Dünya Tanker restleşmesi!

Tanker restleşmesi!

06.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

İngiltere’ye bağlı Cebelitarık’ta, İran’a ait bir petrol tankerine el konulması bölgedeki gerginliği bir kez daha artırdı. İran’da “İngiltere’ye ait bir tankere el konulması” yönünde çağrılar geliyor...

Tanker restleşmesi

İngiltere’ye bağlı Cebelitarık özerk yönetiminin İran’a ait petrol tankerini alıkoyması, Tahran yönetiminde büyük rahatsızlık yarattı. Muhafazakar kanadın önemli temsilcilerinden ve Devrim Muhafızları Ordusu’nun eski komutanlarından Tümgeneral Muhsin Rızayi, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İran’a ait petrol tankerinin Cebelitarık Boğazı’nda alıkonulması nedeniyle İngiltere’ye tepki gösterdi.

Haberin Devamı

İran’ın 40 yıl boyunca hiçbir olayda gerilimi başlatan taraf olmadığını savunan Rızayi, “İran, zorba güçlere gereken cevabı vermekte tereddüt etmemiştir. İngiltere yönetimi İran’a ait petrol tankerini bırakmazsa bizim ilgili kurumlarımız da İngiltere’ye ait bir petrol tankerine el koymakla görevlidir” ifadelerini kullandı. İran Dışişleri Bakanlığı da, Cebelitarık’ta gemiye el koymasının yasadışı olduğunu ve bu hareketin Ortadoğudaki istikrar üzerinde yıkıcı etkisi olacağını açıkladı. Bakanlık, tankerin derhal salıverilmesini talep etti.

Tanker kimin?

Reuters’a göre 300 bin tonluk Panama bandıralı tanker, Singapur merkezli IShips Management Pte Ltd. Şirketi tarafından idare ediliyor. İran medyasında yer alan haberlerdeyse, tankerin bir Rus firmasına ait olduğu öne sürüldü. Habere göre, tanker Birleşik Arap Emirlikleri’nde kayıtlı olan Rus Titan şirketine ait.

Haberin Devamı

Cebelitarık Özerk Hükümet Başkanı Fabian Picardo, önceki gün yaptığı açıklamada, Cebelitarık liman görevlileri ve ona bağlı memurların yasayı uygulayarak sahil güvenlik ekiplerinin yardımıyla Suriye’ye ham petrol götüren bir tankeri durduklarını, tanker ve yükünün alıkonulduğunu bildirmişti. “Grace 1” adlı geminin, Avrupa Birliği’nin (AB) Suriye’ye uyguladığı ambargoları ihlal ettiği gerekçesiyle durdurulduğunu vurgulayan Picardo, “Grace 1’in Suriye’de Banyas rafinerisine ham petrol taşıdığına inanmak için geçerli sebeplerimiz var. Bu rafineri, Suriye’ye karşı AB yaptırımlarına tabi bir işletmeye ait” ifadesini kullanmıştı.

Bunun üzerine İran Dışişleri Bakanlığı, İngiltere’nin Tahran Büyükelçisi Rob Macaire’ı bakanlığa çağırarak bu gelişmeyle ilgili rahatsızlığını bildirmişti. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, Tahran’a ait petrol tankerinin Cebelitarık’ta İngiliz güçleri tarafından “kanunsuz bir şekilde alıkonulduğunu” ve bunun bir nevi korsanlık olduğunu savunmuştu. İran yönetimi ayrıca, bu hareket nedeniyle İngiltere’yi ABD’nin maşası olmakla suçladı. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ise, gemiye el konulmasını “harika bir haber” olarak yorumlamıştı. AB, Suriye’ye karşı yaptırım kararını 2011 sonunda alırken, petrol ambargosunu da içeren yaptırımlarını 1 Haziran 2020’ye kadar uzatmıştı.