Dünya Ukrayna’nın doğusu bağımsızlığını istedi

Ukrayna’nın doğusu bağımsızlığını istedi

08.04.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk’te bölgesel yönetim binasını işgal eden göstericiler bağımsızlık ilan etti. 11 Mayıs’ta Moskova’ya bağlanmak için referandum düzenleneceği duyuruldu. Kiev alarma geçti

Ukrayna’nın doğusu bağımsızlığını istedi

Ukrayna’da devrilen devlet başkanı Viktor Yanukoviç’in görevden alınmasıyla Kırım’ın referandum düzenleyerek Rusya’ya bağlandığını açıklamasının yarattığı kriz tırmanışa geçti. Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk şehrinde hükümet binalarını ele geçiren Rusya yanlısı göstericiler bağımsızlıklarını ilan etti. 11 Mayıs’ta Rusya’ya katılmak için referandum düzenleneceği açıklandı. Rusya’nın Itar-Tass haber ajansına göre yerel konsey üyeleri Rusya’ya “barış gücü” göndermesi çağrısında bulundu. Ukraynalı yetkililer ise bu çağrının göstericilerden geldiği iddiasında bulundu. Pazar günü Ukrayna’nın doğusunda bulunan Donetsk, Harkiv ve Luhansk şehirlerinde hükümet binaları Rusya yanlısı göstericiler tarafından ele geçirilmişti. Göstericiler, Rusya’ya bağlanmak için referandum düzenlenmesi gerektiğini öne sürüyor.

Harkiv ve Luhansk’ta işgal
Harkiv’de göstericilerin kamu binalarından atıldığı iddia edilirken Luhansk’ta göstericilerin silahları ele geçirdiği belirtildi. YouTube’daki bir videoda bir göstericinin Donetsk’te “Popüler, meşru ve egemen bir devlet yaratmak için Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin kurulduğunu ilan ediyorum” dediği görülüyor. Ukrayna’nın geçici başbakanı Arseniy Yatsenyuk, ‘Ukrayna karşıtı bir planın’ devreye sokulduğunu ileri sürdü. Sınırda konuşlanan Rus askerlerine gönderme yapan Başbakan “Yabancı askerlerin sınırı geçerek toprak işgal etmesine izin vermeyeceğiz” dedi. Ukrayna Devlet Başkanı Oleksander Turçenov ise Litvanya ziyaretini iptal ederek güvenlik yetkililerini acil toplantıya çağırdı.

Haberin Devamı

Putin’den Ukrayna’da yıkıcı kuruluşları ‘bitirin’ emri

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’da hükümetin değişmesinin arkasında olduğunu iddia ettiği ‘yıkıcı’ sivil toplum kuruluşlarına karşı operasyon başlatılması emri verdi. Putin, Sovyetler Birliği’nin gizli servisi KGB’nin devamı niteliğindeki güvenlik birimi FSB’ye Ukrayna’daki “milliyetçi ve neo-Nazi yapılar ile savaşçıların” sivil toplum kuruluşları aracılığıyla dışarıdan finanse edildiğini söyledi. Rus lider, kendi ülkesindeki sivil toplum kuruluşlarının da Ukrayna’daki gibi “yıkıcı” amaçlar için hizmet veremeyeceğini belirtti. Rusya’da uluslararası fonlarla finanse edilen sivil toplum kuruluşları ‘ajanlık’ suçlamasıyla yoğun baskı altında.