Dünya Trump’ın adayı Boris!

Trump’ın adayı Boris!

02.06.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Trump, yarın başlayacak İngiltere ziyareti öncesinde Boris Johnson’ı övdü ve eski Dışişleri Bakanı’nın Muhafazakâr Parti’ye mükemmel bir lider olacağını söyledi

Trump’ın adayı Boris

ABD Başkanı Donald Trump, yarın başlayacak resmi İngiltere ziyareti öncesinde ilginç açıklamalarda bulundu. Trump, İngiliz ‘The Sun’ gazetesine yaptığı açıklamada, eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson’ın Muhafazakar Parti’ye mükemmel bir lider olacağını düşündüğünü belirtti. Trump “Farklı oyuncuları tanıyorum ama bence Boris çok iyi bir iş çıkarır. Onun mükemmel olacağını düşünüyorum. Onu beğeniyorum, her zaman beğendim” dedi ve Johnson’ı “çok iyi ve yetenekli” biri olarak tanımladı. ABD Başkanı, İngiltere’de Muhafazakar Parti ve başbakanlık yarışının diğer adaylarının da kendisinden destek istediğini belirterek “Herkese yardım edebilirim” dedi. Trump kendisinden destek isteyen adayların ismini açıklamayı ise reddetti.

Haberin Devamı

Farage ile görüşecek

Öte yandan Trump’In ziyareti esnasında Johnson ile görüşmek istediği de iddia edildi. The Times’ın aktardığına göre Beyaz Saray’dan yetkililer İngiltere hükümet yetkililerine Trump’ın Johnson ile görüşmesinin bir problem yaratıp yaratmayacağını sordular. İngiltere hükümet yetkilileri, bu görüşmenin Trump’ın ziyaretindeki “boş zamanlarında” yapıldığı sürece başbakanlık için bir sorun olmayacağını belirtti. The Times’a konuşan bir başbakanlık sözcüsü de, “Trump’ın ziyaretinde kiminle görüşeceği ona kalmış” dedi. Trump’ın yarın başlayacak olan üç günlük Londra ziyaretinde Brexit Partisi lideri aşırı sağcı Nigel Farage ile de görüşmesi bekleniyor. ABD başkanı perşembe günü yaptığı açıklamalarda, “Farage ve Johnson’da Britanya’daki büyük güçler. Çok iyi, çok ilginç insanlar. İkisiyle de ziyaretimde görüşebilirim” demişti.

Haberin Devamı

Trump ziyaretinde Başbakan Theresa May’in dışında Kraliçe 2. Elizabeth ile de görüşecek. ABD Başkanı’nın geçen yıl yaptığı İngiltere ziyareti büyük protesto gösterilerine sahne olmuştu. Bu ziyarette de Trump karşıtı gösteriler bekleniyor.

Anlaşmasız ayrılık söylemi artıyor

İngiltere’de Başbakan Theresa May’in Brexit konusunda parlamentoyu ikna edememesi ve istifa kararı almasının ardından Muhafazakar Parti liderliği ve başbakanlık için yarış devam ediyor. Özellikle Avrupa Parlamentosunda Brexit Partisi’nin büyük başarı elde etmesinin ardından, başbakanlık adayları Avrupa Birliği’nden anlaşmasız ayrılık söylemini giderek daha çok gündeme getirmeye başladı. Nitekim önemli adaylardan İçişleri Bakanı Sacid Cavid, dün yaptığı açıklamada İngiltere’yi AB’den anlaşmasız biçimde ayırmaya hazır olduğunu açıkladı. Cavid, ikinci bir referanduma da kesinlikle karşı olduğunu belirtti.