Dünya Trump Paris’te de konuşturdu...

Trump Paris’te de konuşturdu...

15.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan ABD Başkanı Donald Trump, “14 Temmuz Bastille Günü” askeri geçit törenini izledikten sonra ülkesine dönerken, yine kendinden bolca konuşulmasını sağladı. Basın toplantısında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u öven Trump, iklim anlaşmasıyla ilgili ileride bir şeyler olabileceğini söyleyerek “gizem dozu”nu artırdı.

Trump Paris’te de konuşturdu...

Trump ve Macron, Paris’in sembollerinden Champs-Elysees’deki töreni eşleriyle birlikte izlerken, Amerikan askerleri de, ABD’nin Birinci Dünya Savaşı’na girişinin 100. yılını anmak amacıyla Fransız askerleryle beraber yürüdü. Törende, F16 uçakları gösteri yaparken, Birinci Dünya Savaşı sırasında kullanılan bazı tank ve silahlar sergilendi. Tören sonrası konuşma yapan Macron, “Donald Trump ve eşinin burada olması dostluğun işaretidir. ABD’ye 100 yıl önce yaptıkları seçimden dolayı teşekkür etmek istiyorum” dedi.
Macron’a övgü
Bununla birlikte iki lider, önceki gün ortak basın toplantısı düzenlerken, sözü ilk “alan” Trump oldu. Macron’a yöneltilen soru sonrasında araya giren Trump lafa Macron’u övmekle başlayıp, “Sayın Macron, siz süper bir cumhurbaşkanısınız, büyük bir lidersiniz” ifadelerini kullandı.
Toplantıda en büyük ilgi, Paris İklim Anlaşması ve ABD’nin anlaşmadan çekilme kararı oldu. Macron, “Trump’la ben, küresel ısınma konusunda bir takım anlaşmazlıklar yaşıyoruz. Ve anlaşmazlıklarımız üzerinde, detaylı olmasa da konuştuk” derken, Trump, “Paris anlaşmasıyla ilgili gelecekte neler olacağına bakacağız” şeklinde konuştu.

Brigitte’e özel ilgi!
Trump çiftiyle yakından ilgilenen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve eşi Brigitte, misafirlerini Paris’teki Les Invalides müzesini gezdirdi. Ancak müze ziyaretine, Trump’ın, Fransa First Lady’si hakkındaki sözleri damga vurdu. Trump, dördünün bir arada olduğu bir anda Brigitte Trogneux’ye hitaben “Çok iyi durumdasın” dedi, ardından da Macron’a dönerek bu sözü tekrarladı. Trump daha sonra bir kez daha Trogneux’ye dönerek “Güzel” dedi. Hem Melania Trump hem de Macron’un şaşkınlıkla karşıladığı bu sözler, Macron’un resmi Facebook hesabından yapılan canlı yayına da yansıdı. Söz konusu sözler, bazı sosyal medya kullanıcıları tarafından “kaba” ve “uygunsuz” bulunarak sert biçimde eleştirildi.