Dünya Tasarı BM Genel Kurulu’na gelebilir

Tasarı BM Genel Kurulu’na gelebilir

03.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Filistin halkı için koruma talep eden ve İsrail’in Filistinlilere karşı güç kullanımını kınayan BM Güvenlik Konseyi (BMGK) tasarısının ABD tarafından veto edilmesi büyük tepkiye yol açtı.

Tasarı BM Genel Kurulu’na gelebilir

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ), ABD’nin, Filistin halkı için koruma talep eden BMGK tasarısını veto etmesini, “Filistinlilere yönelik daha fazla suç işlemesi için İsrail’e yeşil ışık yakmak” olarak nitelendirdi. Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki ise, ABD’nin vetosunu “ahlaki çöküş ve siyasi körlük” olarak nitelendirdi. Tasarıya, Kuveyt, Bolivya, Çin, Fildişi Sahili, Ekvator Ginesi, Fransa, Kazakistan, Peru, İsveç ve Rusya destek vermiş, konseyin daimi üyelerinden İngiltere ve geçici üyelerinden Polonya, Hollanda ve Etiyopya ise çekimser kalmıştı.

Haberin Devamı

Öte yandan, Kuveyt’in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Mansour Al-Otaibi, ABD’nin veto ettiği Filistin halkı için koruma talep eden tasarıyı BM Genel Kuruluna götürmeyi düşündüklerini söyledi. ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley’nin tek taraflı olmakla eleştirdiği tasarıda bütün şiddet olaylarını kınadıklarını belirten Otaibi, ABD’nin tasarısının ise İsrail’in yasa dışı eylemlerini meşrulaştırdığını, İsrail’in Gazze’deki ihlallerini görmezden geldiğini ve tasarıda Gazze ablukasının kaldırılmasından hiç bahsedilmediğini söyledi.