Dünya Talat: Asker çekmek Rumları daha da uzlaşmaz yapar

Talat: Asker çekmek Rumları daha da uzlaşmaz yapar

24.11.2009 - 18:50 | Son Güncellenme:

.

Talat: Asker çekmek Rumları daha da uzlaşmaz yapar

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye’den Kıbrıs konusunda yeni bir açılım veya atılımın gündemde olmadığını belirterek, “Türkiye yapabileceğini yaptı” dedi.
Cumhurbaşkanı Talat, Kıbrıs’tan asker çekmenin müzakerelerde Rumları daha da uzlaşmaz hale getirebileceğini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Talat, Türk Ajansı-Kıbrıs’a (TAK) yaptığı açıklamada, Kıbrıs’ta çözüm hedefiyle devam eden müzakerelerden sonuç alınabilmesi için daha hızlı ve yoğun bir süreç gerektiğini, başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere dünyanın sürece ilgi ve katkısının da çözüm için kaçınılmaz olduğunu vurguladı.
Talat, “Olağanüstü bir durum olmazsa müzakereler çökmez. Çökerse de nasıl çöktüğü, kimin nasıl tavır aldığı önemli” dedi.
Cumhurbaşkanı Talat, Türkiye’den Kıbrıs konusunda açılım veya yeni bir atılım beklentilerine dikkat çekilmesi üzerine, özetle şunları söyledi:
“Türkiye Kıbrıs konusunda atılıma geçmez, geçemez. Açılım da yapmaz. Çünkü yapabileceğini yaptı, daha ne yapsın. Kastedilen limanların açılması ise mümkün değil. Asker çekilmesinden bahsediliyor. Çözüm süreciyle ne alakası var? Bu aşamada asker çekilmesi sürece fayda değil, zarar verir. ’Baskı yaptık, çektirttik’ durumu olur ve Rum tarafı müzakerelerde daha da uzlaşmaz hale gelebilir. Atılım veya açılım olacaksa Kıbrıs’taki taraflar yeni önerilerle yapabilir.”
Talat, KKTC’ye bakış açısıyla ilgili yeniden gündeme gelen tartışmalara da “Hedefimiz KKTC’yi ortadan kaldırma değil, yüceltmedir, dünyayla bütünleşmedir. Ben bu ülkenin cumhurbaşkanıyım, KKTC’ye nasıl karşı çıkabilirim” sözleriyle yanıt verdi.
Cumhurbaşkanı Talat, Başbakan Derviş Eroğlu’nun müzakere sürecine dair umutsuzluk belirten açıklamalarıyla ilgili olarak ise “Umutsuz olmasına söyleyecek bir şeyim yok. Kendi bakış açısıyla doğaldır. Önemli olan niyettir. Müzakere süreci devam ediyor. Masadayız ve biz yeni öneriler götürebiliriz, karşı taraftan ve BM’den yeni öneriler gelebilir. Bu durumda hükümetin, Başbakan’ın tavrı ne olacak, önemli olan o. Hep retçi mi olacak. O zaman işte durum bizim aleyhimize dönebilir” diye konuştu.
KKTC medyasıyla ilgili sert eleştirilerde de bulunan Talat, adını vermeden Kıbrıs gazetesini “basın tarihine geçecek manipülatif haberler yapmakla”, Bayrak Radyo Televizyonu’nu da (BRT) “devlet organı değil, hükümetin yayın organı gibi davranmakla” eleştirdi ve “Devlet televizyonu devlet politikasına hakaret edemez” ifadelerini kullandı.