Dünya Trump: Beni ortadan kaldırmaya çalışıyorlar

Trump: Beni ortadan kaldırmaya çalışıyorlar

04.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Trump, Amerikan Muhafazakarlar Birliği toplantısında ülkedeki tüm muhalif kesimlere ve Rusya soruşturmasını yürüten Özel Savcı Mueller’e yüklendi. Trump, ayrıca ABD’nin Ortadoğu politikalarını eleştirdi

Trump: Beni ortadan kaldırmaya çalışıyorlar

Amerikan Muhafazakarlar Birliği’nin toplantısında konuşan ABD Başkanı Donald Trump, Özel Savcı Robert Mueller’e ve muhalif isimlere yönelik sert açıklamalar yaptı. Rusya’nın 2016 başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddialarını inceleyen soruşturmanın başındaki Mueller hakkında konuşan Trump, “Seçilememişlerin hazırladığı bir raporu bekliyoruz” ifadesini kullandı. Soruşturmayı “cadı avı” olarak niteleyen Trump, “Beni ortadan kaldırmaya çalışıyorlar” dedi. Trump, başkanlık döneminin en uzun konuşmasında eski avukatı Michael Cohen, eski Adalet Bakanı Jeff Sessions, eski FBI Başkanı James Comey, Demokrat Parti ve 2020 başkanlık seçimi adaylarından Elizabeth Warren’ı da eleştirdi. Trump Demokratların sosyalizmi kabul ettiğini öne sürdü. ABD Başkanı, Mueller’in ise Comey’nin ‘en iyi arkadaşı’ olduğunu iddia etti. Özel Savcı Mueller’in soruşturmayla ilgili merakla beklenen raporunu önümüzdeki haftalar içinde Kongre’ye sunması bekleniyor.

Haberin Devamı

‘Nasıl bırakalım?’

ABD Başkanı Donald Trump, konuşmasında ABD’nin Ortadoğu politikasına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. ABD’nin başka ülkelere yardım yapmadan önce kendi altyapısını yenilemesi gerektiğini anlatan Trump, Ortadoğu’da harcanan paranın bölgede olumlu sonuçlar vermediğini söyledi. Irak’a yaptığı ziyareti hatırlatan Trump, uçağı inerken ışıklarının güvenlik amacıyla söndürüldüğünü ve buna çok şaşırdığını anlattı. Trump, “Biz Ortadoğu’ya son 20 yılda 7 trilyon dolar harcadık ama ışıklarını kapatmadan uçağımızı indiremiyoruz. Bu çok kötü. 7 trilyon dolar harcadık ve inerken ışıklarımızı kapatmak zorundayız” dedi.

ABD’nin eski Savunma Bakanı James Mattis’e isim vermeden atıfta bulunan Trump, “Sonradan kovmak zorunda olduğum bir generale ‘Şu (DAEŞ) hilafet ne zaman tamamen biter’ dedim. ‘Efendim 2 yıl içerisinde’ dedi. Buna ikna olmadım iki yıl bekleyemem dedim ve başkaları ile de görüşmek üzere Irak’a gittim” diye konuştu. Trump, Irak’ta generallerin kendisine Irak’taki ABD üslerinden de DAEŞ’in vurulmasına izin verdiği takdirde örgütün iki haftada bitebileceğini söylediğini dile getirdi. Irak’ta iniş yaptığı Enbar’daki El Esed hava üssünü de öven Trump, “İniş yaptığım hava üssü ne inanılmaz bir şey. Onu inşa ederken 3 milyar dolar harcamışızdır. Irak’tan çekilmek istemememin bir nedeni de bu. Nasıl bırakacaksın ki onu?” dedi.

Haberin Devamı

‘Suudilere nükleer reaktör satılacak’

New York Times (NYT) gazetesi, Donald Trump yönetiminin, Suudi Arabistan’a nükleer silah yapımında kullanılabilecek nükleer reaktör satma planının olduğunu iddia etti. Haberde, Trump’ın başdanışmanı Jared Kushner’in Suudi Arabistan ziyaretinde Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile Suudi nükleer programı ve Amerikan yardımını görüşmüş olabileceği belirtildi. Kuzey Kore ve İran’ın nükleer silahlardan arınmasını isteyen Trump yönetiminin Suudi Arabistan’a nükleer silahlanma konusunda yardım ediyor olabileceği ifade edilen haberde, Trump yönetiminin Suudi Arabistan’a nükleer silah yapımında kullanılabilecek nükleer reaktörler satma planının olduğu öne sürüldü.

Haberin Devamı

Oğul Trump’tan belge istenecek

ABD Temsilciler Meclisi Adalet Komitesi Başkanı Demokrat Jerrold Nadler, Rusya soruşturması hakkında konuştu. Nadler, Başkan Trump’ın adaleti engelleyip engellemediğini soruşturmak üzere Donald Trump Jr. (Trump’ın oğlu) ve Allen Weisselberg dahil Beyaz Saray ve Adalet Bakanlığı’ndan 60’ın üzerinde yetkiliden, bugün belge talep edeceklerini açıkladı.