Dünya ‘Tutankhamun’u iade edin’

‘Tutankhamun’u iade edin’

12.06.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Mısır, İngiltere’den firavun Tutankhamun’un altın heykel başı için 4 Temmuz’da yapılacak müzayedenin durdurulmasını ve heykelin kendilerine iade edilmesini talep etti

‘Tutankhamun’u iade edin’

‘Heykel çalındı’

Haberin Devamı

Mısır yönetimi, milattan önce 1334-1325 yıllarında hüküm süren firavun Tutankhamun’un altın heykel başı için 4 Temmuz’da yapılacağı belirtilen müzayedenin durdurulması için İngiltere’ye çağrıda bulundu. The Guardian haberine göre, Mısır’ın Luxor kentindeki Karnak tapınağından çalındığı düşünülen heykelin iadesi için Mısır Dışişleri Bakanlığı Londra’daki Christie’s Müzayede Evi ve UNESCO ile iletişime geçerek, heykelin Mısır’a ait olduğu ifade etti.

Değeri 4 milyon sterlin

Mısır’ın Londra Büyükelçiliği müzayedenin durdurulması, heykelin ülkelerine iadesine ilişkin İngiltere Dışişleri Bakanlığı’yla iletişime geçti. 4 milyon sterlinden fazla değer biçilen heykel ile ilgili olarak Christie’s yetkilileri ile görüşen Mısır yetkilileri, heykelin yasal yollarla Mısır’dan çıkarıldığının kanıtlanmasını istedi. Christie’s çalışanı ise ”Christie’s ikili anlaşmalara, uluslararası yasalara uymaktadır, kültürel mülklere, miraslara saygılıdır” açıklaması yaptı.