini yaşadığının belirtildiği haberde, Suriye'de birkaç ay önce gerçekleşen patlamaların ardında Türk ajanların olduğu, sınırda da Türk askerlerinin Suriye tarafına nişan alarak ateş ettiği iddialarına yer verildi.