Dünya Trump istedi Shanahan adaylıktan çekildi

Trump istedi Shanahan adaylıktan çekildi

19.06.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan bakan adaylığından çekilmesinin ardından konunun ABD'deki yankılarını Milliyet'e değerlendiren Turkish Heritage Organization Başkanı Ali Çınar, "Sosyal medya paylaşımları ve kamuoyuna duyurulanlar olaya kılıf giydirmek için yapılıyor. Trump, Shanahan'ın politikalarını beğenmediği için göndermek istedi" yorumunu yaptı.

Trump istedi Shanahan adaylıktan çekildi

Shanahan Türkiye ile ABD arasında yaşanan F-35 krizinde Türkiye'ye tehditkar bir üslupla 8 gün önce mektup göndermişti. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da dün mektuba sert bir karşılık vermişti. Çınar, ABD politikalarının kişiye değil mekanizmaya bağlı olduğunu belirterek, "Pentagon'un tavrında değişiklik olmayacaktır. Kim gelirse gelsin, F-35 çizgisinde değişiklik olmaz" değerlendirmesini yaptı.

USA Today News'in 9 yıl önce eski eşine yumruk attığı bilgisinin yer aldığı boşanma ve polis kayıtlarının belgelerini yayımlamasının ardından ABD Başkanı Donald Trump sosyal medya hesabında halen Savunma Bakan Vekilliği görevini yürüten Patrick Shanahan'in "savunma bakanı adaylığından" çekildiğini bildirdi. Shanahan ise söz konusu geri çekilme kararının tamamen ailevi sebeplerle ilgili olduğunu açıkladı. Trump, yeni savunma bakan vekilinin halen Kara Kuvvetleri Genel Sekreteri olan Mark Asper olacağını duyurdu.

Çizgide değişiklik olmaz

Shanahan'ın yaşanan F-35 krizinin ardından, Türkiye'ye tehditkar bir üslupla 8 gün önce gönderdiği mektubun ardından Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar dün mektuba sert bir karşılık vererek yanıtını iletti. Mektubun içeriği kamuoyuyla paylaşılmazken, mektubun iletildiği gün ABD'li Bakan Vekili'nin görevden alınması dikkat çekti. Son gelişmeyi Milliyet'e değerlendiren Turkish Heritage Organization Başkanı Ali Çınar ise, "ABD politikaları sabittir, kişiye değil bir mekanizmaya bağlıdır. Pentagon'un tavrında değişiklik olmayacaktır. Hulusi Akar ile önümüzdeki hafta yapılması planlanan toplantıda değişikliğe gidilmeyecektir. Kamuoyuyla mektubun detayları paylaşılmadığı için ABD'de henüz büyük bir yankı uyandırmadı. Kim gelirse gelsin, F-35 çizgisinde değişiklik olmaz" yorumunu yaptı.

Trump'ın gizli hamlesi

Sosyal medya paylaşımları ve kamuoyuna duyurulanların olaya kılıf giydirmek olduğunu söyleyen Çınar, "Trump Shananan'dan mutlu olmadıgını son Fransa ziyaretinde ifade etmişti. Aynı zamanda Trump, Shanahan'ın McCain gemisinin gizlenmeye çalışıldığı haberleri ve İran konusunda güçlü politikalar geliştiremeyerek zayıf kaldığını vurgulamıştı. Trump bu imalarını Shanahan ile çalışmak istemediğini ifade etmek için yaptı. Aradan geçen bir hafta sonrasında eşine yumruk attığı haberlerinin ortaya çıkması bunun planlı olduğunu gösteriyor. Çünkü Trump seni atıyorum demek yerine skandalı sebep göstererek Shanahan'ı kamuoyu baskısı altında bırakacaktı" dedi.

Mark Asper kimdir?

Trump'ın açıkladığı yeni Savunma Bakanı Vekili Kara Kuvvetleri Genel Sekreteri Mark Asper, hem askeri hem iş dünyası tecrübesine sahip. Asper, ABD Ticaret Odasında Başkan Yardımcılığı dışında, Raytheon gibi büyük bir savunma firmasında üst düzeyde çalışmış Cumhuriyetçi Trump'a yakın bir isim. Çınar ise, Trump'ın Asper'ı vekillikle sınırlı kalmayarak yeni Savunma Bakanı olması için Senato'ya sunmak istediğini ifade ediyor.