Dünya Trump çok kesin konuştu: ‘Artık Kuzey Kore’den nükleer tehdit yok!’

Trump çok kesin konuştu: ‘Artık Kuzey Kore’den nükleer tehdit yok!’

14.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Singapur’daki zirve sonrası ABD’ye dönen Başkan Donald Trump, bundan böyle Kuzey Kore’den gelecek bir nükleer tehdit olmayacağını savundu. Kremlin de zirveden memnun

Trump çok kesin konuştu: ‘Artık  Kuzey Kore’den nükleer tehdit yok’

ABD Başkanı Donald Trump, artık Kuzey Kore’den gelen bir nükleer tehdit olmadığını belirtti. Singapur’da Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’la tarihi zirvede buluştuktan sonra ABD’ye dönen Trump, Twitter hesabından açıklamalar yaptı. Trump, “Artık Kuzey Kore’den gelen bir nükleer tehdit yok. Kim Jong-un’la bir araya gelmek ilginç ve oldukça olumlu bir deneyimdi. Kuzey Kore’nin gelecekte büyük bir potansiyeli var!” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

ABD Başkanlığı görevine gelmeden önce herkesin Kuzey Kore ile savaşa girileceğini düşündüğünü belirten Trump, “Eski Başkan (Barack) Obama Kuzey Kore’nin bizim en büyük problemimiz olduğunu söylüyordu. Artık öyle değil, rahat bir şekilde uyuyabilirsiniz” paylaşımında bulundu. ABD Başkanı Trump ile Kuzey Kore lideri Kim, önceki gün Singapur’da bir araya gelmiş, bu tarihi zirvede taraflar, Kore Yarımadası’nın nükleerden arındırılması, ABD ve Kuzey Kore arasında yeni ilişkiler kurulması, yarımadada barışın sağlanması konusunda bir dizi taahhüdü içeren ortak bir açıklamaya imza atmıştı.

Eşzamanlı adımlar

Bu arada Kuzey Kore Merkez Haber Ajansı (KCNA), ABD Başkanı Trum ile Kuzey Kore lideri Kim’in barışı sağlama ve nükleer silahların yok edilmesi hususunda “adım adım ve eş zamanlı” yapılacak eylemlerin önemine dair fikir birliği içinde olduklarını bildirdi.

Haberin Devamı

KCNA’nın haberinde, Washington ve Pyongyang arasındaki görüşmeler devam ederken, Trump’ın, Güney Kore ve ABD arasındaki bütün askeri tatbikatları askıya almasıyla ilgili niyetini açıkladığı kaydedildi. Kim ile Trump’ın birbirlerini karşılıklı ülkelerine davet ettiği, her iki liderin de bu davetleri kabul ettiği ifade edilen haberde, bunun, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinde önemli bir fırsat olacağına işaret edildi. KCNA’nın haberinde, iki liderin, Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan arındırılmasıyla istikrarın yanı sıra barış için de “adım adım ve eş zamanlı eylemlerin” önemli olduğu konusunda aynı görüşleri paylaştıkları bildirildi.

Kremlin memnun

Kuzey Kore’nin önemli destekçileri arasında bulunan Rusya’nın, zirveye ilişkin görüşleri olumlu. Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD Başkanı ile Kore lideri arasındaki zirveyi memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Peskov, Trump ve Kim’in doğrudan diyaloğunun memnuniyetle karşılandığını dile getirerek “Sonuçları ne olursa olsun bu tür toplantılar, yarımadadaki gerginliklerin giderilmesine katkıda bulunuyor ve durumu birkaç ay önce olduğu kritik noktadan uzaklaştırıyor. Bu memnuniyet vericidir” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

?YETİŞMİŞ ÇOCUKLAR...

Özellikle geçtiğimiz haftalarda Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ile sınırda yaptığı görüşme sırasında tüm dünyanın tanıdığı, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un aracının etrafında etten duvar örerek koşan korumaları, Singapur’da da dikkat çekti. Tamamen özel seçilen, Merkezi Parti Ofisi “Numara 6”nın veya resmi adıyla “Emir Subayları Ana Ofisi”nin parçası olan bu korumalar, aslında birer ordu mensubu. Kore lideri Kim ile hemen hemen aynı boyda olmaları, gözlerinde herhangi bir bozukluk bulunmaması, keskin nişancılık ve dövüş sanatlarında yetenekli olmaları gerekiyor.

BBC Türkçe’nin derlediğine göre, her bir koruma için iki kuşak öncesine kadar detaylı güvenlik taraması yapılırken, Emir Subayları Ana Ofisi’nin birçok üyesinin Kim’in ailesiyle yahut ülkenin diğer seçkin aileleriyle akraba oldukları yönünde iddialar da var. Koruma olma görevini kabul ettiklerinde (görevi reddetme şansları pek yok) yoğun bir eğitimden geçirilen bu kişiler, fiziksel dayanıklılık için de zorlu tatbikatlara katılıyor.

Haberin Devamı

Korumaların her biri en az iki silah taşımasına rağmen, liderin çevresindekileri gözlemleyip, herhangi bir tehdide anında elleri ya da vücutlardıyla müdahale ediyor. Korumalar genelde bu görevi 10 yıl kadar sürdürüyor.

Trump’ı Nobel’e aday gösterdiler!

Norveçli milletvekilleri Christian Tybring-Gjedde ve Per-Willy Amundsen, ABD Başkanı Donald Trump’ı Nobel’e aday gösterdiklerini duyurdu. Gerekçe ise “Kuzey ve Güney Kore arasında uzlaşma ve barışın sağlanması ve bölgedeki silahsızlanma için çok büyük ve önemli bir adım” atması olarak gösterildi.

Nobel Barış Ödülü adaylarını belirleyen ve seçen komite, Norveç’te bulunuyor. Daha önce de ABD’li parlamenter Trump’ın adaylığı için hamlede bulunmuştu.