Dünya Trump’tan ‘Mars’a bayrak dikme’ sözü

Trump’tan ‘Mars’a bayrak dikme’ sözü

06.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

.

Trump’tan ‘Mars’a bayrak dikme’ sözü

ABD’nin bağımsızlığını kazanmasının 243. yıldönümü, ülke genelinde kutlanırken, Başkan Donald Trump’ın Washington’da yaptığı konuşmanın yanı sıra kendi emriyle gerçekleştirilen, tank ve uçakların da yer aldığı özel tören kutlamalara damga vurdu.

Haberin Devamı

Washington’da akşam saatlerinde Başkan’ın isteği üzerine “Amerika’ya Selam” temasıyla düzenlenen 4 Temmuz kutlamalarına Trump ve eşi de katıldı. Yaklaşık 70 yıldır ilk kez bir ABD Başkanı tarafından düzenlenen kutlamalar, Washington’daki Lincoln Anıtı’nın da yer aldığı parkta düzenlendi. Trump, burada yaptığı konuşmada, “ABD, tek sayfalık bir kağıda atılan 56 imzayla,insanlık tarihinin en büyütk politik yolculuğuna başladı” ifadesini kullandı. Trump Amerikalılara “davalarına sadık kalma” çağrısı yaparken, konuşmasında güncel siyasete yer vermedi, “Tarihimizi, halkımızı, bayrağımızı koruyan kahramanlarımızı kutluyoruz” dedi. ABD’nin hiç olmadığı kadar güçlü olduğunu söyleyen Trump, “Şu an en güçlü halinde. Amerikalılar için hiçbir şey imkansız değil” vurgusunu yaptı. Bununla birlikte Trump, 2020 seçimlerine vurgu yaparak, ülkenin 2020 yılı ve sonrası hedeflerine ilişkin “Günün birinde Mars’a Amerikan bayrağını dikeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Yağmurlu bir havada düzenlenen gösteri sırasında ABD Hava Kuvvetleri’nde görevli savaş uçakları ve helikopterlerle uçuş yaptı. Geceye ise havayi fişek gösterileri damgasını vurdu. On binlerce Amerikalı, coşkuyla kutlamalara eşlik ederken, Amerikan ordusuna ait tank ve uçaklar ilgi çekti. Bununla birlikte kutlama alanında Trump’ı protesto etmek üzere bir araya gelen yüz kadar CodePink üyesi kadın, Trump’ı elinde cep telefonu, bebek bezi giymiş şekilde gösteren dev balon ile ABD Başkanını protesto etti.

Trump’ın talepleri doğrultusunda organize edilen 4 Temmuz Bağımsızlık Günü kutlamalarının maliyeti ,ülkede tartışma konusu olmuştu. Washington Post gazetesi, askeri uçakların uçuş maliyet tahminleri üzerinden yapılan bir analize yer vererek, sadece gösteri uçuşunun maliyetinin 2 milyon doları geçeceğini yazmıştı. Haberde, bu gösterilerin yanı sıra Ulusal Park Direktörlüğü’nün alandaki düzenlemeleri için de 2.5 milyon dolar harcanacağı belirtildi.