Dünya Ulusa seslendi her tele dokundu!

Ulusa seslendi her tele dokundu!

01.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Başkanlığının birinci yılında ilk kez “ulusa sesleniş” konuşması yapan Donald Trump, ekonomik adımlardan iç politikaya, dış politikadan DAEŞ’le mücadeleye kadar bir çok konuya değindi. Trump, “Henüz işimiz bitmedi” diyerek Guantanamo’yu açık tutacaklarını bildirdi...

Ulusa seslendi her tele dokundu

Başkanlık koltuğuna oturduktan sonra, “ulusa sesleniş” olarak kabul edilen “Birliğin Durumu” konuşmasını ilk kez yapan Donald Trump, attığı ekonomik adımlarından, dış politikaya, DAEŞ’le mücadeleden iç konulara varıncaya kadar geniş bir yelpazeye değindi.

Haberin Devamı

Kongre’de konuşan Trump, dış politika ve güvenlikle ilgili olarak Rusya ile Çin’den “ABD’nin çıkarlarına, ekonomisine ve değerlerine meydan okuyan rakipler” diye bahsetti.

Dünyada caydırıcılığın giderek daha önemli hale geldiğini kaydeden Trump, “Nükleer silahlarımızı yeniden inşa ve modernize etmeliyiz. Belki gelecekte bir gün, ülkeler, nükleer silahların ortadan kaldırılması için bir araya gelecek; ama daha o noktada değiliz” dedi.

‘Hâlâ çok iş var’

DAEŞ’le mücadeleye de değinen Trump, “Geçen yıl DAEŞ’i yeryüzünden silmek için müttefiklerimizle çalışma vaadinde bulunmuştum. Bir yıl sonra DAEŞ karşıtı koalisyonun, Irak ve Suriye’de bir dönem katillerin elinde olan bölgelerin neredeyse yüzde 100’ünü geri aldığını söylemekten gurur duyuyorum. Hala yapılacak çok iş var. DAEŞ yenilene dek savaşı sürdüreceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Trump, Guantanamo’daki esir kampını açık tutma talimatını verdiğim başkanlık kararnamesini imzaladım” dedi. Böylece seçim kampanyasında verdiği bir sözü daha yerine getirdiğini belirten Donald Trump, “teröristlerin sıradan suçlular değil düşman savaşçılar olduklarını” söyledi. ABD Başkanı, “Bu kişilere yurt dışında yakalandıklarında terörist muamelesi yapılmalı” drken, Guantanamo’ya yeni esirlerin gönderilebileceğinin de işaretini verdi ve “Geçmişte yüzlerce teröristi, bir aptal gibi serbest bıraktık. Sonra ne oldu? Onlarla sahada karşı karşıya geldik. Buna yakalayıp bıraktığımız DAEŞ lideri (Ebubekir) El Bağdadi de dahil” değerlendirmesini yaptı.

Bunların yanı sıra Afganistan’daki ABD askerlerine “birkaç ay öncesi itibariyle” yeni talimatlar verildiğini duyuran Trump “Artık düşmanlarımıza planlarımızı anlatmayacağız” ifadesini kullandı.

Ulusa seslendi her tele dokundu

‘Sessiz kalmadım’

İran’daki protestolara değinen Trump, “İran halkı yozlaşmış diktatör rejimlerinin suçlarına karşı ayaklandığında sessiz kalmadım. ABD, cesur özgürlük mücadelesinde İran halkının yanında” dedi. Trump, İran’la nükleer anlaşmanın tekrar ele alınması için Kongre’ye çağrı yaptığını dile getirdi.

Yardım resti çekti

Haberin Devamı

Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığını hatırlatan Trump, bu süreçte Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’ndaki oylamada birçok ülkenin ABD aleyhinde hareket ettiğini dile getirdi. Trump, bundan sonra yapılacak dış yardımların ABD çıkarlarına uygun hareket eden ülkelere verilmesi noktasında Kongre’ye çağrıda bulundu.

Yeşil Kart’ta çekilişe son

Başkan Donald Trump, konuşmasında göçmenlerin ABD’ye gelişini ilgilendiren yasalarla ilgili birçok düzenleme vaadinde de bulundu ve 4 adımda “göçmenlik reformu” gerçekleştireceğini vurguladı.

İlk olarak kamuoyunda DACA olarak bilinen ve çocuk yaşta yasa dışı olarak ebeveynleri tarafından ABD’ye getirilmiş göçmenlerden 1.8 milyonunun belirli koşullar altında vatandaşlık hakkına kavuşabileceğini bildiren Trump, ikinci adımda da, seçim vaadi olarak önerdiği ABD ile Meksika arasına duvarın mutlaka örüleceğini dile getirdi.

Trump, “Üçüncü adım olarak vize çekilişini kaldırıyoruz. Beceri-temelli sisteme geçme zamanımız geldi. Dördüncü ve son olarak da göçmen zincirini sona erdirerek çekirdek aileyi koruyacağız” diyerek yasal oturma izni alan bir kişinin aile fertlerini de bu ülkeye getirmesine olanak tanıyan programın sona erdirileceğini belirtti.

Alt yapıya 1.5 trilyon

Trump, altyapı yatırımlarına da değindi, Cumhuriyetçiler ve Demokratların, ülkenin bozulan altyapısını tamir için bir araya gelmesi gerektiğini vurgulayıp, “Ekonomimizin ihtiyaç duyduğu güvenli, hızlı, sağlam ve modern altyapı sistemi için iki partiyi bir araya gelmeye, Kongre’yi en az 1.5 trilyon dolarlık altyapı yatırımı oluşturacak bir yasa teklifini hazırlamaya çağırıyorum” dedi.